Stříbro z německého Seelowa


Caravan Metropol Czech National Team-Petr Nikodém, mistr Evropy 2017, vicemistr Evropy 2016 , Mistr ČR 2017, 2016 a 2015

 Zahajovací závod

Zahajovací závod desetidílného Mistrovství Evropy v autokrosu v německém Seelowě přinesl českým barvám dvě vítězství (Touring autocross- Václav Fejfar, Junior Buggy – Jakub Novotný) a dvě druhá místa (Buggy 1600 – Petr Nikodém, Touring Autocross – Martin Samohýl).

Úřadující mistr Evropy Petr Nikodém vstoupil do Evropy ve výborné formě, vyhrál oba volné i měřený trénink a všechny tři rozjížďky. Do jedné sekundy se vešlo osm jezdců. „ Až mě samotného průběh závodu překvapil, jak to šlo hladce. Byl jsem zvědav, jak si povede konkurence, protože řada jezdců přijela s novým autem jako například Němec Laubach“, řekl po rozjížďkách Petr Nikodém.

Semifinále

V první semifinálové jízdě divize Buggy 1600 se Petr Nikodém sešel s největším soupeřem Milanem Vaňkem a společně v první řadě s nimi stál ještě Marcel Schröer. „Jakmile stojíme s Milanem Vaňkem v jedné řadě, tak není nouze o adrenalinové okamžiky. Zhruba o půldruhé sekundy vyhrál Vaněk před Nikodémem, který se v závěru soustředil hlavně na udržení první řady pro finále, což se také podařilo. Společně s dvojící našich reprezentantů si první řadu vyjel ještě Timo Pähler, který vyhrál s přehledem druhé semifinále.

Finále

„Finále to byl jeden velký chaos od startu, padala kola, pořadí se míchalo. Hned v první zatáčce mě jeden ze soupeřů zavřel, a polovinou auta jsem se dostal mimo trať. Buggy zhasla, motor přes spojku nechytil, a tak jsem musel řadit a startovat. V tu chvíli jsem se propadl asi na šesté místo. Začal jsem předjíždět, připadalo mě jako bych jich předjel snad sto. Takový zmatek jsem dlouho nezažil. Během několika kol jsem byl už druhý za Kevinem Petersem z Lucemburska, dvakrát jsem se dostal na jeho úroveň, ale pak jsem si lehce brnknul o roh mantinelu. V posledním kole jsem si radši už jen držel druhou pozici,“ řekl po finále spokojený Petr Nikodém.

Stejně jako vloni projel tedy cílem druhý a získal důležité body do evropského šampionátu. Milan Vaněk byl klasifikován jako desátý, když objel pouze dvě kola.

Super Buggy vyhrál Francouz Florent Tafani před svým krajanem Davidem Schwinnenem a Vladislavem Štětinou, čtvrtý dojel Jakub Kubíček, sedmý Roman Keřka.

Další závody

O tomto víkendu pokračuje domácí šampionát ve Štikovské roli v Nové Pace druhým podnikem, do kterého je přihlášeno v Divizi 1600 osm jezdců. V prvním závodě v Humpolci dojel Petr Nikodém druhý za Milanem Vaňkem. V sobotu jsou na programu tréninky a od 15.30 hodin první série rozjížděk. V neděli začíná program v 8 hodin ráno, semifinálové a finálové jízdy jsou na programu od 12.30 hodin.



Booking.com