Skleněné městečko 2021 – Oslava sklářství v Železném Brodě  

Městská slavnost zaměřená na oslavu sklářství se uskuteční v Železném Brodě v termínu 18. a 19. září 2021. Letos se koná již 15. ročník tradičního setkání sklářů, výtvarníků, historiků, sběratelů i laických obdivovatelů sklářského umění a kvalitního řemesla.

Skleněné městečko 2021

Skleněné městečko začínalo ve velmi skromných podmínkách, avšak dnes patří mezi jednu z největších kulturně-společenských událostí ve městě. Letošní tradiční setkání nabídne nejen mnoho výstav, ale také bohatý kulturní program plný hudby a uměleckých vystoupení. Veřejnost bude mít možnost obdivovat kreativitu a řemeslnou zručnost studentů sklářské školy nebo se aktivně zapojit do speciálního programu „tvůrčích sklářských dílen“, který je pro ně připraven v několika oborech. Na Malém náměstí, ve sklářské škole a v několika firemních prodejnách budou nejen prezentována a předváděna sklářská řemesla charakteristická pro zdejší region, ale také si budete moci zakoupit sklářské výrobky a bižuterii.

 

Doprovodný program

Sklářskou atmosféru celého víkendu doplní hudebním vstupem zpěvačky Lenka Filipová a Berenika Kohoutová. Těšit se můžete na vystoupení hudební skupiny AURA Anny Julie Slováčkové, Lomnické Gorale nebo pražské Green Day Prague Idiots.

 

 

Letošní ročník 15. Skleněného městečka, se opět pochlubí pestrým sklářským programem a celou slavnostní atmosféru doladí doprovodný hudební a kulturní program.

Vstupné na celou akci je zdarma.

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská Železný Brod

Škola v letošním roce slaví výročí 100 let. Pro návštěvníky jsou připraveny tvůrčí dílny ve všech šesti sklářských zaměřeních včetně designu a laboratoře chemiků, Také je možné vidět studenty při rytí skla. Ve školní sklářské huti je možné vyzkoušet si foukání skla.

 

Akce se koná pod záštitou hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, radní Libereckého kraje Květy Vinklátové, ministryně pro místní rozvoj České republiky Kláry Dostálové a Jindřicha Fryče státního tajemníka  Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy.

 

Více informací naleznete ZDE