Retro Biják 60. – 90. let


Filmová výstava originálních kostýmů a scén z nejslavnějších československých filmů a seriálů –  Retro Biják

Galerie Tančící dům

Jaro až podzim 2018 v Galerii Tančící dům patří československé kinematografii. Po velmi úspěšné výstavě Retro 70. a 80. let jsme připravili unikátní filmovou výstavu s názvem Retro biják 60. – 90. let představující více než 200 kostýmů z téměř 70 filmů, pohádek a seriálů, které byly natočeny v období od 60. do 90. let. Všechny vystavené kostýmy jsou originály zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize. V galerii je doplňují filmové rekvizity, fotografie a další dekorace. Dohromady vše vytváří pestré scény, které vždy vystihují to nejznámější z konkrétního díla.

Samotné filmy byly vybrány na základě hlasování 400 tisíc diváků a představují průřez tím nejpopulárnějším z československé kinematografie. Retro biják 60. – 90. let je největší filmovou výstavou v bývalém Československu od roku 1987. Většina vystavených kostýmů a rekvizit nebyla nikdy prezentována veřejnosti.

 

Kostýmy , rekvizity

K vidění jsou například kostýmy a rekvizity z těchto filmů: Což takhle dát si špenát, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Pane, vy jste vdova!, Zítra to roztočíme, drahoušku!, S tebou mě baví svět, Zabil jsem Einsteina, pánové!, Zítra vstanu a opařím se čajem, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela, Kdo chce zabít Jessii?, Holky z porcelánu, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Trhák, Discopříběh, Slunce, seno,…, 30 případů majora Zemana, Arabela, Křeček v noční košili a mnoho dalších.



Booking.com

Scény z filmů

Připraveny jsou například scény z muzikálu Starci na chmelu, které jsou prezentovány na tanečním parketu společně s původní kytarou dochovanou z filmu. Oblíbenou komedii Vrchní, prchni! připomenou pletené kostýmy s bambulemi, vedle kterých nechybí ikonický originální Velorex z filmu. Oscarem oceněný snímek Ostře sledované vlaky po letech oživí proslulou lechtivou scénu s razítkem a na výstavě nechybí ani ilustrace od Adolfa Borna či Káji Saudka, které jsou neodmyslitelně spojené s komediemi Jak svět přichází o básníky a Kdo chce zabít Jessii? Nesmrtelný sci-fi seriál Návštěvníci se připomene jak kostýmy, tak slavným superpočítačem CML, tedy Centrálním Mozkem Lidstva. Nezapomnělo se ani na pohádky a tvorbu pro děti. Například z filmu Tři veteráni jsou k vidění nejen krásné kostýmy princezny Bosany a Pankráce, ale i skoro 15metrový frňákovník!



r

 

  • Tančící dům
  • Jiráskovo nám. 6, Praha
  • Otevřeno denně 9 – 20 hod

 

  • Dospělí – 190 Kč
  • Studenti do 26 let / Senioři nad 65 let – 110 Kč
  • Děti 3 – 15 let – 60 Kč
  • Školní skupiny – 50 Kč
  • Rodinné vstupné (2 dospělí + 2 děti do 15ti let) – 390 Kč
  • Držitelé ZTP průkazu – vstup zdarma