Odstartovala další Čokoládová tretra, letos nově přímo na školách a s dětskou oštěpařskou soutěží

Ostrava, 23. 1. – Řadu novinek letos nabídne už 59. ročník unikátního běžeckého seriálu pro děti Čokoládová tretra. Zapojit se teď mohou všechny základní školy z celé republiky. Vůbec poprvé si také starší děti vyzkouší speciální oštěpařskou soutěž pod patronací Jana Železného.

Prodloužení registrací škol do základního kola do 15. 2. 2019

Protože se nám ozývali mnozí rodiče i ředitelé a ředitelky škol s tím, že před koncem pololetí, tedy do 31. 1. 2019 nebylo v jejich silách přihlásit se do projektu Čokoládová tretra, a zda je možné se registrovat po termínu, prodloužili jsem uzávěrku přihlášek do 15. 2. 2019.

Proč změny

„Ke změnám nás přivedl jednak zájem učitelů a ředitelů škol, kteří se nám často ozývali, chtěli se nějak zapojit, ale v jejich okolí nefunguje žádný atletický oddíl, který by vzal v daném místě organizaci na sebe. Dalším důvodem je fakt, že na klasické Čokoládové tretry musely děti přivést rodiče. Teď si zasoutěží všechny školou povinné děti. Ve spolupráci s Asociací školních sportovních klubů ČR jsme oslovili s výzvou uspořádat základní kola 4 500 základních škol v zemi. Není nutné, aby v této fázi měly atletický ovál. Mohou běhat třeba v parku, stačí jen dodržet pro všechny stejné podmínky. Takže teď dáme šanci zazávodit si mnohem širšímu počtu dětí, a to i z těch nejmenších obcí,“ vysvětluje Oldřich Zvolánek z pořádajícího SSK Vítkovice.



Booking.com


Školy se prostřednictvím webové stránky www.cokoladovatretra.cz mohou přihlásit do 15.února


Kategorie Čokoládové tretry

Běžecká Čokoládová tretra je určená dětem od 6 do 11 let, závodí v běhu na 100 m (rok narození 2013-2012), 200 m (rok narození 2011-2010) a 300 m (rok narození 2009-2008). Ty nejstarší z nich kromě běhu letos nově vyzkouší i závod v hodu oštěpem, respektive jeho dětskou verzí „Vortexem“. „Běhy mají spoustu podpory, technické disciplíny moc ne, a tak jsme se rozhodli, že to změníme,“ usmívá se ambasador Čokoládové tretry a ředitel Zlaté tretry Ostrava Jan Železný. Stejně jako u běhů i oštěpařská soutěž vyvrcholí v hlavním programu Zlaté tretry Ostrava 20. 6.  „Chceme, aby si ti malí oštěpaři odházeli svou soutěž v hlavním programu pěkně po boku světových oštěpařských es,“ dodává Železný.

Jednotlivé školy, které chtějí třeba ve svých hodinách tělocviku, uspořádat základní kolo Čokoládové tretry se musí stihnout přihlásit do 15.února. Stačí vyplnit jednoduchý formulář na www.cokoladovatretra.cz.

Základní kola pak na školách musí proběhnout do 15. 4. Nejlepších 18 dětí z každé školy se kvalifikuje do čtvrtfinále, která budou hostit kluby v Praze, Brně, Kladně, Plzni, Českých Budějovicích, Pardubicích, Jablonci, Ostravě, a Olomouci. Vybrány byly tak, aby spádová oblast byla vždy s přibližně stejným počtem obyvatel.

Superfinále z minulých ročníků

Slova manažérky projektu Šárky Mokré

„Termíny čtvrtfinálových kol budeme znát koncem ledna, teď je kluby hledají v nabitém kalendáři atletických soutěží. Už teď ale třeba víme, že v Ostravě proběhne čtvrtfinále 18. 6. Semifinále, kde už se děti potkají s trénujícími hvězdami Zlaté tretry, pak bude o den později, tedy 19. 6. Toho se zúčastní v bězích už i děti z Polska a ze Slovenska, kde je Čokoládová tretra už třetím rokem taky doma,“ upřesňuje za pořadatele manažerka projektu Šárka Mokrá.

Z Česka bude o finále bojovat 162 dětí, po 60 pak bude reprezentantů ze sousedních zemí. Oštěpařů se v semifinále sejde dvacet sedm, do finále postoupí tři. Všichni semifinalisté pak dostanou volnou vstupenku na Zlatou tretru Ostrava a to včetně svých doprovodů ze strany rodičů, učitelů nebo trenérů.