Téma letošní Noci vědců 2023 je známé, vše zahalí Tajemství

Oblíbená celorepubliková vědeckopopularizační akce Noc vědců se bude letos konat o týden později než obvykle, konkrétně v pátek 6. října. Zapojí se do ní opět několik desítek univerzit a dalších vědeckých a vzdělávacích institucí. Téma, které se prolíná celým večerem a ovlivní programové aktivity vědců a vědkyň, čerstvě zveřejnili organizátoři akce. Kouzlo letošní Noci vědců spočívá v jejím Tajemství.

Noc vědců

Vědeckopopularizační akce Noci vědců se letos koná o týden později, než jak tomu bývá obvykle – organizátoři se tak rozhodli z důvodu svátečního Dne české státnosti, který připadne na čtvrtek a pro spoustu z nás bude znamenat příležitost prodlouženého víkendu daleko od domova. Univerzity a další vzdělávací instituce se proto letos po západu slunce návštěvníkům otevřou až v pátek 6. října.

Poodhalte tajemství vědeckými metodami

Téma Noci vědců je každý rok nové, originální a zásadní pro celou akci. V letošním roce prolne všechny aktivity tématika Tajemství.

„Jako tajemná, nedostižná a komplikovaná totiž na někoho může věda působit. Právě proto je tady ale Noc vědců, aby pootevřela dveře míst, kde ke vědě, ve všech jejich rozmanitých podobách, dochází. A kdy jindy se prozrazují opravdová tajemství, než po soumraku?“ uvádí manažerka národního koordinátora Jitřenka Navrátilová.

Ještě před stovkami let byly mnohé procesy a jevy nejen v přírodě, ale i ve společnosti, zahaleny rouškou tajemství. Pohyby vesmírných těles, ukládání energie, šíření nemocí i jejich léčba, motivace a chování jak jednotlivců, tak celých společností – to a mnohem více bylo po staletí považováno za nerozluštitelné záhady. A přestože věda v průběhu mnoha let tajemství usilovně poodhalovala, popisovala a vysvětlovala, vyvstávaly a vyvstávají před ní stále nové, komplexnější a složitější otázky.

„Noc vědců je skvělou příležitostí, jak hravě a interaktivně nakouknout pod pokličku takových tajemství napříč všemi přírodovědnými, společenskovědními, uměleckými nebo technickými obory,“ dodává Navrátilová.

V Praze úzce spolupracují organizátoři Noci vědců všech pěti veřejných vysokých škol (České vysoké učení technické v Praze, Česká zemědělská univerzita v Praze, Univerzita Karlova, Vysoká škola ekonomická Praha i Vysoká škola chemicko-technologická v Praze) a podobně jako v loňském roce připravují společnou aktivitu. Její náplň zatím zůstane tajemstvím. „Díky spolupráci organizátorů se prohlubuje komunikace, popularizace a vazba mezi jednotlivými pražskými univerzitami a otevře se návštěvníkům možnost zavítat na několik pracovišť v jednom večeru“, říká Dana Kardová, koordinátorka Noci vědců v Praze.

Do akce se zapojí kromě univerzit i další instituce

Do pořádání Noci vědců se kromě univerzit a desítek vědeckých institucí nově zapojí také menší organizace. Účastnit se tak letos budou některá nová gymnázia, pracoviště Akademie věd ČR nebo třeba knihovny.

V pražském „hnízdě“ jsou vítány i nedaleké menší instituce jako Dvořákovo gymnázium a SOŠE Kralupy nad Vltavou a Laborky.cz při Gymnáziu Václava Beneše Třebízského ve Slaném, kteří každým rokem připravují nový rekord. Jaké tajemství chystají pro letošek?

Český Vševěd 2023

Noc vědců doprovodí i letos soutěž popularizátorů vědy Český Vševěd, jejímž cílem je předat divákům nejen nadšení pro vědu, ale srozumitelnou formou i kus vědění samotného.

Všichni popularizátoři a popularizátorky vědy se mohou do soutěže hlásit do konce měsíce dubna – podrobnosti naleznou na webu Noci vědců. Finálový večer se bude konat 6. prosince v moderním City Campusu Ostravské univerzity.

 

Noc vědců

Noc vědců zastřešuje už popáté jako národní koordinátor seskupení dvou ostravských univerzit (Ostravská univerzita a VŠB – Technická univerzita Ostrava). Do akce se dále zapojuje přes 20 univerzit a přes 40 vědeckých institucí, science center hvězdáren a dalších. Koná se na více než 100 místech v celé České republice.

Noc vědců jako taková vznikla z podnětu Evropské komise v roce 2005 a jejím posláním je ukázat lidem, že věda není nudná, ale naopak je studnicí zajímavostí a fascinujících úkazů. Jeden den v roce jsou na stovkách míst v Evropě ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny univerzity, vědecká a výzkumná pracoviště, science centra a další organizace, ve kterých se zdarma konají komentované prohlídky, populárně vzdělávací přednášky, workshopy, experimenty, vědecké show, hudební vystoupení a podobně. Cílem Noci vědců je bořit mýty o vědcích a vědkyních jako lidech zavřených v laboratořích a ukázat nejširší veřejnosti, že vědci jsou „obyčejní lidé“, kteří dělají práci přínosnou pro každého z nás, dokážou ji poutavě představit, ale také se dovedou bavit.

 

Zdroj: ČVUT