Vettel ztrácí druhé místo v Maďarsku po diskvalifikaci kvůli problému se vzorkem paliva

Sebastian Vettel z Astonu Martin ztratil druhé místo a byl diskvalifikován z výsledků Velké ceny Maďarska poté, co sportovní komisaři závodu nemohli po závodě odebrat požadovaný vzorek paliva z jeho auta.

Podle technických předpisů musí závodníci zajistit, aby kdykoli během akce mohl být z vozu odebrán 1,0 litrový vzorek paliva – z Vettelova Aston Martin však bylo možné odebrat 0,3 litru pouze po nedělním závodě.

Toto rozhodnutí znamená, že Lewis Hamilton z Mercedesu zdědil druhé místo, přičemž Carlos Sainz z Ferrari je klasifikován jako poslední vítěz stupně vítězů na třetím místě.

Aston Martin oznámil svůj záměr odvolat se a na Twitteru dodává:

„Ztráta 18 bodů je pro tým zklamáním, ale neubírá to na jinak bezchybné jízdě od Sebastiana

„Dnes jsme ukázali, že naše auto má silné závodní tempo.

Zbytek první desítky za Vettelem změní místo, přičemž Kimi Raikkonen Alfy Romeo postoupil z P11 do konečné bodované pozice P10. Výsledek také znamená, že Hamilton po získání 18 bodů ke dvěma Verstappenovým rozšířil svůj náskok před Maxem Verstappenem o další dva body.

Verdikt sportovních komisařů v plném rozsahu

„Stevardi slyšeli od zástupce týmu. „Po závodě nebylo možné odebrat z auta 5 1,0litrový vzorek paliva. „Tým dostal několik příležitostí pokusit se odstranit potřebné množství paliva z nádrže, ale bylo možné odčerpat pouze 0,3 litru.

„Během slyšení za přítomnosti technického delegáta FIA a technického ředitele FIA ​​vedoucí týmu Aston Martin uvedl, že v nádrži musí zůstat 1,44 litru, ale nejsou schopni jej dostat ven. Tento údaj se vypočítá pomocí modelu FFM nebo injektoru.

„Vzhledem k této situaci, protože č. 5 není v souladu s požadavky čl. 6.6 Technických předpisů FIA. Podle čl. 6.6.2 soutěžící musí zajistit, aby z vozu mohl být kdykoli odebrán 1,0 litr paliva

Postup byl dodržen, avšak 1,0 litrový vzorek paliva nebylo možné odebrat.

„Správci se rozhodli uplatnit standardní pokutu za technická porušení. Proto vzali v úvahu, že nebude obhajobou tvrdit, že nebyla získána žádná výkonnostní výhoda.“

„Soutěžícím se připomíná, že mají právo odvolat se proti určitým rozhodnutím sportovních komisařů v souladu s článkem 15 Mezinárodního sportovního řádu FIA a článkem 10.1.1 soudních a disciplinárních pravidel FIA v příslušných lhůtách. . „

zdroj : F1

Tým a Sebastian diskvalifikovali z pódia GP Maďarska

 Tým Aston Martin Cognizant Formula One ™ a Sebastian Vettel byli diskvalifikováni ze svého druhého místa ve Velké ceně Maďarska 2021.

Sebastian se vyhnul chaosu na začátku Velké ceny a propracoval se na druhé místo, než se pustil do závodu dlouhého závodu o vítězství s Alpem Estebanem Oconem.

Jeho druhá příčka zpočátku zajistila týmu druhé pódium v ​​sezóně 2021 po Sebastianově dřívějším pódiu v Ázerbájdžánu.

Ale po rutinním postupu po závodě v Maďarsku se zjistilo, že Sebastianovo auto nedokázalo poskytnout požadované množství paliva pro vzorek.

Ztráta 18 bodů je pro tým zklamáním, ale neubírá to na jinak bezchybné jízdě od Sebastiana. Dnes jsme ukázali, že naše auto má silné závodní tempo.

Dále a nahoru.

Zdroj : Aston Martin F 1

Formule 1- Magyar Nagydíj 30.7 – 1.8.2021