Pražský rallysprint 2018 s evropským šampionem Lukjanukem

Příznivce automobilového sportu čekají dvě poslední akce. V sobotu 1, prosince tradiční Pražský rallysprint 2018 a o týden později ve Slušovicích ještě Mikulášská rally.

Start pražské akce je ráno v 8 hodin

Start pražské akce je naplánován v 8 hodin ráno na Strahově, odkud se šest desítek posádek přesune na dva průjezdy rychlostní zkouškou na ze silnice Komořany – Zbraslav směrem na Točnou. Poté se vrátí na Strahov, kde kolem stadionů absolvují od 10.30 hodin čtyři rychlostní zkoušky, dvakrát jedním směrem, dvakrát obráceně. Poslední průjezd se odehraje od 13.30 hodin.

Startovní listina slibuje velice pěknou podívanou včele s Mistrem Evropy ruským jezdcem Aleksejem Lukjanukem s Fordem Fiesta R5. Se stejným vozem pojede i vicemistr České republiky a jeho největší soupeř Václav Pech. Naopak na vozy Škoda Fabia R5 sázejí mj. Martin Koči (mistr Slovenska), Grzegorz Grzyb (mistr Polska) a dále třeba Karel Trojan, Antonín Tlusťák, premiéru si odbude Václav Kopáček, který jistě opět diváky potěší krásnými smyky.



Premiéry

Pražský rallysprint ale zažije ještě další premiéry. Poprvé bude k vidění zcela nový VW Polo R5. Který si pro start zapůjčil Vojtěch Štajf od Raimunda Baumschlagera z Rakouska, který se stal prvním klientským zákazníkem tohoto vozu. V příštím roce se s novým Polem R5 objeví Štajf i v mistrovství republiky. Druhou premiérou bude Hyundai i20 R5, jenž si pro rallysprint obstaral Ondřej Bisaha a stejně jako Štajf je prvním českým jezdcem, který pojede s novým vozem. Celkem je přihlášeno 21 automobilů nejvyšší kategorie R5.
V seznamu startujících najdeme i čtyři automobily kategorie WRC. Se Škodou Fabia nebudou chybět Karel Trněný a Igor Drotár, s vozy Ford Focus se po startu v Pačejově objeví i Josef Peták a dále Jaroslav Melichárek ze Slovenska.

Pořadatelé diváky už dopředu upozorňují, aby přišli včas a dbali pokynů pořadatelů – zejména každoroční návštěvníci ale samozřejmě dobře vědí, že i když na tratích budou platit přísná bezpečnostní opatření, přijdou si na své a čeká je velká sportovní podívaná.

Text a foto J.Lasík