Pražští hygienici informují: v Praze došlo ke změnám v odběrových místech testujících pacienty s podezřením na Covid-19

Jak již Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) dříve informovala, 13., resp. 16. března v Praze zahájila činnost čtveřice odběrových míst pro testování lidí s podezřením na výskyt onemocnění Covid-19 fungujících v rámci několika pražských nemocnic.

Tato místa tak doplnila již existující službu tzv. domácího testování, kdy na základě předchozí indikace hygienické stanice dojíždí za pacienty domů zdravotní posádka a test provede přímo v domácím prostředí lidí. V oblasti testovacích míst došlo v mezidobí k několika změnám. 

 

Fakultní nemocnice v Motole

 

Z kapacitních důvodů zrušila odběrové místo k 23. březnu Fakultní nemocnice v Motole, která odběry dále zajišťuje pouze pacientům, kteří budou přijatí k hospitalizaci nebo ošetření, dále zaměstnancům FN Motol a jednotkám IZS. Stejný krok učinila 27. března i Thomayerova nemocnice. 

 

Nemocnici Na Bulovce

Nadále však funguje odběrové místo v Nemocnici Na Bulovce, kam je možné se k vyšetření také elektronicky objednat . Testování pacientů s podezřením na koronavirus probíhá v improvizovaném prostoru u  Infekční kliniky (pod pavilonem 7), není v žádném případě určeno pro zdravé pacienty bez příznaků. Pacienti bez příznaků se mohou testovat jako samoplátci za 2 900 Kč (platba možná jen bezkontaktně).

 

Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské nemocnici Praha

Testování dále pokračuje na odběrovém místě při Ústřední vojenské nemocnici – Vojenské nemocnici Praha. Zde ode dneška došlo ke změně jen v lokaci odběrového místa, které se nově nachází ve zdravotnickém kontejneru ve Stamicově ulici. Lidé byli dosud testováni ve stanu v areálu nemocnice. I zde je v první řadě testování určeno pro lidi s příznaky a s doporučením. Za odběr na vlastní žádost je účtováno 2 900 Kč, které lze uhradit pouze bezkontaktně (kartou).

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Dnes navíc ve zkušebním provozu začala s testováním pacientů, kteří disponují doporučením k absolvování testu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nemocní s elektronickou žádankou k testu na COVID-19 se musí předem objednat na webu vinohradské nemocnice. Odběrové místo je umístněno ve stanu na chodníku mezi vrátnicí Státního zdravotního ústavu a vchodem do nemocnice ve Šrobárově ulici. Plně by stan měl fungovat od úterý. O uváděných skutečnostech dnes Českou tiskovou kancelář informovala tisková mluvčí nemocnice.