Zakoupením dárků z ekologické kolekce pomůžete brněnské zeleni

To, aby se lidem v Brně dobře žilo, je prioritou a společným cílem vedení města i jeho příspěvkových organizací. Proto se nyní spojil Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna s Veřejnou zelení města Brna a TIC BRNO a nabízejí speciální ekologickou kolekci suvenýrů, jejichž zakoupením lidé a firmy přispějí na péči o městskou zeleň.

Aby bylo Brno i v roce 2030 příjemným místem k životu, zavádí vedení města už teď řadu adaptačních opatření, která společně spadají pod projekt #PripravBrno. Ten připravuje Brno na klimatickou změnu a probíhá v 10 krocích, kterými jsou: nakládání s energií, podpora udržitelné dopravy, ekologická hromadná doprava, zapojení veřejnosti, dotační programy, voda ve městě, výměna osvětlení, přechod na horkovody, nakládání s odpady a městská zeleň. A právě posledního zmíněného kroku se týká nová aktivita, která díky prodeji ekologické kolekce suvenýrů podpoří péči o městkou zeleň.

Chceme finanční prostředky získané z prodeje věnovat na péči o městskou zeleň. Klademe důraz na předměty od lokálních výrobců a v provedení, které nezatěžuje životní prostředí. Přírodu v těchto dnech vyhledává mnoho Brňanů, do městských parků chodí relaxovat, za čistým vzduchem, zdravým pohybem. Je to něco, co bychom si z této doby měli rozhodně odnést. O to více je důležité, abychom o zeleň v Brně pečovali a rozšiřovali ji,“ říká Petr Hladík, první náměstek primátorky města Brna a iniciátor projektu, který propojil příspěvkové organizace TIC BRNO a Veřejnou zeleň města Brna.¨

TIC BRNO přichází s EKO kolekcí, jejímž prodejem získá finanční prostředky, které věnuje na péči o městkou zeleň. Zbrusu nová kolekce brněnských suvenýrů #PripravBrno je nejen krásná a chutná, ale taky ekologická a samozřejmě pochází od lokálních výrobců. Vybírat můžete zatím z 6 druhů výrobků, neboť kolekce obsahuje víno z Bílých Karpat, meduňkovou koupel, kávu praženou na jižní Moravě, čokoládu v recyklovatelném obalu, speciální kuličky z brněnského orloje a šálky s motivem katedrály na Petrově. „Zakoupením kteréhokoli výrobku přispějí lidé na konkrétní projekty Veřejné zeleně města Brna a pomůžou tak zlepšit životní prostředí ve městě. Kolekce je k vidění a dostání u nás v e-shopu a věříme, že brzo také otevřeme naše infocentra, kde bude taktéž,“ uvádí ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Lidé a firmy tak sobě, blízkým nebo svým zaměstnancům udělají radost kvalitním výrobkem, a ještě dobrým skutkem, kterým pomůžou zkvalitnit životní prostředí města Brna. „Výtěžek bude využit na méně tradiční způsoby ošetření stromů. Konkrétně budou ošetřeny například dva dospělé jírovce rostoucí v parku Špilberk poblíž dětského hřiště nad ulicí Gorazdovou. U jednoho stromu bude provedena mikroinjektáž za účelem ochrany proti klíněnce, u druhého bude provedena půdní injektáž s cílem zlepšit vláhové poměry stanoviště a umožnit stromu lépe hospodařit s vodou,“ popisuje plánovaná opatření Jozef Kasala, ředitel Veřejné zeleně města Brna, p.o.