Hamiltonovi hrozí penalizace za technické porušení DRS v Brazílii a Verstappen je také předvolán ke stevardům

Lewisi Hamiltonovi může hrozit další penalizace na víkendové Velké ceně Sao Paula poté, co byl jeho vůz po kvalifikaci postoupen sportovním komisařům za technický přestupek.

Hamilton v pátek předčil Maxe Verstappena o více než čtyři desetiny a obsadil první místo v sobotním sprintu, ale už má pět míst na startovním roštu pro nedělní Grand Prix, protože tento víkend vzal nový motor Mercedes. Jeho obavy se však mohou umocnit poté, co Jo Bauer, technický delegát FIA, zjistil v pátek odpoledne v Interlagosu něco v nepořádku se svým systémem snížení odporu.

„Nejvyšší nastavitelné polohy prvku zadního křídla byly u vozu číslo 44 zkontrolovány z hlediska souladu s článkem 3.6.3 technických předpisů Formule 1 pro rok 2021. Požadavek na minimální vzdálenost byl splněn,“ stálo v Bauerově zprávě po kvalifikaci.

„Požadavek na maximum 85 mm, kdy je systém DRS nasazen a testován v souladu s TD/011-19, však splněn nebyl,“ dodal. Bauer nyní postoupil záležitost sportovním komisařům, kteří vynesou úsudek a v případě potřeby udělí trest. V 19:15 místního času v Brazílii byl zavolán zástupce Mercedesu, aby navštívil stewardy.

AKTUALIZACE Těsně před 22:00 místního času komisaři oznámili, že do sobotního rána nebude rozhodnuto.

„Smitoři odročili slyšení týkající se dokumentu 18 Velké ceny FIA formule 1 São Paulo 2021, protože čekají na další důkazy, které nebudou k dispozici do rána,“ uvedl mluvčí FIA.

Potvrdili také, že sestava zadního křídla Hamiltonova vozu bude přes noc odstraněna a zabavena.

Příběh poté nabral další obrátky, protože ve 22:30 místního času komisaři oznámili, že předvolali Maxe Verstappena a zástupce Red Bullu, aby před ně v sobotu v 9:30 místního času předstoupili za „údajné porušení článku 2.5.1 FIA. Mezinárodní sportovní řád“.

Tento článek uvádí, že „do Uzavřeného parkoviště mohou vstoupit pouze určení úředníci. Není povolena žádná operace, kontrola, ladění ani opravy, pokud to nepovolí stejní úředníci nebo platné předpisy.“ Verstappen byl viděn, jak se blíží k Hamiltonovu vozu v Parc Ferme po kvalifikaci, přičemž video natočené fanouškem na okruhu zjevně ukazuje, jak se dotýká zadního křídla Mercedesu – možná údajné porušení, kvůli kterému byl předvolán.

Znamená to, že oba uchazeči o titul by tento víkend mohli čelit penalizacím, ale až do soboty nebude učiněno žádné rozhodnutí.

zdroj : F1

Formula 1 Heineken Grande Prêmio De São Paulo 12. – 14.11.2021