Setkání mistrů posledním autokrosovým závodem


Letošní Setkání mistrů v Humpolci, které se uskuteční v sobotu 13. října bude pro dvojnásobného evropského šampiona Petra Nikodéma posledním autokrosovým podnikem letošní sezony, v níž absolvoval v divizi Buggy 1600 devět závodů Mistrovství Evropy (tři vítězství) a šest českého šampionátu (5 vítězství). V obou se stal absolutním vítězem.

Po vítězství v Sedlčanech, posledním mistrovském autokrosem, se chystá nyní na tradiční Setkání mistrů v Humpolci, kde se v Divizi Buggy 1600 utká mj. opět se svým největším rivalem Milanem Vaňkem. Od Sedlčan měli však mechanici napilno, mj. měnili převodovku, repasovali tlumiče a snažili se přijít na problém, který Petra Nikodéma provázel v Sedlčanské kotlině.


„ V posledním evropském podniku nám odešly obě převodovky, a tak jsme pro Sedlčany museli použít tu horší. Už v prvním kole měřeného tréninku jsem registroval problém s autem, související se zatáčením a celým ovládáním. Celý víkend jsme snažili přijít na problém, ale marně. Jednou z možností mohl být diferenciál. Po rozebrání jsme zjistili, že hruška vedoucí do něj je ohlodaná a úlomky zubů se mohly dostat mezi lamely diferenciálu. To by odpovídalo chování auta, hrnoucího před sebou předek jako permanentní čtyřkolka. Namontovali jsme nový diferenciál, ale jak se ukázalo po závodě, problém je asi někde jinde. Problém je někde jinde, než jsme si mysleli. Ještě rozebereme přední diferenciál, jestli náhodou. V Sedlčanech byl Milan Vaněk rychlejší, zatímco nám se výkon ztrácel. Nebýt jeho smůly ve finále, tak bych ho asi jen těžko udržel za sebou,“ přiznal po závodě Petr Nikodém.

Setkání mistrů se jede od 11 hodin na dvě rozjížďky a finále, které je na programu od 15.30 hodin.

Caravan Metropol Czech National Team

Petr Nikodém, mistr Evropy 2017, 2018, vicemistr Evropy 2016

Mistr ČR 2018, 2017, 2016 a 2015