V restauraci Červený jelen naleznete unikátní dva koncepty gastronomie, oázu pospolitosti a největší tankovou věž

Restaurace Červený jelen je rozhodně ojedinělá. Vznikla v unikátních prostorách barokního Šporkova paláce se zahradou, kde za první republiky sídlila Anglo-československá banka. Symbol restaurace okřídlený jelen připomíná spojitost místa s osobností českého šlechtice a mecenáše umění Františka Antonína Šporka. Dva červení jeleni se vznášejí v nedaleké uličce U svatého Huberta – patrona lovců a myslivců. Jsou z dílny sochaře Michala Gabriela.

Historie budovy

Anglo-Československá banka v roce 1923 zadala postavit dvě nová administrativní křídla podle návrhu architekta Karla Jarraye. Ještě v témže roce se začala realizovat hlavní budova (Hybernská 5) včetně bankovní haly a trezoru podle návrhu modernisty Josefa Gočára. Ten zásadně budovu přestavěl. vybudoval novostavbu výrazně převyšující bývalý palác. Stavba byla dokončena roku 1925. Pro banku a její návštěvníky se stala dominantou bankovní hala s klenutým stropem ze sklobetonu.

Restaurace byla otevřena v říjnu loňského roku a v současné době má 50 zaměstnanců. Kapacita restaurace, která je rozdělena do 4 pater, je 600 hostů.

Restaurace Červený jelen – vstup z ulice Hybernská

Restaurace Červený jelen – vstup z ulice V Celnici

Interiér restaurace

Nadčasový interiér od týmu ing. Arch. Stanislava Fialy s řadou kubistických detailů navazujících na práci ing. Arch. Josefa Gočára symbolizuje ideu této restaurace, kterou je vytvořit moderní oázu pospolitosti. Tato pospolitost spojuje dva koncepty Oheň a Pivo jehož součástí je gril a rožeň v přízemí a v prostorách, kde se kdysi nacházel trezor banky je umístěna část restaurace, kde najdete koncept restaurace a la carte. dvě patra a dvě menu.

 

Menu „Banka“ a menu „Trezor“.

​Zatímco v Trezoru si užijete klidnější restaurační atmosféru a samostatné sezónní menu Marka Fichtnera a jeho týmu, tak v Bance najdete menu moderní hospody postavené na využití unikátního amerického grilu Grillworks. Vybraná jídla z Trezoru si  vychutnáte i v patře Banka.

Gril a rožeň

Prostor je členěn tak, že zde naleznete soukromí a zároveň můžete být i součástí pospolitosti. Můžete se posadit s půllitrem načepovaného plzeňského piva k dlouhému stolu a dát se do hovoru s ostatními hosty u stolu, nebo si můžete vybrat soukromí menších stolečků umístěných v zadní části restaurace směrem k východu do ulice V Celnici. Zde zaujme zajímavě pojaté výtvarné zpracování této části restaurace, kterému vévodí interiérová tapeta malíře a grafika Patrika Hábla.

Pokud do restaurace vejdete z Hybernské ulice, ocitnete se v části, kde vás zláká nabídka dezertů cukrářky Kláry Řezníčkové. Kromě dezertů cukrářka vyrábí pro restauraci džemy. My jsme si z řady skleniček vybrali dýňový džem s medem a kardamomem a jeho chuť nás opravdu překvapila.

 

Nabídka dezertů od Kláry Řezníčkové

 

Ze vstupního prostoru se stolky, které se přímo nabízejí k posezení nad kávou a dezertem, projdete do části, kde bývala bankovní hala, nad kterou se klene prosklený strop, díky kterému je prostor úžasně světlý a vzdušný. Můžete se pohodlně posadit do repliky bankovní lavice, nebo ke stolečkům kolem schodiště. Ze všech míst máte výhled na gril a rožeň, kde můžete pozorovat zručné kuchaře při přípravě jídla. Protější straně vévodí výčep. Zde oceníte skvěle ošetřené načepované plzeňské pivo.

 

Rožeň a gril

Špork spirits

Ve spolupráci s mistrem destilérem Pavlem Vargou vznikla speciálně pro tuto restauraci řada pálenek a likérů Špork. Můžete ochutnat třeba Hrušku s medem Kontušovku nebo Jeřabinku.

slivovice Špork
hruškovice Špork

V nabídce nápojů je také kvalitní výběr z vín.

Tanková věž Červeného Jelena

Díky průřezu stropu původního bankovního trezoru bylo možné podlahy původní budovy probourat a tím došlo k otevřenému propojení několika pater restaurace, které spojuje schodiště a prochází jimi tanková věž – zatím jediná věž tohoto typu na světě. Vznikla spojení 12 pivních tanků a bylo na ni použito cca 886 kg měděného materiálu, využitelný objem tanku je 529 l. Výška věže mezi patry je 7 m, výška mezi tanky činí 9 m, tlak uvnitř tanku: 3 bary. Teplota piva v tanku:6 – 7 º C.

Plzeňské pivo v tanku je nepasterizované. Přiváží jej speciální cisterna rovnou z pivovaru. Proto zde máte možnost ochutnat nejčerstvější pivo. Trvanlivost tanku je pouze 21 dní a po naražení maximálně 4-5 dní.

Tanková věž

Spojení kvalitního piva a umu zručných výčepních

Nejen kvalita piva, ale také zručnost výčepních se potkávají v restauraci Červený jelen. Pivo vám načepuje Martin Pačes, finalista celostátního kola 15. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender a několikanásobný finalista soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Miroslav Nekolný.

Zajímavostí možná také je, že restaurace je součástí tzv. Pražské pivní ZOO, cesty po devíti vyhlášených „plzeňských hospodách“ se zvířecími názvy (na této pivní stezce naleznete například restaurace U Černého vola na Loretánském náměstí, U Hrocha na Malé Straně, U Zlatého tygra v Husově ulici, U Zlatého slona, na Havelské tržnici).

Vyjímečná unikátní gastronomie vycházející z tradice

Jedinečný přístup k surovinám i kuchařské tradici přinesl tým Marka Fichtnera známého porotce ze soutěže MasterChef Česko. Za několik let nasbíral inspiraci ve světě, kdy nasbíral zkušenosti v řadě renomovaných restaurací včetně restaurace Noma v Kodani, která obsadila první místo v soutěží padesáti nejlepších restaurací na světě. Marek Fichtner zde spolupracuje s držitelem Michelinské hvězdy a autorem řady kuchařských knih Patrikem Jarošem.

Přestože Šporkovský palác se nachází v lokalitě, zaměřené na zahraniční turisty a menu vytvářejí renomované osobnosti mezinárodní gastronomie, překvapí vás nabídka vysoce kvalitních jídel za velmi příznivé ceny.

Pokrmy z rožně a grilu

Na jídelním lístku naleznete názvy ryze českých jídel, ale v kombinacích a  způsobu zpracování, že vás jejich chuť na jazyku překvapí. Druhým pilířem menu jsou jídla a masa z unikátního grilu Grillworks. Grillworks je malou rodinnou manufakturou z amerického Washingtonu a její grily jsou uznávány za nejlepší na světě. Z francouzské rotisserie můžete ochutnat rožněné speciality. Zvěřinu z lesů Jiřího Štenberga doplněnou originálními přílohami a přílohovými omáčkami podle vlastních receptur.

Výběr z polední nabídky

Z polední nabídky si můžete vybrat od 11 do 14.30 hodin. Menu z polední nabídky se obměňuje každý týden. My jsme si při své návštěvě vybrali z poledního menu kukuřičný krém s kokosovým mlékem, chilli a koriandrem. Polévku jsme si opravdu vychutnali, překvapila nás svojí jemnou zvláštní chutí, kdy všechny ingredience byly dokonale sladěny.

kukuřičný krém s kokosovým mlékem,chilli a koriandrem

 

Kančí kýtu se šípkovou omáčkou tyrolským knedlíkem a konfitovanou zeleninou. Jídlo bylo chutné, lehce stravitelné a inovativně zpracované. Jsme milovníci rybích pokrmů a překvapilo nás, že jsme v polední nabídce nalezli filet ze pstruha lososovitého se špenátem, holandskou omáčkou a příloha pro nás byla velmi originální. K tomuto rybímu pokrmu zde podávají bramborové rösti.

Kančí kýta se šípkovou omáčkou tyrolským knedlíkem a konfitovanou zeleninou.

Přesto nám zvědavost nedala a vybrali jsme si další zvěřinový pokrm steak z dančího ořechu od hraběte Šternberga s cumberland omáčkou. Steak jsme si nechali připravit well-done a byl šťavnatý a velmi dobře upravený. Staroanglická omáčka z brusinek a rybízu byla skvělým doplňkem steaku z daňčího masa.

steak z dančího ořechu od hraběte Šternberga s cumberland omáčkou

Dezert byl skutečně zlatou tečkou po výborném jídle. Ochutnali jsme Klárčin pivní dort. K jeho výrobě byla použita redukce černého piva. Dort by výrazný poctivou čokoládovou chutí, cítili jste z něho vůni kakaových bobů. Dort Červený jelen tvořil bezlepkový piškot, krém z bílé čokolády a maliny. V porovnání s vydatným čokoládovým dortem, tento dezert byl lehčí a vnímali jste jeho výrazně  ovocnou chuť.

Klárčin pivní dort
Dort Červený jelen
Od 15 hodiny můžete vybírat jídla z jídelního lístku á la carte.

Venkovní prostory

Kromě posezení v příjemných vnitřních prostorách restaurace je k dispozici také nekuřácká zahrádka, do které vejdete vedle výčepu a zahrádka pro kuřáky je umístěna v prostoru před vchodem do restaurace z ulice Celnici. Pokud se zde posadíte, budou vám nad hlavami létat červení jeleni a nad venkovním prostorem jsou zavěšena červená paroží od pasíře Josefa Ryšlavého. I když se nacházíte v rušném centru Prahy, naleznete zde klidné a příjemné místo k posezení.

Nekuřácká zahrádka
Nekuřácká zahrádka
kuřácká zahrádka

Salonky a prostory pro firemní prezentace

Restaurace Červený jelen má k dispozici 6 renovovaných salonků Špork, které jsou ideálním místem pro soukromé oslavy a firemní prezentace. Jsou vybaveny vlastním zázemím pro přípravu pohoštění a je zde vlastní výčep. Všechny salónky jsou průchozí, přičemž každý ze salónků je samostatně přístupný i od baru.

 

salonky Špork
Salonky Špork
zázemí – salonky Špork

Návštěva restaurace je velmi příjemným zážitkem nejen gastronomických. Je to opravdu jedinečný zážitek dostupný pro každého.

Více informací naleznete ZDE