Informace o změnách v dopravě – výluka tramvají v oblasti Náměstí Republiky

Série výměn kolejových konstrukcí a opotřebených kolejnic v obloucích na Strossmayerově náměstí, v ulici Dukelských hrdinů, na Nábřeží kapitána Jaroše a na Náměstí Republiky se blíží do své finální etapy. Z důvodu opravy tramvajové trati bude od neděle 5. 5. 2019 (0:30 hod.) do pátku 17. 5. 2019 (0:30 hod.) obousměrně přerušen tramvajový provoz od křižovatky Na Poříčí x Havlíčkova po Štefánikův most.

Během výluky tramvajového provozu v úseku mezi Štefánikovým mostem a křižovatkou Havlíčkova x Na Poříčí dojde k výměně dvojkolejného rozvětvení od Štefánikova mostu u Letenského tunelu, včetně spojovacích oblouků. V koordinaci proběhne výměna oblouků na Náměstí Republiky, které již vykazují významné známky opotřebení. Koordinovaně se v této etapě provede broušení vlnkovitosti a oprava povrchů. Zároveň bude navařena vyloučená část kolejové konstrukce Havlíčkova x Na Poříčí. Náhradní autobusová doprava nebude zavedena.

Změny tras tramvajových linek

  • Linky č. 6, 26, 91, 94 a 96 budou v úseku Masarykovo nádraží – Strossmayerovo náměstí nadále odkloněny přes zastávky Bílá labuť a Vltavská 

(na předmostí Hlávkova mostu).

  • Linka č. 8 bude v úseku Florenc – Strossmayerovo náměstí odkloněna přes zastávky Těšnov a Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu).
  • Linka č. 15 bude ve směru od Olšanských hřbitovů ze zastávky Masarykovo nádraží odkloněna do zastávky Bílá labuť, kde bude ukončena.
  • Historická linka č. 41 bude v úseku Masarykovo nádraží – Strossmayerovo náměstí nadále odkloněna přes zastávky Bílá labuť, Těšnov a Vltavská (na předmostí Hlávkova mostu).

Změny v zastávkách tramvají

Zřizuje se v obou směrech zastávka Vltavská na předmostí Hlávkova mostu.

Změny v zastávkách autobusů

  • Pro linku č. 207 se ruší obousměrně zastávky Bílá labuť, Náměstí Republiky a Dlouhá třída; zřizuje se zastávka Řásnovka (pro směr Staroměstská) v ulici Řásnovka, přibližně 30 metrů za křižovatkou s ulicí Hradební.
  • Pro linky č. 905, 907 a 911 se ruší obousměrně zastávky Náměstí Republiky a Dlouhá třída; zřizuje se obousměrně zastávka Bílá labuť v ulici Na Poříčí v zastávkách tramvají. Pouze pro linky č. 905 a 911 (směr z centra) se přemísťuje zastávka Vltavská na sjezdovou rampu z Hlávkova mostu (na úrovni stávající zastávky).
  • Pro linku č. 909 se ruší obousměrně zastávky Pernerova, Florenc, Náměstí Republiky a Dlouhá třída; zřizuje se obousměrně zastávka Masarykovo nádraží v Havlíčkově ulici, v zastávkách tramvají. V zastávce Bílá labuť odjíždějí spoje linky č. 909 směr Suchdol z tramvajové zastávky směr Florenc a spoje linky 909 směr Sídliště Rohožník z tramvajové zastávky směr Masarykovo nádraží.

Informační opatření

• informační letáky v několika typech (celkem cca 8 000 ks)
o od 4. 5. v informačních vitrínách ve stanicích metra a na zastávkách povrchové dopravy v dotčené oblasti
o v informačních centrech DPP
• informátoři první dva dny výluky (od cca 6:30 hod. do cca 18:30 hod.) na nejexponovanějších místech v reflexních vestách – celkem 28 informátorů
o informace v češtině i angličtině
o k dispozici informační letáky pro cestující
• úprava pevného informačního systému ve stanicích metra dotčených výlukovým dopravním opatřením
• od 3. 5. do 6. 5. každých 15 min. hlášení ve stanicích metra v českém a anglickém jazyce
• hlášení o výluce ve vozech dotčených tramvajových linek
• v době výluky na konkrétních místech určení 15 velkých informačních tabulí s mapou okolí a základními textovými informacemi v češtině i angličtině

Schéma je k dispozici zde: http://www.dpp.cz/omezeni-dopravy/oblast-namesti-republiky-docasne-preruseni-provozu-tramvaji/

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.