Divadlo Lucie Bílé uvádí komedii Na poslední chvíli

Divadlo Lucie Bílé pro diváky přichystalo již druhou novinku této divadelní sezóny. Scéna v pražské Karlově ulici opět spojila síly s Agenturou Harlekýn a po Milionovém údržbáři, který měl premiéru v září tohoto roku, představila Václava Vydru v hlavní roli anglické komedie Na poslední chvíli.

 

Taxikář John Brown si dvacet let tajně užívá život se dvěma manželkami.

S jednou má syna Gavina a s druhou má dceru Vicki. Celá situace, která do té doby vypadala naprosto ideálně, se ale zkomplikuje ve chvíli, kdy se oba dospívající potomci seznámí na internetu a chtějí se osobně poznat. Nastává boj o čas, ve kterém se John za pomoci nejlepšího přítele Stanleyho narychlo snaží zachránit, co se dá. V hlavní roli záletníka Johna Browna se exceluje Václav Vydra, jeho přítele Stanleyho ztvárňuje Josef Carda v alternaci s Martinem Zahálkou. V dalších rolích se diváci mohou těšit například na Janu Bouškovou, Zuzanu Slavíkovou, Kamilu Špráchalovou, Vlastu Žehrovou nebo Miloslava Mejzlíka.

 

 „Ať chceme nebo ne, téma nevěry a paralelních vztahů je nesmrtelné. Autor napsal hru výborně, nemoralizuje a dívá se na vše s nadhledem. Navíc je tam i jiskřivý střet generací. Byla pro mě radost pracovat s tolika zkušenými a skvělými herci a herečkami, mladé kolegy zase zdobil elán a pracovitost a od těch starších se měli co učit. V tomto typu komedie je důležité zvládnout náročnou technickou stavbu hry, přesně hrát situace a žánr. Musí to vypadat lehce, a přitom to vůbec lehké není. Všichni to zvládli parádně,“ říká režisér Martin Hruška, který si v komedii zároveň zahraje roli strýce Alfonse. „Tohle představení mám rád hlavně z toho důvodu, že se v něm opět setkávám s Vaškem Vydrou. Dvacet let spolu hrajeme v komedii Blbec k večeři a máme za sebou asi 800 repríz. Doufám, že představení Na poslední chvíli půjde ve stejných šlépějích,“ říká o své roli Josef Carda. Jeho slova doplňuje Václav Vydra: „Je to pěkná, dobře napsaná hra, která nás baví. Hraje se to hezky, ostatně jako vždy, když je dobrý text.“

Komedie se vším všudy. Od začátku do konce představení se bavíte a jste unešení dějem.

Brilantní herecké výkony Vás nenechají v klidu a vy ani nevnímáte čas. Herci předvádí vynikající konverzační komedii s mnoha překvapivými zvraty. Na našem představení exceloval Václav Vydra a velice skvěle mu sekundoval Martin Zahálka oba předvedli skvělé herecké výkony.

Samozřejmě i další herci byli vynikající a celé představení bylo přerušováno potleskem publika a salvy smíchu.

Autor komedie a herec Ray Cooney bývá přezdívaný jako mistr frašky.

Jeho hry vycházejí z tradic anglické komedie s komplikovanou zápletkou a pověstným britským humorem. Je nositelem řady divadelních ocenění, včetně věhlasné Ceny Lawrence Oliviera za hru Dvouplošník v hotelu Westminster (Out of Order). V roce 2005 vyznamenala královna Alžběta II. Cooneyho Řádem britského impéria. Hru Na poslední chvíli, která je volným pokračováním úspěšné komedie Jeden a jedna jsou tři, uvedlo Divadlo Lucie Bílé s Agenturou Harlekýn 5. listopadu 2021 v české premiéře.

 

Dnes jsem se tak bavila… Několik let jsem v divadle nebyla jako divák v sále a tohle jsem tolik potřebovala. Jsem nesmírně pyšná, že jste si vybrali naše divadlo a mockrát vám děkuji, protože z dnešního večera budu dlouho žít. Bylo to úžasné,“ byla bez prostřední reakce Lucie Bílé na premiérové představení. „Když jsme Divadlo Lucie Bílé otevřeli, dali jsme si za cíl jediné – aby bylo naše hlediště plné smíchu a aby lidé odcházeli s dobrou náladou. Během představení Na poslední chvíli se diváci smějí od začátku až do samého konce, a proto mě moc těší, že máme takovou komedii na našem repertoáru. Přijďte se přesvědčit, těšíme se na vás,“ zve diváky do svého divadla principálka Lucie.

 

 

Kompletní program Divadla Lucie Bílé je k dispozici na: https://www.divadloluciebile.cz/program/