Opatření na pomoc podnikatelům a živnostníkům – OPATŘENÍ PRO FIRMY

Opatření na pomoc podnikatelům a živnostníkům – OPATŘENÍ PRO FIRMY

Opatření/Program Typ výdaje/Kompenzační opatření Podmínky
COVID 1- bezúročné úvěry od ČMZRB, alokace 5 mld. Kč. Příjem žádostí byl pozastaven k 20. 3. 2020 8:00 – na pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku

– na pořízení a financování zásob

– na další provozní výdaje (mzdy, energie, nájem atd.)

– bez úroku a bez poplatků

– výše úvěru 500 tis. až 15 mil. Kč

– až do výše 90 % způsobilých výdajů projektu

– splatnost 2 roky

– odklad splátek 1 rok

www.cmzrb.cz/podnikatele/uvery/uver-covid/

COVID 2 – bezúročné úvěry od komerčních bank se zárukou ČMZRB, alokace 35 mld. Kč – na pořízení drobného hmotného nebo nehmotného majetku

– na pořízení a financování zásob

– na další provozní výdaje (mzdy, energie, nájem atd.)

– bez úroku a bez poplatků

– výše úvěru 10 tis. Kč až 15 mil. Kč

– až do výše 80 % způsobilých výdajů projektu

– splatnost až 2 roky

– odklad splátek až 12 měsíců

 

Technologie COVID 19 – dotace na výrobu zdravotnických prostředků, alokace 300 mil. Kč – pořízení nových technologických zařízení a vybavení, jejichž výsledkem bude produkce materiálů, technologií a produktů z oblasti zdravotnických prostředků a osobních ochranných prostředků bezprostředně souvisejících s přímým bojem proti COVID 19 a řešením následků dopadu jeho šíření. Seznam prostředků je uveden v příloze č.3 Výzvy (příloha bude finalizována zítra). Řídící orgán si vyhrazuje právo tento seznam aktualizovat

– finanční podpora bude poskytnuta malým a středním podnikům, které 1) pořídí nová zařízení a vybavení na výrobu zdravotnických prostředků a osobních ochranných prostředků; 2) rozšíří výrobu svých stávajících struktur vyrábějících takovéto produkty; nebo 3) za tímto účelem přemění svou výrobní linku

– výdaje bude možné uplatnit již od 1. 2. 2020

– žádosti bude možné podávat od 27. 4. 2020

– příjemce MSP

– míra podpory 50 %

– výše podpory 250 tis. Kč – 20 mil. Kč

– územní dimenze: celá ČR mimo NUTS 2 Praha

– zjednodušený model hodnocení (pouze binární kritéria)

Program Czech Rise Up – Chytrá opatření proti COVID-19. Cílená podpora vyvinutí nových řešení pro COVID-19, alokace 200 mil. Kč – pořízení materiálu pro výrobu ochranných a zdravotnických prostředků, popř. úhrada mzdových nákladů u nových řešení, která je možno okamžitě nasadit do praxe, ale sériová výroba ještě nebyla zahájena nebo dojde k výraznému navýšení kapacity. Nelze-li financovat formou finančních nástrojů.

– vybrané neinvestiční výdaje na využití stávajících technologií pro uvedení nových medicínských a nemedicínských řešení proti COVID 19 do praxe.

– vybrané neinvestiční výdaje na vývoj nových produktů pro vznik nových medicínských a nemedicínských řešení proti COVID 19.

 

– příjem žádostí bude zahájen v týdnu od 30. 3. 2020 do 3. 4. 2020

– maximální výše podpory až do 5 mil. Kč (dle výzvy)

– trvání programu max. 2 roky nebo do odvolání a vyčerpání alokace

Prodloužení termínů výzev OP PIK – prodloužení lhůt pro příjem žádostí u všech výzev, jejichž příjem nebyl ukončen do 17. března 2020 a nepřekračuje termín 30. dubna 2020, a to o 30 dní.

https://www.agentura-api.org/

Liberační daňový balíček I.

 

– daňoví poplatníci nemusí podávat daňové přiznání k dani z příjmů právnických osob, k dani z příjmů fyzických osob a vyúčtování srážkové daně do termínu 1. dubna 2020. Postačí, pokud toto přiznání podají nejpozději do 1. července 2020. Toto platí zcela automaticky bez žádosti.

– nově se u žádostí o odpuštění sankcí v případě prodlení odpouští správní poplatky pro všechny žádosti podané do 31. 7. 2020.

– v případě žádosti o posečkání úhrady daně se odpouští správní poplatky pro všechny žádosti podané do 31. 7. 2020.

– daňoví poplatníci dále nemusí podat v termínu kontrolní hlášení k DPH, přičemž pokuty za pozdní podání kontrolního hlášení budou řešeny automatickým prominutím, popřípadě individuální žádostí.

Více informací: https://www.financnisprava.cz/ v části Nouzový stav (COVID – 19)

 

Liberační daňový balíček II.

 

– prominutí červnové zálohy na daň z příjmů fyzických a právnických osob

– v další vlně EET se bude pokračovat až za 3 měsíce po ukončení trvání nouzového stavu

– zavedení institutu zpětné působení daňové ztráty u daně z příjmů FO i PO za rok 2020 pro zdaňovací období r. 2018 a 2019.

Vice informací:  https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/ulevy-v-danove-oblasti-se-rozsiri-37943
Program Antivirus

Náhrada mez a platů

Stát bude prostřednictvím Úřadu práce ČR kompenzovat firmám vyplacené prostředky pomocí pěti režimů:

Režim A – Nařízení karantény zaměstnancům. Náhrada mzdy nebo platu bude zaměstnancům vyplácena ve výši min. 60 % průměrného vyměřovacího základu. Náhrada je vyplácena 14 dní. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek 100 % vyplacené náhrady mzdy.

Režim B – Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu mimořádných krizových opatření vlády. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 % vyplacené mzdy, maximálně však 24 800 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance.

Režim C – Nemožnost přidělovat práci zaměstnancům z důvodu nařízení karantény či péči o dítě u významné části zaměstnanců.  Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 100 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 80 % vyplacené náhrady mzdy, maximálně však 24 800 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance.

Režim D – Omezení dostupnosti vstupů (surovin, výrobků, služeb) nezbytných k činnosti zaměstnavatele v důsledku karanténních opatření (či obecně výpadků výroby) u dodavatele, včetně zahraničí. Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci ve výši 80 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 50 % vyplacené náhrady mzdy, maximálně však 12 400 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance.

Režim E – Omezení poptávky po službách, výrobcích a jiných produktech zaměstnavatele v důsledku karanténních opatření v místě odbytu zaměstnavatele (ČR i zahraničí).  Náhrada mzdy nebo platu vyplácena zaměstnanci nejméně ve výši 60 %. Zaměstnavateli bude poskytnut příspěvek ve výši 50 % vyplacené náhrady mzdy, maximálně však 9 300 Kč měsíčně na jednoho zaměstnance.

Více informací: https://www.mpsv.cz/web/cz/informace-ke-koronaviru#Program
Prodloužení doby Ošetřovného (OČR) pro zaměstnance Bude umožněno čerpat OČR zaměstnancům po celou dobu uzavření škol, školek nebo obdobných zařízení a nárok bude i zpětně. Více informací zde:

https://www.mpsv.cz/web/cz/informace-ke-koronaviru#Program

Veřejná soutěž z Programu The Country for The Future – Podprogram 3 – Inovace do praxe Dotace na zavedení organizačních a procesních inovací v souvislosti s riziky onemocnění Covid 19.

Projekty mohou být zaměřené mimo jiné i na digitalizaci procesů či výroby.

Příjemci pouze MSP

50% dotace na náklady spojené přímo se zavedením Inovace dle GBER, čl. 28 a 29 (osobní náklady, odpisy, další přímé náklady, režie atd.). Navíc do výše 25% rozpočtu je možné využít de minimis na náklady související s projektem, nicméně nespadající pod GBER (příprava žádosti, drobné investice, marketing atd.)