Botanická zahrada v Praze – Troji zahájila 1. dubna sezonu

Botanická zahrada v Praze – Troji zahájila 1. dubna sezonu

Prvního dubna zahájila Botanická zahrada hl. m. Prahy novou sezonu. Letošní rok se tematicky zaměřuje na americký kontinent (Severoamerická prérie, Severoamerická polopoušť) . V rámci „Amerického léta“ nabídne návštěvníkům ukázky z přírody, zvyků a nahlédne i do kuchyně tohoto kontinentu. Mezi nejvýznamnější akce patří Indiánský den 22. čevence a American food day 5. srpna.

Po vstupu do zahrady nejdříve může návštěvník obdivovat květiny a rostliny v ornamentální zahradě, kde je kromě letničkového záhonu také sbírka léčivých rostlin. Cestou se nabízí nádherný pohled na město od kaple Sv. Kláry, pod níž se nachází jedna z nejstarších pražských vinic, která je památkově chráněna. Ve vinotéce je možné ochutnat a zakoupit místní vína.Z ornamentální zahrady se vchází do Japonské zahrady, která na jaře uchvátí pestrostí barev kvetoucích azalek. Klid a pohodu  navodí voda zurčící v potůčku i posezení u jezírka .  Od 19. do 28. května zde proběhne výstava bonsají od našich i zahraničních pěstitelů, která bude provázena ukázkou japonských tradic.



Protože po zahájení sezony počasí návštěvě zahrady a pobytu a relaxaci venku skutečně přálo, bylo příjemným překvapením otevření rostlinného bistra v dřevostavbě Altán v ornamentální zahradě. Tato stavba poskytuje příjemné posezení jak uvnitř v nekuřácké zóně, tak i na venkovní terase v blízkosti skalničkového skleníku . Otevírací doba je v listopadu a únoru od 9 do 16 hodin, v březnu a říjnu od 9 do 17 hodin, v dubnu od 9 do 18 hodin a od května do září od 9 do 20 hodin.Velmi příjemné pro návštěvníky  venkovních expozic je, že všechny trávníky kromě Japonské zahrady lze využít k odpočinku či pikniku. Podél cesty vedoucí od Altánu ke včelařovu domečku lákají k relaxaci  i houpací sítě.V nově vybudované expozici Medonosných včel můžeme obdivovat výstavu fotografií Helgy R. Heilmanové s názvem „Zadáno pro včely aneb bez medu to nejde“. Med je možno v domečku včelaře zakoupit a také je zde k dispozici posezení na terase. V blízkosti stavby se nachází včelí úly.

Projdeme kolem Altánu a včelařova domečku do Stráně, která za slunných dní láká k opalování. Pak vstoupíme do stinné expozice lesních biotopů Severní  Ameriky a východní Asie. Tohoto místa využívá k výhledu originálně řešená rozhledna. Příjemný stín umožňuje odpočinek a jsou  zde také vhodné prostory pro děti zvláště v části Les plný zvuků. Odtud procházíme kolem jezírka a mokřadu až se dostaneme  ke skleníku Svět kaktusů a sukulentů. V celém areálu venkovní expozice bylo instalováno 87 dubových sloupků s informačním systémem, který  seznámí s nejzajímavějšími exponáty v zahradě. Sluchátka si je možné půjčit za vratnou zálohu v pokladnách. Zvukový systém je v provozu od 1. dubna do 31. října.Součástí Botanické zahrady hl.m. Prahy  je skleník Fata Morgana. Expozice  je zde rozdělena do tří částí s odlišnou teplotou a vlhkostí. Do druhé části skleníku se vchází podzemním tunelem, který se mění na průchod tropickým jezerem. Za skly  můžeme sledovat neuvěřitelné množství ryb i rostlin.

Kdo se rozhodne navštívit skleník Fata Morgana má až do 28. května možnost shlédnout výstavu tropických motýlů . Pozornost nepřitahují jen pestrobarevní motýli, ale také kukly. Otevřeno bude  denně od 9 do 8 hodin kromě pondělků 10 a 24. dubna a 15. a 22. května, kdy bude skleník uzavřen.

 

TEXT, FOTO : Jana Bečková


Otevírací doba:

Skleník FATA MORGANA

  • Celoročně otevřen úterý až neděle, tzn. pondělí je zavíracím dnem. (V pondělí je otevřeno, pokud na něj připadá státní svátek.)
  • Obchůdek se suvenýry a turistickými vizitkami je otevřen od úterý do neděle.
Březen 9.00 – 17.00
Duben – září 9.00 – 18.00
Říjen 9.00 – 17.00
Listopad – únor 9.00 – 16.00

Venkovní expozice 

  • Celoročně otevřeny denně.

Vstupné

VENKOVNÍ EXPOZICE – 1 DEN

Dospělí

                  150 Kč

Děti 0-2 let 0 Kč
Děti 3-5 let 40 Kč
Děti 6-15 let 75 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti) 375 Kč
Senioři 75 Kč
Senioři nad 70 let 20 Kč
Student, ISIC do 26 let 75 Kč
ZTP 75 Kč

Skleník FATA MORGANA + VENKOVNÍ EXPOZICE – 1 DEN

TROJSKÁ KARTA

Dospělí

                  85 Kč

Děti 0-2 let    0 Kč
Děti 3-5 let 25 Kč
Děti 6-15 let   45 Kč
Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti)       215 Kč
Senioři 45 Kč
Senioři nad 70 let 10 Kč
Student, ISIC do 26 let 45 Kč
ZTP 45 Kč
ZTP/P 0 Kč
Pes 85 Kč

je zvýhodněná společná vstupenka do Botanické zahrady hl. m. Prahy, Zoologické zahrady hl. m. Prahy a Zámku Troja.  Svého držitele opravňuje k jednomu vstupu do všech tří areálů (v botanické zahradě do tropického skleníku Fata Morgana i na venkovní expozice). Vstupy nemusí být uskutečněny v jeden den – karta je platná od pátku 1. 4. do pátku 30. 9. 2017.  

1. 4. – 30. 9. 2017

Dospělí                  300 Kč
Děti                  170 Kč
Rodina (2 dospělí a 2 děti nad 6 let)                  830 Kč

GARDEN PASS

Zvýhodněná vstupenka do :

Průhonického parku

Botanické zahrady hl.m. Prahy

Dendrologické zahrady v Průhonicích

Karta opravňuje držitele k jednomu vstupu do všech tří areálů (v Botanické zahradě i do tropického skleníku Fata Morgana a do venkovní expozice, v Průhonickém parku do botanické zahrady a Artinpark Gallery).

Vstupy nemusí být uskutečněny v jeden den – karta je platná od 1. 4. do 31. 10. 2017..

Ceník

Základní 230 Kč
Snížená 120 Kč
Rodinná 600 Kč


text,foto : Jana Bečková

 




Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *