Česká pošta zdarma přepravuje roušky

Česká pošta od zítřka, 19. března, do odvolání bude přepravovat zásilky s rouškami zdarma, tedy bez nutnosti platit poštovné. Podmínkou je, že odesilatel nebude chtít po adresátovi za dodané zboží žádné peníze ve formě dobírky.

Touto cestou předem děkujeme všem, kteří roušky věnují i svým pošťákům a pošťačkám, kteří jich mají také velký nedostatek.

„Celá společnost se potýká s nedostatkem roušek. Lidé je šijí doma a solidárně nabízí těm, kteří je potřebují. Odpuštění poštovného je to nejmenší, jak teď můžeme pomoci,“ říká generální ředitel České pošty Roman Knap.

Zásilka musí mít tyto parametry:

  • zásilka bude v průhledném obalu
  • zásilka musí být označena poznámkou „ROUŠKY“
  • adresa adresáta i poznámka musí být na zásilce umístěny a připevněny tak, aby byly čitelné a umožňovaly běžnou manipulaci se zásilkou po celou dobu přepravy (např. samolepící štítek)
  • pokud bude mít zásilka rozměry: délka nejvýše 35,3 cm, šířka nejvýše 25 cm a tloušťka nejvýše 2 cm, bude možné zásilku vložit do běžné domovní schránky
  • maximální rozměry zásilky mohou být: délka nejvýše 240 cm a součet všech jejích tří rozměrů nesmí přesahovat 300 cm
  • zásilka musí být podána na přepážce pošty, nikoli vhozena do poštovní schránky

S ohledem na současný maximální důraz na minimální kontakt mezi obyvatelstvem budou zásilky zasílány jako obyčejné zásilky, které je možné doručit vložením do domovní schránky (rozměry maximálně 35,3 x 25 x 2 cm) nebo doručením bez nutnosti stvrzení převzetí zásilky.

Vzhledem k použitému druhu služby (obyčejná zásilka) není ČP odpovědná za škodu vzniklou ztrátou, poškozením nebo úbytkem obsahu zásilky.