Víkend plný špičkové cyklistiky, koloběhu i sportu a zábavy pro každého

Už tento víkend si fanoušci špičkové cyklistiky a pohybu na kolečkách vůbec užijí dva dny s těmi nejlepšími závodníky České republiky. V sobotu 25. 8. v Ostravě-Porubě si mohou zazávodit na koloběžkách, trojkolkách i silničních speciálech sami, včetně dětí a pak se nechat se unášet atmosférou cyklistického dramatu za soumraku při večerním kritériu 15. Memoriálu Jana Veselého.

V neděli pak budou fandit borcům v předposledním díle prestižního seriálu Českého poháru na silnici KALAS CUP 2018, kde budou závodníci tvrdě bojovat o další body do celkového hodnocení poháru 26. 8. ve Slatině na Ostravsku.

Sobotní 15. ročník Memoriálu Jana Veselého, večerní kritérium na Hlavní třídě v Ostravě-Porubě se jede zároveň jako závod Slezského poháru amatérských cyklistů. Na startu se tak objeví nejen elitní cyklisté, pro které jsou vypsány velice zajímavé finanční prémie, ale také široká základna místních amatérských závodníků a dětí. Start hlavní elitní kategorie je naplánován na 19:00, závodníci tak budou dojíždět za soumraku, což bude nevšedním zážitkem pro ně a pro diváky skvělou podívanou.




„Startovné na veřejnou část závodu je 100 Kč. Výtěžek z tohoto závodu putuje záchranné stanici v Bartošovicích, jejímž cílem je návrat zraněných zvířat do volné přírody Ostravska. Odměnou pro účastníky je tedy nejen pocit z výkonu, ale i pomoci přírodě. Pro všechny jsou také připravena celodenní zábava formou soutěží, hlavolamů, her, tomboly nebo odlévání stop zvířat,“ říká Oldřich Zvolánek z pořadatelského SSK Vítkovice. 

Na neděli 26. 8. organizátoři připravili 24 kilometrů dlouhý a náročný okruh v okolí Ostravy. Závodníci ho absolvují sedmkrát. Trasa závodu zasahuje hned do několika významných oblastí, zejména mikroregionů Bílovecko a Matice Slezská. Otevřená stoupání a technické sjezdy v prostředí přírodního parku Oderské vrchy a CHKO Poodří pak budou dokonalou prověrkou připravenosti závodníků. Start a cíl je navíc situován do stoupání v obci Slatina, o vítězi se tak dle všech předpokladů nebude rozhodovat v hromadném dojezdu pelotonu.

„Průběžnému pořadí celkového hodnocení Českého poháru dominuje jednoznačně stáj Elkov Author. Mezi první desítkou je hned osm jmen v těchto barvách. Přestože má za sebou velmi náročný program včetně ME v Glasgow, na startu ve Slatině bude. I odchovanec našeho klubu Yogi a dvojnásobný mistr republiky Josef Černý, svou účast vidí velmi reálně. Je to pocta. A věřím, že potěšení nejen pro nás, ale hlavně pro diváky,“ dodává Vítězslav Dostál, ředitel závodu.

Vedoucím závodníkem celého seriálu je Matěj Zahálka. Se svými 206 body má před ostatními velký náskok a je jasné, že dres lídra soutěže oblékne i při posledním závodě celého seriálu. Na druhém místě figuruje s 92 body jeho týmový kolega Jakub Otruba, který zároveň bojuje o prvenství v kategorii do 23 let. Petr Hampl (TJ Favorit Brno) se prozatím drží na třetím místě s 85 body a Favorit jistě udělá vše pro to, aby svého závodníka na medailové pozici udržel.

Pořadateli obou akcí jsou Sdružení sportovních klubů Vítkovice, Česká nadace sportovní reprezentace, z.s., cyklistický klub Yogi aměstský obvod Ostrava-Poruba.

Vše k závodům: www.memorialjv.cz.