Soukromé postřehy z vánoční Anglie

IFrame

Moje první vánoce mimo domov mě zavedly do Anglie, do královského města Sutton Coldfield v regionu West Midlands. Když si na mapě najdete Birmingham, tak je to hned vedle.Nepřijížděla jsem jako typický turista, ale na téměř šest týdnů jsem se zařadila mezi členy domácnosti mé dcery, jejího anglického manžela a jeho rodiny.  Během celého pobytu jsem se setkávala se zajímavými lidmi a stala se na chvílí součástí „normálního“ života v Anglii.

Sutton Coldfield Town Hall.jpg
By Peter Whatley, CC BY-SA 2.0, Link


022.jpg





A o některé dojmy bych se s vámi ráda podělila.

Především musím na prvním místě říct, že Angličané vánoce milují a užívají si je už od prvního adventu.Líbí se mi, že si ještě zachovali tradici posílání vánočních pohlednic. Odbýt někoho jen přáním formou smsky, to je prostě nemyslitelné. Adresáti si tato papírová přání vystavují na stojanech, na čestném místě hned vedle vánočního stromku.S myšlenkou posílání vánočních pohlednic přišel jako první v r. 1843 Sir Henry Colle, který se především podílel na zřízení nové britské pošty. Určitě by měl z dnešních pilných pisálků velkou radost.

Na pátek v polovině prosince připadá Christmas Jumper Day – Den vánočních svetrů.
Na první pohled bláznivý zvyk, kdy si lidé obléknou pestré svetry s motivy Santa Clausů, sobů, sněhuláků a dalších symbolů vánoc. Na různých místech jsou pořádány zábavné akce, kterých se zúčastňují jednotlivci, rodiny, ale také školy a dokonce i pracovní kolektivy. Den vánočních svetrů je od rána do večera prodchnutý radostí a bláznivými kousky.
Avšak v pozadí tohoto ztřeštěného dne stojí seriózní a odpovědný záměr. Je to podpora charitativní organizace, která svoji činnost zaměřuje na pomoc ohroženým dětem, a to jak ve Velké Británii, tak i v mnoha dalších, zejména chudých zemích.Každý má možnost přispět dobrovolným finančním darem. Je to krásná myšlenka a k Vánocům patří.

svetra.jpg

ilustrační foto




Booking.com


Na Štědrý večer byste se v tradičních anglických rodinách Ježíška nedočkali. Christmas Eve (24.prosince) je především dnem vrcholných příprav a napjatého očekávání dne následujícího – Christmas Day (25. prosince).
Dárky tu ale nepřínáší Ježíšek, všechno je v kompetenci Santa Clause. A že se opravdu činí;  na saních tažených párem sobů přijíždí zdaleka, až ze severního pólu.  Dárky vybírá pečlivě, přináší je v noci komínem a ukládá pod vánoční stromek. Mimochodem většina rodin si tu postaví a ozdobí stromeček už kolem 1. prosince.

Dopolední Christmas Day je ve znamení rozbalování dárků a vrcholí slavnostním obědem. Bohatě prostřené tabuli dominuje pečený krocan. Aby bylo maso správně měkké, musí se péci několik hodin. Výsledek je ale velkolepý – je to skutečná pochoutka. Přílohy jsou různorodé a pestré – brambory, vařená zelenina, čerstvé saláty, omáčky.

Vedle každého talíře leží tzv. Christmas Crackers – mají tvar velké karamely a když se za jejich mašličky zatáhne, uvnitř se objeví malé překvapení. Je to legrace a chybět nesmí. Já jsem v tom svém „cracker“ našla malé zrcátko.

62848-top_foto2-gfgpy.jpg

ilustrační foto

IFrame

Na závěr oběda se podává vánoční pudink. Je nesmírně sladký a kalorický, ale úžasný. Nejlepší je připravený doma.Další sladkou pochoutkou jsou Mince Pies – malé kulaté bábovičky z těsta, plněné nejčastěji marmeládou. Varianty mohou být ale různé a odvíjí se od fantazie hospodyně.Jejich původní tvar byl oválný a měl připomínat Ježíškovy jesličky.Odpoledne potom členové rodiny většinou společně stráví hraním společenských nebo vědomostních her, karet a kvízů.A večer obvykle zvítězí televize s některým z nabízených vánočních programů.

christmas-pudding.jpg

ilustrační foto 

Boxing Day připadá na 26.prosince, kdy se u nás slaví svátek sv. Štěpána. Nazývá se podle středověkého obyčeje, kdy se v tento den v kostelích do kasiček (krabiček) vybíraly almužny na chudé.Později se také rozšířil zvyk obdarovávat služebnictvo a obchodníky ve svém okolí. Bohatší rodiny ve městech a farmáři na venkově připravili lidem, kteří jim po celý rok dobře sloužili, krabičku s výslužkou často ve formě jídla ale i peněz na přilepšenou.
Pro současného Angličana je Boxing Day spjatý především s obrovskými výprodeji a slevovými akcemi v supermarketech a obchodních řetězcích. Taky jsem se nechala strhnout těmi lákavými nabídkami, těm supervýhodným cenám prostě nelze odolat.

Koledy a vánoční písně zaznívají v kostelích při mších a koncertech, z rozhlasu a televize se linou spíše milionkrát omleté sentimentální songy. Nicméně mezi nejznámější tradiční koledy patří určitě ta vyprávějící příběh o českém knížeti Václavovi.  V době viktoriánské Anglie ji napsal kněz a učenec John Mason Neale, inspirujíc se textem českého básníka Václava Aloise Svobody.

084.jpg

120.jpg

foto : autor článku


A na závěr jeden, pro mne ten nejvýraznější postřeh. Lidé jsou tu k sobě navzájem milí, přátelští a ohleduplní, a to nejen o vánocích, ale celý rok.

Zuzana Janovská



Booking.com