Den s koňmi v hřebčíně ve slovinské Lipici

Historie hřebčína Lipice je spojena s habsburskou monarchií.  Arcivévoda Karel Štýrský potřeboval pro svůj dvůr ve Štýrském Hradci a ve Vídni koně dle svých představ. Jak jsme se dozvěděli od průvodce, tvrdé vápencové podloží formovalo dostatečně odolná kopyta pro jízdu s kočáry na dlažbě ve Vídni.

Název Lipice je odvozen od lípy, která v okolí roste. Od názvu sídla je odvozen název plemene lipicánů. V roce 1581 bylo rozhodnuto o koupi koní ve Španělsku a pro jejich chov byla zvolena Lipice s ohledem na skutečnost, že zdejší klima se podobá klimatu španělskému. Místní plemeno, lipicáni, bylo vyšlechtěno za vlády Marie Terezie. 19. století s sebou přineslo arabský vliv.

Lipica je nejstarší evropský hřebčín, který nepřetržitě chová jedno z nejstarších plemen kulturních koní. Jako takový má velký význam jako kulturní, historické a přírodní dědictví pro Slovinsko a Evropu.

Vyučuje se zde klasická drezura, která patří mezi základní jezdecké disciplíny založené a dokonalé souhře jezdce a koně. Schopnost tahat kočáry patří mezi jednu z tradičních vlastností lipicánů. V minulosti byla jízda s kočárem v hřebčíně Lipica víceméně určena pro přípravu a výcvik mladých klisen. Hřebčín je také sídlem jezdeckého klubu, který sdružuje milovníky jezdectví a aktivní jezdce.

 

Na prohlídku hřebčína Lipica byste si měli vyhradit dostatečně dlouhý čas a rozhodně si nenechte ujít Prezentaci Klasické jezdecké školy, která trvá 45 minut a posledním číslem je atraktivní „Škola nad zemí“.

Termíny a aktuální ceny vstupného naleznete na http://www.lipica.org/en/what-to-do/performance-of-classical-riding-school

Vstupenka zahrnuje např. komentovanou prohlídku, přístup do areálu hřebčína v otevíracích hodinách, vstup do muzea kočárů, vstup do muzea Lipikum nebo návštěvu nejstarší stáje Velbanca.

Již při příjezdu do areálu míjíte výběhy, kde můžete pozorovat nádherné bílé koně.  Zážitek, který byste si neměli nechat ujít je nepochybně komentovaná prohlídka ve stájích. Nejen že se dozvíte mnoho zajímavých informací o historii chovu koní, ale máte příležitost se podívat do stájí, které se nacházejí v krásných historických budovách. Zavítáte i do stáje „Borjača“, kde se bílé klisny starají o svá hříbata. Máte možnost obdivovat historické centrum včetně nejstarší stáje Velbanca. Její název pochází od slova „velb“, což znamená klenbu, protože celá budova má klenutý strop. Byla postavena v roce 1703, jak je napsáno na desce nad vchodem, ale je možné, že na stejném místě dříve existovala další stáj.

Údajně  nejstarší budovou v historickém centru je panské sídlo, o kterém se tvrdí, že je postaveno na základě renesančního sídla biskupa Terstu. V průběhu historie hřebčína byla používána jako administrativní budova.

Kaple sv. Antonína z Padovy je zasvěcena katolickému svatému, který je také patronem dobytka pomáhá ho chránit před nemocemi. Historické prameny zmiňují  kapli v 17. století.

Po prohlídce, můžete navštívit interaktivní Lipikum muzeum či Muzeum kočárů.

Je možné také  sledovat trénink koní.

Termíny a ceny naleznete na : http://www.lipica.org/en/what-to-do/experience-the-lipizzaner-horse

Kromě prohlídek a pravidelných programů se zde konají speciální akce a soutěže například v květnu je to mezinárodní soutěž v drezuře či PiknikFEST a 15. srpna zvláštní slavnostní prezentace klasické jezdecké školy v Lipici.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *