Do Berlína za medvědí slečnou

Lední medvědice Tanja se po několik měsíců stala centrem pozornosti berlínské zoologické zahrady Friedrichsfelde. Koncem minulého roku přivedla na svět dlouho očekávaný přírůstek. Čtyřměsíční mládě se veřejnosti ve volném výběhu poprvé představilo koncem března.  Malá medvědí slečna dostala jméno Hertha a křest proběhl za účasti jejího slavného kmotra, berlínského fotbalového klubu Hertha BSC.

Víkendová chata pruského krále


Tato, svoji rozlohou největší ZOO v Evropě, se rozkládá na území parku obklopujícího zámeček Friedrichsfelde.  Tato půvabná stavba získala své jméno podle pruského krále Friedricha I., který ji až do začátku 18. století využíval jako svoji letní rezidenci.

 

Zábava i vězení

Později se zde vystřídalo více majitelů a zámek je dnes výsledkem mnoha stavebních úprav. Tak například počátkem 19. století zde žila princezna Katharina von Holstein-Beck, která si toto místo velmi oblíbila a nechala provést přestavbu celého objektu v duchu klasicismu. Tato podnikavá šlechtična zde pořádala velkolepé slavnosti, na které zvala řadu význačných osobností. V r. 1805 přijal pozvání ruský car Alexandr I. (možná i proto, že sama Katharina na carském dvoře vyrůstala a k Rusku měla i díky úzkým osobním kontaktům více než kladný vztah).

Za zmínku stojí rovněž nedobrovolný pobyt saského krále Friedricha Augusta I., který zde po prohrané Bitvě národů u Lipska r.1813  strávil několik měsíců svého uvěznění. Nicméně i přes tuto skutečnost mu zámek poskytoval útulné a dvorské prostředí, jistě také proto, že veškeré náklady byly financovány z jeho vlastní královské pokladny.

Charlottenburg Východu


Poslední majitelé, rodina Treskow, se zasloužili o hospodářský rozkvět celého panství. Zahradní architekt Peter Lenné přetvořil zámeckou zahradu v unikátní anglický park.

V té době sem několikrát zavítal i německý spisovatel Theodor Fontane (letos uběhlo 200 let od jeho narození). Ten zámku Friedrichsfelde věnoval jednu kapitolu ve svém nejrozsáhlejším díle „Putování Brandenburskem“ a nazval jej  „Charlottenburgem Východu“.

Friedrichsfelde leží na území bývalého východního Berlína. Po  2. světové válce sloužil mimo jiné také jako zotavovna pro pracující ve stavebnictví.  Poplatně své době vyrostla v jeho okolí nová obytná sídliště, stavěly se strohé administrativní budovy, zámek a park pozvolna chřadly.

Byl to Dr. Heinrich Dathe, který r. 1955 prosadil myšlenku vybudovat v tomto úžasném prostředí anglického parku zoologickou zahradu.

Současnost


V současnosti berlínská ZOO nabízí zážitky pro malé i velké návštěvníky. Zvláště oblíbené je krmení lemurů a doplnit své znalosti si můžete během speciálních tematických prohlídek. Vzhledem k rozlehlosti doporučuji svézt se elektrickým vláčkem a nechat se tak pohodlně dopravit až k těm nejodlehlejším pavilonům.

V současné době jsou modernizovány staré pavilony a je budováno komfortnější zázemí pro návštěvníky. Výhodou je snadná dostupnost,  berlínským metrem linkou U5 je to 15 minut jízdy z náměstí Alexanderplatz. Parkoviště pro osobní auta je pár metrů od hlavního vchodu.
Více informací na ZOO Berlín

Štastnou cestu !!!

text a foto : Zuzana Janovská a ZOO Berlín



Booking.com