Advent v Salcburku: mezi vánoční idylou a zažitými zvyky

V adventním období Mozartovo město ukazuje svou nejkrásnější tvář. Četné vánoční trhy, například Christkindlmarkt na náměstí Domplatz a Residenzplatz patří se svou nabídkou řemesel a kulinářských specialit k nejoblíbenějším adventním trhům na světě. Salcburské adventní zpěvy i nespočet různých zvyků pak tvoří páteř kulturního programu.

Adventní trhy v Salcburku jsou otevřené až do 26. prosince 2017

Salcburský Christkindlmarkt v malebných kulisách na úpatí pevnosti na náměstí Domplatz a Residenzplatz každoročně do Mozartova města přiláká přes milion návštěvníků. Krásně ozdobené jehličnany a girlandami osvícená obloha působivě uvádí na předvánoční scénu asi 100 prodejních stánků, které jsou otevřené každý den.

Pod heslem „dětský úsměv“ se organizátoři v období od 23. listopadu do 26. prosince 2017 soustředí na malé hosty. Kromě čtení pro děti, modelu železnice, jesliček a „mladého troubení z věže“ mohou ti nejmenší návštěvníci trhu svá přání zašeptat do ucha Ježíškovi nebo Mikulášovi a pak podat ruku čertovi. Starší návštěvníci si mohou v pekárně perníku sami zkusit ozdobit perníčky. Přes týden i o víkendech se před katedrálou shromažďují pěvecké sbory z celého světa včetně dětských sborů a svými písněmi a zpěvem zkrášlují předvánoční atmosféru.






Na jih města Salcburk návštěvníky láká hellbrunnské adventní kouzlo (23. listopadu až 24. prosince 2017) se svým ohromným adventním kalendářem, pečlivě ozdobenými řemeslnými stánky a vánočními stromky, ale i osmimetrovým vánočním andělem v zámeckém parku. Především dětský program vám splní každé přání – od jízdy na ponících přes pečení pro děti až po dětskou zoo je tu něco pro všechny. Díky četným čertovským běhům s výstavami masek i běhu o zimním slunovratu během hellbrunnského adventního kouzla znovu ožívají salcburské zvyky.

Kromě denně otevřených vánočních a adventních trhů zde najdete také trhy, které jsou dostupné pouze o víkendu. Patří k nim pivní advent ve Stieglu (23. listopadu až 17. prosince 2017), adventní trh Franziskischlössl i hvězdný adventní trh ve vnitrobloku pivovaru Sternbräu. Posledně jmenovaný trh vás okouzlí od 18. listopadu 2017 až do 6. ledna 2018 vánočně ozdobenými stánky, řemesly a místními pochoutkami a do historického centra Salcburku přitáhne nespočet návštěvníků.

Na úpatí Untersbergu se koná dobročinný adventní trh sv. Leonarda. Od 25. listopadu 2017 do 17. prosince 2017 otevírá návštěvníkům své brány každý adventní víkend. Přibližně 300 dobrovolníků ze Salcburku, Grödigu a okolí peče dobroty, prodává svařené víno a baví návštěvníky tradiční hudbou. 100 procent čistého zisku pak obdrží organizace Salzburger Lebenshilfe

Advent v Salcburku

 

Muzeum Vánoc na náměstí Mozartplatz

Muzeum Vánoc na salcburském náměstí Mozartplatz během adventu přitahuje návštěvníky jako magnet. V Evropě jedinečná kulturní sbírka vzácných historických vánočních exponátů z období mezi roky 1840 až 1940 je srdcem celoročně otevřeného muzea. K největším zajímavostem patří exponáty z vídeňských řemeslných dílen a vánoční ozdoby z Krušných hor.



Booking.com

Silvestr v Salcburku s ohňostrojem a živou hudbou

Moderní živá hudba a DJ’s v historickém centru Salcburku stylově přenesou místní i hosty do nového roku. O půlnoci vás okouzlí strhující ohňostroj na pevnosti Hohensalzburg, zatímco současně uslyšíte zvonit zvony salcburské katedrály, které přivítají rok 2018.

Po silvestrovských slavnostech se pokračuje s hudebním doprovodem. Salcburská kulturní společnost zve k dopolednímu koncertu v divadle Großes Festspielhaus. Záhřebská filharmonie pod taktovkou Davida Danzmayra zde zahraje díla známých skladatelů. Další novoroční koncerty se konají v divadle Salzburger Landestheater, na pevnosti Hohen-Salzburg, ve velkém sále Mozartea a v kongresovém centru.

Silvestr v Salcburku