V Praze v památné budově České obce sokolské v Tyršově domě byla představena Národní sportovní agentura

V Praze v památné budově České obce sokolské v Tyršově domě byla za přítomnosti premiéra Andreje Babiše představena Národní sportovní agentura (NSA), která má nově na starosti financování českého sportu.

Agentura sportovní záležitosti včetně dotací převezme od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Nacházíme se ve vakuu, neboť sport z rozpočtu 2020 řeší ministerstvo školství a až teprve rozpočet 2021 bude už řešit agentura,“ upozornil na současný stav financování sportu premiér Andrej Babiš.

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička jmenoval 27 členů Národní rady pro sport jako svého poradního orgánu. Mezi nimi jsou například hokejista Jaromír Jágr či fotbalista Pavel Nedvěd ale také tři zástupci Armádního sportovního centra Dukla. Za sportovce to jsou olympijští vítězové v hodu oštěpem – nyní trenér mjr. Jan Železný a atletka kpt. Barbora Špotáková, sport handicapovaných bude zastupovat paralympijský šampion Jiří Ježek (spolupracuje na organizaci akcí a propagaci Dukly). V tomto poradním orgánu mají zastoupení všechny sféry sportu.

Milan Hnilička a Andrej Babiš

Agentura také blíže představila své plány.

Za klíčový NSA považuje program Můj Klub. „Je to plošná podpora pohybu dětí a mládeže,“ přiblížil 1. místopředseda NSA Ivo Lukš.
Zaměřit se chce také na financování do sportovní infrastruktury. Při mapování sportovišť agentura spolupracuje s ministerstvem pro místní rozvoj.
Připravuje také program rozvoje sportovišť. Jedním z nich je například program „Kabina“, který se zaměřuje na obce do 3 tisíc obyvatel. Program počítá s tím, že na každou obec do 3 000 obyvatel bude připraveno 500 tisíc korun, které obce využijí pro opravy kabin svých sportovišť.

Nyní čekají představitele Národní sportovní agentury výjezdy do krajů, kde chtějí sportovním funkcionářům, trenérům a zastupitelům kraje, měst a obcí vysvětlit význam Agentury a naopak od nich pak získat zpětnou vazbu.

Rozjezd úřadu státní správy pro sport není snadný. Teprve 14. února 2020 se dosavadní necelé čtyři desítky pracovníků Agentury budou stěhovat z prozatímních prostor do oficiálního prostoru kanceláří v Praze na Harfě.

V roce 2021 bude mít Agentura 60 zaměstnanců, zatím jich je 39. Šéf agentury Milan Hnilička kromě dvou místopředsedů jmenoval také členy Národní rady pro sport jako svého poradního orgánu.

foto: Iva Roháčková

Od 1.8.2019 vzniká Národní sportovní agentura