Formule 1 – DHL Turkish Grand Prix  – 13.-15.11.2020

Grand prix – DHL Turkish Grand Prix  – 13.-15.11.2020

VÝSLEDEK 2020

2.místo

1.místo

3.místo

 

Lewis Hamilton

Sergio Perez

Sebastian Vettel

GP Istanbulu listopad 2020

Podmínky nebyly dobré – v důsledku mokra a chladna byla trať kluzká.

V kvalifikaci dosáhli dobrého umístění jezdci stáje Racing Point a proto z první pozice startoval Lance Stroll, a ze třetí Sergio Perez. Z pozice druhé Max Verstappen. Piloti Williamsu Nicolas Latifi a George Russel startovali z depa. Antonio Giovinazzi při nájezdu na startovací rošt vyjel z trati do štěrkové zóny.

Start závodu

Start se nevydařil Maxi Verstsppenovi, Lewis Hamilton třetí, Max Vestappen, se propadl, na čele závodu jel Lance Stroll. Krátce po startu se Esteban Ocon roztočil a mimo trať se dostal on i Valtteri a Bottas. Za Lance Strolem jel Sergio Perez. Lewis Hamilton vyjel mimo trať předjel ho Sebastian Vettel a Max Verstappen. Ve druhém kole se před Lewise Hamiltona dostal i Alexander Albon. Všichni piloti bojovali s kluzkou tratí.

Po startu

Valtteri Bottas se roztočil a dostal se na 17. místo. Esteban Ocon zajel do depa ve druhém kole. Pořadí: Lance Stroll, Sergio Perez, Sebastian Vettel, Max Verstapen, Alexander Albon, Lewis Hamilton, Daniel Ricciardo, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Antonio Giovinazi, Daniil Kvyat, Pierre Gasly, Charles Leclerc,Lando Norris, Romain Grosjean, Valtteri Bottas, George Russel, Nicolas Latifi, Esteban Ocon.

Na Maxe Verstapena dotahoval Alexander Albon. Lance Stroll jel v čele závodu. V 5. kole jsme byli svědky souboje  o. 3. místo mezi Sebastianem Vettelem a Maxem Verstappenem. V 6. kole zajel Sergio Perez nejrychlejší kolo závodu Lewis Hamilton hlásil problémy s brzdami. O 13. místo sváděli souboj Pierre Gasly, Charles Leclerc, Lando Norris a Valtteri.

 

V 7. kole zajel k výměně pneumatik na zelenou sadu pneumatik do přechodných podmínek Charles Leclerc . V 8. kole zajel nejrychlejší kolo závodu Lewis Hamilton. V 9. kole vyměnil na zelenou sadu pneumatik i Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. V 10. kole vyměnil na zelenou sadu i Lance Stroll. Vedení převzal Sergio Perez V 10. kole zajel nejrychlejší kolo závodu Max Verstappen. Charles Leclecler předjel George Russela. V 11.kole vyměnil pneumatiky sergio  Perez, pitstop se protáhl na 5 sec. Lewis Hamilton dojel v 11. kole Sebastiana Vettela.

Valtteri Bottas postoupil ve 12. kole na 13. místo. O 4. místo bojoval Sebastian Vettel, Lewis Hamilton a  Alexander Albon.

 

Virtuální safety car

Technické problémy měl Antonio Giovinazzi a odstavil vůz mimo trat. V druhém sektoru se objevila žlutá vlajka následovaná virtuálním safety carem. Trať rychle začínala osychat. V 15. kole byl ukončen virtuální safetycar. Pořadí na trati: Lance Stroll, Sergio Perez, Max Verstappen, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Alexander Albon, Daniel Ricciardo,  Carlos Sainz, Charles Leclerc, Kevin Magnussen, George Russel, Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen, Pierre Gasly, Daniil Kvyat, Esteban Ocon, Romain Grosjean Nicilas Latifi.

Sebastian Vettel měl velké problémy s přilnavostí.  V 16. kole bojovali o 4. místo Sebastian Vettel, Lewis Hamilton a Alexander Albon. Lewis Hamilton ve snaze předjet Sebastiana Vettela vyjel mimo trať a ztratil místo ve prospěch Alexandera Albona. V 16. kole Alexander Albon předel Sebastiana Vettela. V 17. kole jel Max Verstappen na třetím místě za Sergio Perezem. Perez zajel nejrychlejší kolo závodu.

 

Těžké podmínky závodu na kluzké trati

Sebastian Vettel ztrácel tři sekundy na Alexandera Albona. Lewise Hamiltona dojížděl Daniel Ricciardo. V 18.kole zajel nejrychlejší kolo Charles Leclerc. Max Verstappen se se snažil předjet Sergio Pereze,  probrzdil a několikrát se roztočil a předjel ho Sebastian Vettel i Lewis Hamilton. Max Verstappen ztratil pozici propadl se na 8. místo , zajel do depa k výměně pneumatik . Lewis Hamilton předváděl po celou dobu opatrnou jízdu. Ve 20. kole zajel nejrychlejší kolo Alexander Albon a pokoušel se dotáhnout na Sergio Pereze. Na této trati prokázali své mistrovství Sebastian Vettel a Lewis Hamilton, kteří se drželi  na čtvrtém a pátém místě. Vyšetován byl Max Verstapen za nedodržení limitu tratě a přejel bílou čáru. Valtteri Bottas se ve 22. kole roztočil, vyjel mimo trat a spadl na 17. místo. Alexander Albon dojížděl Sergio Pereze, o 6. místo bojoval ve 22.kole Daniel Ricciardo a Carlos Sainz. Ve 23. kole jsme byli svědky souboje o 3. místo mezi Alexanderem Albonem a Sebastianem Vettelem. Ve 23. kole měl opět problémMax Vverstappen, který vyjel mimo trat. Ve 25. kole bojovalo 2. místo Alexander Albon a Sergio Perez.

Ve 26. kole Lando Norris vytlačil George Russela mimo trat a dostal se na  11. místo. Ve 28. kole Lando Norris předjel Kevina Magnussena, který jel na 10. místě.

Ve 28. kole zajel Max Verstappen nejrychlejší kolo závodu, ale stěžoval si na špatný stav pneumatik. Na pneumatiky si stěžoval i Lance Stroll.

Povolení využít systém DRS

Ve 30. kole bylo povoleno využít systém DRS. V 31. kole měnil na sadu pneumatik do přechodných podmínek Charles Leclerc. Ve 32. kole vyjel Lewis Hamilton mimo trať a pouštěl ho Kimi Räikkönen, který byl o kolo napřed. Ve 32. kole Carlos Sainz předjel Daniela Ricciarda a dostal se na 6. místo. Ricciardo zajel do boxu k výměně na sadu pneumatik do přechodových podmínek. Ve 34 měnil také Sebastian Vettel. Dlouhý pitstop. Ve 34. kole se roztočil Alexander Albon a vyjel mim trať a propadl se na čtvrté místo. Zajel do boxu k výměně pneumatik.  Dostal se před něho na 3. pozici Lewis Hamilton.

Ve 36. kole měl Sergio Perez na Lance Strolla menší rozdíl než 1 sec . Po výjezdu z depa byl zastaven Kevin Magnussen, Zřejmě neměl řádně upevněná všechna kola, ale vyjížděl z depa na zelené světlo. Lance Stroll zajel do boxu k výměně na sadu do přechodných podmínek. Lewis Hamilton se dotáhl na druhé místo za Sergio Pereze a ve 37. ho předjel. Ve 38. kole Charles Leclerc dojížděl Alexandera Albona a bojovali o 6.místo. Žlutá vlajka v 1. sektoru poté co Nicolas Latifi vyjel mimo trať.

Lance Stroll bojoval se Sebastianem Vettelem o čtvrté místo. Vettel pozici udržel a za ním jel na pátém místě Charles Leclerc, který ho předjel a dostal se na 4. místo. Alexander Albon se dostal před Lance Strolla. Došlo ke kolizi mezi Romainem Grosjeanem a Nicolasem Latifim, který vyjel z trati a po incicentu musel zajet do boxu a odstoupil ze závodu. . Před Lance Strolla se ve 42. kole dostal Carlos Sainz a Stroll se propadl se na 8. místo. Ve 43. kole Lewis Hamilton předjel o kolo svého týmového kolegu Valtteri Bottase, jedoucího na 13. místě. Ve 43. kole útočil Charles Leclerc na Maxe Verstappena a dostal se na 3. místo. Max Verstappen zajel do boxu k výměně pneumatik a vrátil se na dráhu na 7. místě.

Ve 46. kole Alexander Albon a Max Verstapen a sváděli souboj o 6 místo.

Ve 49. kole žlutá vlajka v 3. sektoru – Romain Grossjean se roztočil v hodinách vyjel mimo trať a odstupuje ze závodu. Daniel Ricciardo v souboji o 9. místo s Lando Norrisem se roztočil a vyjel mimo trať. V 51.kole se roztočil Kimi Räikkönen a vyjel mimo trať na stejném místě se roztočil i Max Verstappen. Max Verstappen se dostal mimo trať ještě v 55. kole. V 56.kole zajel nejrychlejší kolo závodu Lando Norris, který dojížděl Lance Strolla. Stroll vyjel mimo trať a před něho se dostal na 8 místo Lando Norris.

Nešťastný předjížděcí manévr Charlese Leclerca

V 58. kole Charles Leclerc předjel Sergio Pereze, potom probrzdil a před něj se dostal Sergio Perez i Sebastian Vettel .

 

Závěr závodu

Na prvním místě dojel do cíle závodu Lewis Hamilton, který získal 7. titul v kariéře Sebastian Vettel mu přišel pogratulovat do kokpitu a po něm Sergio Perez. Blahopřál mu také týmový kolega Valtteri Bottas, kterému se v tomto závodě nedařilo. Na druhém místě dojel Sergio Perez a na třetím místě Sebastian Vettel.

 

Sledovali jsme napínavý závod, který byl pro jezdce velmi náročný vzhledem k podmínkám tratě Lewis Hamilton, který velkou část závodu převáděl opatrnou jízdu, dokázal v závěru závodu svoje jezdecké mistrovství a získal svým vítězstvím sedmý titul v kariéře. Velmi dobrý výkon předvedl i jezdec stáje Ferrari Sebastian Vettel, kterému se v závodech letošní sezony příliš nedařilo. Svoje kvality potvrdil Sergio Perez, který vystoupil na druhou pozici.

 

Pos No Driver Car Laps Time/Retired
1 44 Lewis Hamilton Mercedes 58 1:42:19.313
2 11 Sergio Perez Racing Point BWT Mercedes 58 +31.633s
3 5 Sebastian Vettel Ferrari 58 +31.960s
4 16 Charles Leclerc Ferrari 58 +33.858s
5 55 Carlos Sainz McLaren Renault 58 +34.363s
6 33 Max Verstappen Red Bull Racing Honda 58 +44.873s
7 23 Alexander Albon Red Bull Racing Honda 58 +46.484s
8 4 Lando Norris McLaren Renault 58 +61.259s
9 18 Lance Stroll Racing Point BWT Mercedes 58 +72.353s
10 3 Daniel Ricciardo Renault 58 +95.460s
11 31 Esteban Ocon Renault 57 +1 lap
12 26 Daniil Kvyat AlphaTauri Honda 57 +1 lap
13 10 Pierre Gasly AlphaTauri Honda 57 +1 lap
14 77 Valtteri Bottas Mercedes 57 +1 lap
15 7 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing Ferrari 57 +1 lap
16 63 George Russell Williams Mercedes 57 +1 lap
17 20 Kevin Magnussen Haas Ferrari 55 DNF
NC 8 Romain Grosjean Haas Ferrari 49 DNF
NC 6 Nicholas Latifi Williams Mercedes 39 DNF
NC 99 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing Ferrari 11 DNF

* Provisional results. Note – Norris scored an additional point for setting the fastest lap of the race.

 Giovinazzi
Giovinazzi 10:40 –11/15/2020

 

By Adbar – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26640671
 
Kolo
Datum
SELČ
Race 15.11. 11:10 – 13:10
Qualifying 14.11.
  Lance Stroll
Practice 3 Max Verstappen
Practice 2 13.11.  Max Verstappen
Practice 1  Max Verstappen
Grand Prix web Facebook okruh



STARTING GRID– DHL Turkish Grand Prix – 15.11.2020

  • 1 Lance Stroll Racing Point 1:47.765
  • 2 Max Verstappen Red Bull Racing +0.290 
  • 3 Sergio Perez Racing Point +1.556 

 

  • 4 Alexander Albon Red Bull Racing +2.683 
  • 5 Daniel Ricciardo Renault  
  • 6 Lewis Hamilton Mercedes  
  • 7 Esteban Ocon Renault  
  • 8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing  
  • 9 Valtteri Bottas Mercedes  
  • 10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing  
  • 11 Lando Norris McLaren – – 
  • 12 Sebastian Vettel Ferrari – – 
  • 13 Carlos Sainz McLaren – – 
  • 14 Charles Leclerc Ferrari – – 
  • 15 Pierre Gasly AlphaTauri – – 
  • 16 Kevin Magnussen Haas F1 Team – – 
  • 17 Daniil Kvyat AlphaTauri – – 
  • 18 George Russell Williams – – 
  • 19 Romain Grosjean Haas F1 Team – – 
  • 20 Nicholas Latifi Williams – – 

 

PRACTICE – DHL Turkish Grand Prix – 13.-14.11.2020

Výsledky Grand prix F1 2020

Formule 1 – kalendář závodů 2021