Dvojité vítězství Ondřeje Čermáka v MS sajdkárkrosu v Holandsku

Úvodní podnik mistrovství světa FIM v sidecarcrossu opanovala dvojice Nizozemec Ettien Bax a Čech Ondřej Čermák. Vítězstvím v obou jízdách úvodního podniku  šampionátu v nizozemském Markelu se dostali do průběžného vedení a na další závod do České republiky v Lokti přijdou v čele mistrovství světa. 

 Po půlroční pause se naplno rozběhlo MS sajdkárkrosu v nizozemském Merkelu.

Ondřej Čermák, který pro letošní sezónu vytvořil dvojici se čtyřnásobným mistrem světa Nizozemcem Ettienem Baxem, si připsal vítězství v obou závodních jízdách úvodního podniku, a společně tak potvrdili roli favoritů šampionátu.

„Je to sen takto odstartovat sezónu. Pro mě je to třetí vítězství v kariéře a dává mi to naději, i když jsem původně chtěl po loňské sezóně skončit, že nabídka od Ettiena mi dává šanci splnit si dětský sen – stát se mistrem světa ve sportu, který miluji,“ vyprávěl v cíli nadšeně Ondřej Čermák. 

Ačkoliv dvojice Bax-Čermák oběma jízdám dominovala a zkušeně si pohlídala vedení od startu až do cíle, za nimi zuřili bitvy o každý centimetr trati. Svědčí o tom i to, že kromě vítězné dvojice se na stupně vítězů dostali hned tři další dvojice. V prvním závodě vítěznou dvojici doplnili Veldman/Janssens a Varik/Kunnas, ve druhém pak Varik/Kunnas a Wilkinson/Millard. 

V rámci nabitého víkendu odstartovalo i mistrovství Evropy quadů., jehož úvodní podnik vyhrál úřadující šampión Kevin Saar z Estonska. Velkého úspěchu dosáhl teprve 16letý český jezdec Jan Brel, který v součtu tří závodních jízd vybojoval celkové sedmé místo z 27 účastníků.

Další závod šampionátu se pojede 21. – 22. května v Lokti and Ohří.

„Je fantastické, že do tohoto podniku nastoupí Ondřej Čermák jako člen vedoucí posádky šampionátu. Doufáme, že ho přijde podpořit řada domácích fanoušků a podpoří ho na jeho cestě za vysněným titulem, který nabírá reálné obrysy, I když jsme stále na začátku sezóny. Připravili jsme bohatý program, doufáme, že vyjde počasí jako v Holandsku, a že nás při domácím závodě čeká fantastická atmosféra. Už se nemůžeme dočkat,“ zve na další podník Martin Beňa, promoter seriálu MS FIM sidecrossu.

VÝSLEDKY 1. ZÁVOD: 

  1. Bax / Čermák
  2. Veldman / Janssens
  3. Varik / Kunnas
  4. van Werven / vd Bogaart
  5. Vanluchene / Bax
  6. Wilkinson / Millard
  7. Wijers / vd Putten
  8. Brown / Horton
  9. Foden / Cooper
  10. Brown / Chamberlain

VÝSLEDKY 2. ZÁVOD: 

  1. Bax / Čermák
  2. Varik / Kunnas
  3. Wilkinson / Millard
  4. Keuben / Lebreton
  5. Sanders / Rostingt
  6. Van Werven / van den Bogaart
  7. Wijers / van den Putten
  8. Brown / Horton
  9. Heinzer / Betschart
  10. Gordejev / Stupelis

 

Kalendář MS v sajdkárkrosu 2022 – www.fimsidecarcross.com

  •  24.dubna       GP Markelo-Holandsko
  • 22.května    GP Loket – Česká republika
  • 12.června      GP Oss – Holandsko
  • 26.června      GP Lommel – Belgie
  • 3.července   GP Lange – Estonsko
  • 4.září.             GP Dalečín – Česká republika
  • 18.září            GP Rudersberg – Německo

 

24.- 25.září Sidecarcross a Quadcross Evropských Národů – Kramolín – Česká republika