TETÍN A KNĚŽNA LUDMILA – pozvánka na výlet a NÁRODNÍ POUŤ

V Čechách je mnoho míst, která jsou s první křesťanskou kněžnou sv. Ludmilou spojována, ale Tetín se svým významem bezpochyby řadí na jedno z těch nejpřednějších. Jeho počátky jsou v mnoha pověstech spojovány již v 8. století s Krokovou dcerou Tetkou. Později zde na velkoryse vybudovaném hradišti pobývala kněžna Ludmila se svým vnukem Václavem.

V r. 921, v první vigilii noční z 15. na 16. září, byla Ludmila na Tetíně zavražděna. A právě v letošním roce si připomínáme 1100 let od této smutné události.

V místním muzeu je nově instalována přehledná expozice věnovaná jubileu sv. Ludmily.
Seznámit se tu můžete rovněž s přírodou Českého krasu i dalšími zajímavostmi v blízkém okolí, jako jsou např. přírodní rezervace Tetínské skály, Koda a Údolí děsu, nebo naučná stezka Tetínské vyhlídky. Prohlídka tetínských historických pamětihodností s výkladem je možná po předchozí domluvě v muzeu.

MÍSTNÍ PAMĚTIHODNOSTI

Příjemnou procházku začíná místní průvodkyně povídáním o tetínském zámku, jehož nejvýznačnějším majitelem byla vlastenecky orientovaná rodina Vojáčků. Za jejich působení zámek navštěvovaly známé osobnosti kulturního a politického života 19. století. Dramatik, překladatel a spisovatel Vácslav Vojáček je autorem Velkého latinsko-česko-německého slovníku.

Dále se vydáváme k baroknímu kostelu sv. Ludmily, v jehož interiéru je umístěna mensa s kamenem, na němž měla být údajně sv. Ludmila usmrcena. Kostel byl během naší červnové návštěvy z důvodu probíhající rekonstrukce ještě uzavřen.

V těsné blízkosti nacházíme románský kostel sv. Kateřiny, jehož datování spadá na počátek 12. století a patří k nejstarším zachovalým stavbám Tetína.

Trasa prohlídky pokračuje kolem Staré fary. Zde jako duchovní působil karlštejnský děkan, kronikář Václav Hájek z Libočan. Na Tetíně psal i svou známou „Kroniku českou“, která poprvé vyšla r. 1541.
Pikantní je skutečnost, že Hájek se na Tetín dostal za trest, když se zastal poddaných, které mučila a vraždila Kateřina z Komárova, manželka karlštejnského purkrabího. V důsledku této události musel Hájek svůj děkanský úřad opustit a strávit 6 let „ve vyhnanství“ na Tetíně.

Značnou část nynější obce zaujímal středověký hrad Tetín, obklopen vodním příkopem. Ovšem v 
15. století zasáhly do vývoje celého regionu velmi citelně husitské války a zejména církevní stavby padly za oběť bezuzdnému plenění.  Také hrad postupně chátral a také vzhledem v pozdější těžbě vápence došlo k jeho zřícení.

Prohlídku uzavíráme návštěvou kostela sv. Jana Nepomuckého, který stojí na vyvýšenině příkrých tetínských skal a odkud se naskýtá jeden z nejkrásnějších pohledů na řeku Berounku. U zdi starého hřbitova se ještě krátce zastavíme u votivního kříže, který podle místní kroniky nechal postavit benediktýn V. Cassanova.

 

TETÍNSKÉ POUTĚ

Poutě věřících na místo mučednické smrti sv. Ludmily jsou dle legend známy již z 10. století a jsou svědectvím o vzrůstajícím kultu této světice.
Letos se oslavy na Tetíně budou konat od 17. do 19. září a vyvrcholí národní poutní mší svatou v sobotu 18. září.

 

Odkazy:

 

Autor : Zuzana Janovská