Režisér Zdeněk Troška natočil novou pohádku Zakleté pírko, která vstupuje do kin v prvním možném termínu po Novém roce, tedy 2.1.2020

Režisér Zdeněk Troška se po divácky úspěšné pohádce Čertoviny, vrátil po dvou letech znovu k tomuto žánru. Podle scénáře, který napsal společně s Markem Kališem, natočil svou devátou pohádku Zakleté pírko.

Jde opět o klasickou pohádku, vyprávíme příběh chudé dívky, která se vydá do světa vysvobodit zakletého prince,“ naznačuje děj nového filmu režisér Zdeněk Troška.  „Pohádkový žánr je to nejkrásnější, co vůbec existuje,“ říká režisér. „Pohádky jsou věčné, dívají se ně všechny generace od dětí po babičky a dědečky, a když se udělá pohádka s láskou, tak je nesmrtelná,“ vysvětluje Zdeněk Troška, proč se nechal zlákat a vrátil se k tomuto žánru.

Pohádky Zdeňka Trošky patří k nejnavštěvovanějším českým filmům. Tu první, O princezně Jasněnce a létajícím ševci natočil v roce 1987 a v kinech ji tehdy vidělo na 450 tisíc diváků.   Prozatím poslední pohádka Zdeňka Trošky Čertoviny je třetím divácky nejúspěšnějším českým filmem roku 2018, v kinech ji vidělo 356 132 diváků, při televizní premiéře v průběhu velikonočních svátků 2019 ji pak na obrazovkách televize Prima  ve dvou uvedeních zhlédlo téměř 1 300 000 diváků. Všechny pohádky Zdeňka Trošky se připisují další statisíce diváků při pravidelných televizních uvedeních, díky nimž je vidělo již několik generací diváků. A přestože se režisér na počátku natáčení nechal slyšet, že Zakleté pírko je jeho poslední filmovou pohádkou, všichni věří, že tomu tak nebude.

Hlavní  nadpřirozenou postavou Zakletého pírka je tentokrát vodník, jehož hraje herec a komik Lukáš Pavlásek.  Aninku, která se vydá do světa najít a zachránit svého milého, hraje Anastasia Chocholatá.

Zakletého prince Vítka vytvořil Petr Urban, v rolích zlých sester Žouželíny a Boubelíny se představí  Šárka Vaculíková a Lucie Polišenská, spolupráci se Zdeňkem Troškou si zopakují Sara Sandeva jako zlá princezna Ebenie nebo Andrea Hoffmannová v roli kněžny. Mladého knížete, jehož Aninka s Vodníkem také zachrání, vytvoří Marek Lambora ze seriálu Černé vdovy. Další postavy hrají například Martin Stránský, Dana Syslová, Jitka Smutná nebo Václav Svoboda.

 

Zakleté pírko vzniká  stejně jako předchozí pohádka Čertoviny, v produkci společnosti Fénix Film Dany Volákové a Michaely Flenerové. „Fenomén filmové pohádky je v naší kinematografii tradiční, nicméně doba se průběžně mění a nároky na příběh, který by pobavil nejen děti, ale i jejich rodiče, se neustále stupňují. Zdeněk Troška sází na žánrové  pohádkové principy, na typologické rysy. Funkční a osvědčené kombinuje s přitažlivou výtvarnou stylizací a žánrovou jasnou definici  s polarizací dobra a zla. Prostě to je klasická pohádka,“ říká producentka Dana Voláková.

Koproducenty filmu jsou společnosti Flamesite, TTP Invest, SvětSoučástek.cz a Andanza. Generálním partnerem je AVE, hlavním partnerem je TV Prima. Výroba filmu byla podpořena Jihočeským krajem z programu filmových pobídek. Do kin film uvede společnost Cinemart.