10 důvodů proč navštívit Švýcarsko – Důvod 5: Tradice.

Potěší místní i turisty. Ačkoli švýcarské kořeny jsou pevně zakotveny v historii, je tato země velmi moderní a inovativní. Lidé jsou hrdí na své staré tradice – rádi oslavují různé zvyky, hrají nebo poslouchají lidovou hudbu, praktikují tajuplné sporty, jako je například házení vlajky a švýcarský zápas. Stejně hrdě se věnují moderním aktivitám, ve kterých jsou velmi zruční – vyrábějí slavné typické produkty, jako jsou hodinky, armádní nože, čokoláda nebo sýr.

Tip 17. Fasnacht v Basileji.

Ve světlech karnevalu

Fasnacht v Basileji

Nejznámější švýcarský karneval je Fasnacht, který se koná v Basileji během „tří nejkrásnějších dnů“. První postní pondělí ve 4 hodiny ráno zhasnou všechna světla, aby všichni účastníci v maskách a kostýmech vyrazili za zvuku pikol a bubnů do velkého průvodu. Na cestu jim svítí jen světlo z jejich vyzdobených luceren. Po celých 72 hodin ožívají ulice zvukem karnevalové hudby – je to skvělý zážitek jak pro místní, tak pro turisty.

 

 

Tip 18. Výroba sýrů.

Učte se od mistrů

Výroba sýrů

Po celém Švýcarsku, zemi sýrů, narazíte na speciální sýrárny, které jsou otevřeny pro veřejnost. Například v Affolternu v údolí Emmental nedaleko Bernu můžete poodhalit tajemství výroby děravého sýra Emmentaler AOC. V La Maison du Gruyère lze pozorovat, jak vzniká delikátní sýr Gruyère AOC. A na objevení jich tu čeká mnohem více.

 

 

Tip 19. Čokoláda

Chutné objevování

Čokoláda

Švýcarská čokoláda je slavná – přijďte a poznejte její historii a udržování původních výrobních tradic v našich čokoládovnách. V Caslano se můžete postavit nad výrobní linku a pozorovat, jak se rodí tabulky čokolády Alprose. V Buchsu se vydáte na kouzelnou cestu s čokoládou Frey, v Brocu poznáte historii čokolády Nestlé-Cailler nebo se vydáte do Maestrani’s Schoggiland nedaleko St. Gallenu, kde vám mistři čokolády poodhalí tajemství, jak vyrobit jedny z nejlepších cukrovinek na světě.

 

 

Tip 20. Alpabzug.

Dolů z hor

Alpabzug

Na konci léta slaví zemědělci po celém Švýcarsku „Alpabzug“, kdy se na zimu svádí dobytek z vysokohorských pastvin dolů do údolí. Ve vesničce St. Stephan v Bernských Alpách je podzimní festivalová nálada umocněna slavnostními kravskými zvonci, jódlováním, hrou na alpské rohy, místními řemeslnými výrobky a občerstvením a celá vesnice se zapojí do oslav.

 

 

 

foto: Switzerland Tourism