Akce „Nevidomí v metru“ přiblíží prostory metra zrakově znevýhodněným

Během Velkého pátku budou mít nevidomí a zrakově znevýhodnění lidé opět možnost v rámci instruktáže „Nevidomí v metru“ prozkoumat zázemí pražského metra. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) spolu se Sjednocenou organizací nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR) připravil netradiční exkurzi, během níž budou moci tito návštěvníci doslova osahat prostory metra bez přítomnosti ostatních cestujících. V době výluky části trasy metra C zamíří do stanice metra Budějovická desítky nevidomých osob a těžce zrakově postižených, zajímajících se o tuto netradiční prohlídku.

Přihlášené skupinky zrakově postižených budou mít mezi 8. až 14. hodinou možnost vyzkoušet si orientaci v prostorách a ve vozech metra C. Budou mít příležitost důkladně se seznámit s kolejištěm, s informačním orientačním systémem a dalším zázemím metra. Celou prohlídkou v kolejišti a ve vlakové soupravě metra postupně projde přibližně 150 osob v deseti po sobě jdoucích skupinách.

Slova organizátorů akce

„Kromě osob nevidomých a slabozrakých z Prahy dorazí i několik desítek lidí z dalších měst, např. skupinky až z Ostravy, Přerova, Plzně, Liberce, Lanškrouna, Benešova, Brna, “ říká František Brašna, vedoucí Metodického centra odstraňování bariér ze SONS ČR a dodává: „Chtěl bych velmi poděkovat DPP za tuto příležitost, kdy se nevidomí a slabozrací lidé mohou s metrem seznámit.“

„Akce bude příležitostí pro nevidomé a slabozraké vyzkoušet si průchod metrem dle svých možností a zároveň si ho v klidu projít. Budou si moci například nacvičit určitou trasu, která jim dělá problémy, a někteří tak dokonce překonat strach z jízdy metrem. Zúčastní se i mimopražští a věříme, že si tuto netradiční návštěvu metra užijí,“ říká Ladislav Urbánek, místopředseda představenstva a dopravní ředitel DPP.

DPP se kontinuálně snaží o zlepšování přístupnosti pražské hromadné dopravy pro handicapované cestující.

Zaměstnanci DPP budou návštěvníkům po celou dobu k dispozici, zodpoví různé dotazy a představí opatření pro snadnější a bezpečnější užívání metra zrakově znevýhodněnými. Akce se zúčastní i hasiči DPP. Zájemci také obdrží informační materiály ve zvětšeném černotisku i v e-mailové digitální podobě, kterou si budou moci přehrát pomocí hlasového výstupu na svých počítačích či telefonech.

DPP se kontinuálně snaží o zlepšování přístupnosti pražské hromadné dopravy pro handicapované cestující. V současné době v metru již k orientaci nevidomým a slabozrakým pomáhá umělá vodicí linie, bezpečnostní pás, popisky v Braillově písmu, reliéfní a barevné kontrastní znaky a symboly, akustické prvky pro navádění a elektronické informační systémy. Navigační centrum SONS ČR poskytuje také službu vzdáleného asistenta, kdy operátor pomůže dotyčnému na dálku, jako by byl fyzicky přítomen po jeho boku.

Dopravním podnikem postupně vybudovaný účinný systém hmatových a akustických orientačních a informačních opatření na podporu bezpečného a samostatného pohybu zrakově znevýhodněných cestujících v pražské hromadné dopravě je vzorem nejen pro česká, ale i pro evropská města,“ poznamenal František Brašna ze SONS ČR.

Další informace naleznete např. zde: www.dpp.cz/bezbarierove-cestovani/


 

Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost

Dopravní podnik hl. m. Prahy, a. s., je největším dopravcem zajišťujícím městskou hromadnou dopravu v České republice. Obsluhuje celkem 141 autobusových linek, dále 25 denních a 9 nočních tramvajových linek a 3 linky metra. K 1. 1. 2019 bylo ve vlastnictví společnosti 1 162 autobusů, 865 tramvajových vozů a 730 vozidel metra. Společnost ročně přepraví více než miliardu osob a ujede více než 180 mil. kilometrů. Podnik má k 1. 1. 2019 celkem 10 930 zaměstnanců, z toho 4 265 tvoří řidiči MHD. Jediným akcionářem Dopravního podniku je hlavní město Praha, množství dopravních spojů a zadání pro jízdní řády v Praze určuje společnost ROPID (Regionální organizátor Pražské integrované dopravy). Více informací o Dopravním podniku naleznete rovněž na http://www.dpp.cz.