10 důvodů proč navštívit Švýcarsko – Důvod 4: Čtyři kultury.

Rozmanitost na malém prostoru. Přestože je Švýcarsko jen malou zemí, najdete zde čtyři různé kultury, jazyky a rozmanitou krajinu.

Prosperující města si udržela historický ráz svých středověkých center. Původní vesničky se choulí v údolích nebo nabízejí impozantní pohledy z vrcholků kopců. Rozmanitost stavebních stylů je oslňující: hrázděné domy ve východní části země, bohatě vyzdobené fasády v centru měst i jemné štuky v Graubündenu.

 

Tip 13. Lavaux.

Dědictví hroznů

Lavaux

Vinice Lavaux jsou jedním z míst ve Švýcarsku zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO. Středověcí mniši osadili vínem 800 hektarů jižních svahů nad Ženevským jezerem ve francouzské části Švýcarska. Vychutnejte si překrásné výhledy nabízející se při výletu lodí po jezeře nebo se jen tak toulejte prosluněnými terasami vinic a nedotčenými vesnicemi, odkud můžete obdivovat hory zvedající se na druhé straně jezera. Samozřejmě se cestou naskytne nejedna příležitost ochutnat výborné místní víno!

 

Tip 14. Ticino.

Slunečná terasa Švýcarska

Ticino

Italská atmosféra ve Švýcarsku – to je Ticino na jižní straně Alp. Ohromující horské scenérie, třpytivá jezera a dostatek slunce, díky kterému se zde daří i palmám. Všechny tyto prvky kombinuje vesnice Morcote u Luganského jezera – je postavena na kopci, dominuje jí kostelní věž a domy s červenými střechami podél břehu. Dostat se do ní můžete nejen po silnici, ale také lodí nebo pěšky stezkou z hory San Salvatore.

 

 

Tip 15. Engadin / Sv. Mořic / jezero Sils.

Krajina snů

Engadin

Oslňující Rhétskou dráhou, zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, přijedete do pohádkového údolí Engadin, posetého šumivými jezery blyštícími se od slunečních paprsků, kde se nadechnete osvěžujícího vzduchu vonícího po borovicích. K úžasným horským vyhlídkám a stezkám vás vyveze 13 lanovek a horských železnic od hlavního alpského města, světoznámého Sv. Mořice i vesniček podél nedalekých břehů jezer.

 

 

Tip 16. Bern.

Esence Švýcarska

Bern

Kosmopolitní švýcarské hlavní město se středověkým jádrem, bohatou a živou historií, malebnými jezery s křišťálově čistou vodou, majestátními horami se zasněženými vrcholky orámovanými blankytně modrou oblohou: Bern představuje pravou podstatu Švýcarska v kompaktním prostoru. Díky vřelému přivítání místních obyvatel, které jde ruku v ruce s jejich dlouhou tradicí pohostinnosti, se zde budete okamžitě cítit jako doma.

 

 

foto: Switzerland Tourism