Festival Bonjour Olomouc chce oslovit co nejširší veřejnost

Frankofilové a příznivci francouzštiny či francouzského kulturního bohatství budou po roční odmlce způsobené nepříznivou epidemickou situací opět moci nasát něco z francouzské atmosféry přímo v Olomouci. Ve dnech 14.–30. března 2022 se ve městě uskuteční třetí ročník festivalu Bonjour Olomouc. Bohatou programovou nabídkou chce oslovit co nejširší veřejnost.

Festival Bonjour Olomouc

Cílem přehlídky, kterou pořádá Francouzské centrum Univerzity Palackého v Olomouci (UP) a katedra romanistiky Filozofické fakulty UP ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a dalšími partnery pod záštitou Martina Procházky, rektora Univerzity Palackého, je podpora francouzského jazyka a kultury.

Festival zahájí v pondělí 14. března koncert Jarmily Bekové a olomoucké kapely Blank. Tematickou atmosféru navodí hudební směsicí současného francouzského popu a klasického šansonu v jazzovém podání.

„Jarmila Beková má za sebou velké autorské hudební projekty, poslední z nich, Labyrint, věnovala výročí J. A. Komenského. Jsem nesmírně potěšen, že na zahájení festivalu zazpívá právě ona. Velmi si vážím její pedagogické práce i její tvorby,“ řekl za organizátory přehlídky Jan Zatloukal, vedoucí Francouzského centra UP a zároveň člen katedry romanistiky filozofické fakulty.

Je přesvědčen, že francouzská kultura má současnému světu stále co nabídnout.

„Naší letošní snahou bylo vytvořit program, v němž si každý najde něco zajímavého. Právě v tom, že chceme oslovit všechny věkové a zájmové skupiny publika, vidím určitou jedinečnost či exkluzivitu festivalu. Poprvé se například zaměříme i na předškolní děti, kterým je věnováno hned několik akcí. Zmínil bych například francouzský zvířecí karneval, během něhož se děti v MŠ Žižkovo náměstí budou moci seznámit s francouzským jazykem a hudbou prostřednictvím dvojjazyčného čtení pohádky Maria Ramose. To pro ně připraví žáci prvního ročníku česko-francouzské sekce Slovanského gymnázia Olomouc,“ uvedl Jan Zatloukal. Ve výčtu chystaných festivalových událostí vzpomněl i tradiční speak-dating, v němž bude nově zřízen dětský kreativní koutek. „Rodiče tak budou moci v klidu konverzovat s rodilými mluvčími, zatímco se jejich děti prostřednictvím her a tvoření seznámí s francouzštinou a francouzskou kulturou,“ dodal.

Program festivalu

V programu festivalu si najdou své i filologové nebo obecněji kulturně zaměřené publikum. Mohli by třeba ocenit literární či historické přednášky a besedy akcentující česko-(olomoucko)-francouzské kulturní vazby. Například v literárně-hudebním večeru s názvem Jsem politováníhodný korespondent se posluchač dozví více o přátelství spisovatelů Jana Čepa a Henriho Pourrata, v inscenaci Zkáza totálního myšlení, inspirované tvorbou Marguerity Durasové, se před divákem rozpoutá kritická potřeba absolutizovat a zevšeobecňovat pozitivní i negativní fenomény ženského obrazu ve společnosti. Inspiračním materiálem pro tuto inscenaci byly pro herce Divadla na cucky rozhovory s Marguerite Durasovou, zaznamenané v díle Hmatatelný život. „Kvalitně vybraná jsou také filmová představení, z nichž velmi aktuálně promlouvá film Olga, pojednávající o nedávném dění na Ukrajině,“ dodal Jan Zatloukal.

Oběd s vůní Francie

Širokou veřejnost jistě potěší, že festival nezapomene také na milovníky dobrého jídla a vína. V Green Baru bude připraveno tematické menu Oběd s vůní Francie a vinárna Na břehu Rhôny pozve na řízenou degustaci, při které nebude chybět ani věhlasné Chậteauneuf-du-Pape. Pěkný rodinný program pro nedělní odpoledne nabídne i komentovaná procházka Olomoucí po francouzských stopách.

Fórum pracovních příležitostí Rendez-vous à la française

Vrcholem třetího ročníku festivalu Bonjour Olomouc bude závěrečné fórum pracovních příležitostí Rendez-vous à la française, pořádané ve spolupráci s Olomouckým krajem a Francouzským institutem. Setkání, které se uskuteční 30. března v aule Filozofické fakulty UP, je určeno všem posluchačům středních i vysokých škol, kteří studují francouzský jazyk. Naskytne se jim příležitost setkat se se zástupci francouzských podniků, získají informace o studiu, stážích i pracovních příležitostech ve Francii. V rámci workshopů si také zkusí psaní životopisu či simulaci pracovního pohovoru s profesionálem.

Letošní ročník festivalu Bonjour Olomouc má v programu přes dvacet událostí, které se uskuteční na více než deseti místech. Potěšení nad spolupořadatelstvím vyjádřil za Muzeum umění dramaturg Petr Dvořák, když připomněl místa této instituce, v nichž se uskuteční především divadelní část programu. S radostí festival přivítala i Vědecká knihovna Olomouc, která ve svém fondu uchovává světovou literaturu francouzských autorů i díla francouzské provenience.

„Propojení s francouzskou kulturou se přímo nabízí i díky bohužel dnes již neexistujícímu olomouckému spolku Alliance française, nejstaršímu svého druhu na Moravě, založenému v roce 1991. Jeho knihovna obohatila fond naší knihovny. Velmi se těším na spolupráci s festivalem Bonjour Olomouc i v dalších letech, a to v již novém reprezentativním sále Červeného kostela, který poskytne zázemí nejen pro divadlo, recitály, autorská čtení, výstavy, ale i mnohé další aktivity spojené s touto přehlídkou,“ uvedla za Vědeckou knihovnu Olomouc její ředitelka Iveta Tichá.

Více o festivalu i jeho programovou nabídku najdete ZDE