Prohlášení Mezinárodního olympijského výboru IOC k OH 2020

Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (IOC) dnes oznámila, že IOC urychlí plánování scénářů pro olympijské hry v Tokiu 2020, aby zajistila zdraví všech zúčastněných a přispěla k omezení COVID-19.

Možné změny

Tyto scénáře se týkají úpravy stávajících operačních plánů pro hry, které mají proběhnout dne 24. července 2020, a také změn počátečního data her. Tento krok umožní lepší viditelnost rychle se měnícího vývoje zdravotní situace po celém světě a v Japonsku. Bude sloužit jako základ pro nejlepší rozhodnutí v zájmu sportovců a všech ostatních zúčastněných.

Na jedné straně dochází v Japonsku k významným zlepšením, kde lidé vřele vítají olympijský oheň. To by mohlo posílit důvěru MOV v japonské hostitele, že MOV může s určitými bezpečnostními omezeními organizovat olympijské hry v zemi, přičemž bude respektovat její zásadu ochrany zdraví všech zúčastněných.

Na druhé straně dochází k dramatickému nárůstu případů a nových ohnisek COVID-19 v různých zemích na různých kontinentech. To vedlo EB k závěru, že IOC musí učinit další krok v plánování scénářů.

Hledání řešení

Řada důležitých míst potřebných pro hry již možná nebude k dispozici. Situace s miliony nocí již rezervovanými v hotelech je velmi obtížné zvládnout a mezinárodní sportovní kalendář pro nejméně 33 olympijských sportů by musel být upraven. To je jen několik z mnoha, mnohem více výzev.

Proto by po studiu různých scénářů bylo zapotřebí plného závazku a spolupráce organizačního výboru Tokio 2020 a japonských orgánů a všech mezinárodních federací (IF) a národních olympijských výborů (NOC). Vyžadovalo by to také závazek a spolupráci s právoplatnými provozovateli vysílání (RHB) a našimi sponzory TOP partnerů, jako součást jejich pokračující a oceňované podpory olympijského hnutí, jakož i spolupráce všech partnerů her, dodavatelů a dodavatelé. Právě v tomto duchu sdíleného závazku olympijských her zúčastněných na olympijských hrách a ve světle zhoršující se celosvětové situace dnes IOC EB zahájila další krok v plánování scénářů IOC.

Spolupráce s Organizačním výborem Tokio 2020

IOC zahájí v plné koordinaci a partnerství s Organizačním výborem Tokio 2020, japonskými úřady a tokijskou metropolitní vládou podrobné diskuse, aby dokončila hodnocení rychlého vývoje celosvětové zdravotní situace a jeho dopadu na olympijské hry, včetně scénář odložení. IOC je přesvědčen, že tyto diskuse dokončí během příštích čtyř týdnů, a velmi oceňuje solidaritu a partnerství NOC a IF při podpoře sportovců a přizpůsobování plánování her.

Organizace IOC EB zdůraznila, že zrušení olympijských her v Tokiu 2020 nevyřeší žádný problém ani nikomu nepomůže. Zrušení tedy není na pořadu jednání.

Slova představitele OH Thomase Bacha

Po zasedání EB dnes prezident IOC Thomas Bach napsal globální komunitě sportovců, aby jim poskytl vysvětlení přístupu IOC.

V dopise Bach znovu prohlásil, že ochrana zdraví všech zúčastněných a přispívání k potlačení viru je základním principem, a řekl: „Lidské životy mají přednost před vším, včetně inscenace her. IOC chce být součástí řešení *. * Proto jsme učinili z našeho hlavního principu ochranu zdraví všech zúčastněných a přispění k omezení viru. Přál bych si, a my všichni na tom pracujeme, aby byla splněna naděje, kterou vyjádřilo tolik sportovců, NOC a IF ze všech pěti kontinentů: že na konci tohoto temného tunelu všichni procházíme společně, nevíme, jak dlouho na konci tohoto tunelu bude olympijský plamen. “

zdroj : https://tokyo2020.org/en/