Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT proměnili vědci v manufakturu

V manufakturu se v březnu proměnily laboratoře Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze (FJFI). Vzhledem k plošnému nedostatku dezinfekčních prostředků na trhu začala Katedra jaderné chemie (KJCH) vyrábět vlastní dezinfekční prostředky pro potřeby univerzity, ale i dalších institucí.

Dezinfekce Anti-COVID

Výroba obsadila chemické laboratoře fakulty, ve kterých vědečtí pracovníci a studenti vyrobili během prvních dní zhruba tři tisíce litrů dezinfekce na plochy i na ruce – tu pod názvem Anti-COVID. V druhém týdnu se výrobu podařilo ještě navýšit využitím všech dostupných reaktorů, z nichž největší má kapacitu 200 litrů.

„Trošku nepraktické je, že vhodné laboratoře máme ve čtvrtém patře, takže musíme nejprve všechny suroviny dopravit výtahem nahoru a pak zase plné barely putují zpátky,“ popisuje RNDr. Martin Vlk a vysvětluje postup prací: „Na začátku jsme připravovali recepturu, otestovali ji, připravili analytiku pro kontrolu výroby a vybudovali poloprovoz. Samotná výroba poté už žádná velká věda není, jde spíš o náročnou fyzickou práci. Průběžně přitom kontrolujeme vyrobenou dezinfekci, abychom si byli jisti, že je vše v pořádku. Vládne dobrá atmosféra a všichni mají radost, že mohou pomoci.“

Postupně se také s velkou pomocí Rektorátu ČVUT podařilo zajistit další suroviny pro výrobu, zejména ethylalkohol. Část dodali například celníci ze skladů zabaveného lihu, část různí další dodavatelé. Všechny barely a lahve s dezinfekcí jsou nakonec opatřeny štítky s popisem. Kromě ethylakoholu je k výrobě potřeba ještě větší množství čisté vody – aqua purrificata. Tu si vědci vyrábějí reverzní osmózou v laboratoři, kde vodu dezinfikují s využitím UV záření. „Výrobní kapacita je nyní zhruba mezi 3500 až 3800 litry, záleží na dostupnosti surovin. Jako vědci jsme zvyklí pracovat v mnohem menším měřítku. Nicméně nás všechny těší, že se od nás dezinfekce rychle dostane tam, kde je potřeba – například k Horské službě,“ říká doc. Václav Čuba s rouškou na obličeji a ukazuje ještě jednu dodávku – pět kilogramů kvalitní zrnkové kávy. „A tohle nám přišlo z kavárny Kantor Coffee, abychom prý měli trošku energie navíc. Moc jim tímto děkujeme, tahle nezištná zásilka nám samozřejmě udělala radost.“

Dezinfekci Anti-COVID dodává fakulta kromě ČVUT řadě dalších institucí, jako jsou například Městská část Praha 6, Městská část Praha – Suchdol, Městská část Praha 7, Městská část Praha – Čakovice, Integrovaný záchranný systém hl. m. Prahy a Dopravní podnik hl. m. Prahy, Fakultní nemocnice Motol, Letecká záchranná služba Liberec, Národní technická knihovna, Horská služba ČR, sociální služby v Praze a některé další. „Výrobu jsme zahájili ještě před uzavřením škol 11. března 2020 a během prvních dvou týdnů jsme vyrobili na 20 tisíc litrů dezinfekce. Máme slíbené dodávky surovin na dalších zhruba 70 tisíc litrů,“ doplňuje doc. Václav Čuba.

Výuka pokračuje na FJFI bezkontaktně

Přestože se tedy fakulta v posledních dvou týdnech proměnila ve výrobnu, zejména tedy její poslední podlaží, v ostatních patrech je nezvyklý klid. Vědci sice dále pracují, někteří z domova, další v laboratořích, studenti ale chybí. Nicméně ani ti nemají prázdniny a nadále se učí a připravují, byť komunikace s vyučujícími probíhá na dálku prostřednictvím různých online nástrojů. Prakticky všechny předměty tak mohou fungovat bezkontaktně, práce v laboratořích musí logicky počkat na konec přerušení výuky. Řada studentů se vedle svého studia různým způsobem zapojuje do pomoci. Vyzval je k tomu mimo jiné i rektor ČVUT.

Zdroj: ČVUT

Foto: archiv FJFI