Den první atletického halového šampionátu v Toruni

Atletický šampionát v polské Toruni byl zahájen pátečním programem, kde se představilo mnoho českých atletů, a to v rozbězích na 400 m mužů a žen, odpoledne poté, ve finále koule žen a koule mužů. Tento den byl pro českou atletiku vysoce úspěšný, protože získala zlatou medaili prostřednictvím vrhače Tomáše Staňka. Ten tak završil své medailové úspěchy z předchozích šampionátů, kde získal stříbrnou i bronzovou medaili. Jeho profesionální a zkušený výkon, kdy dokázal gradovat svoji výkonnost a soupeře ve finálových pokusech překvapil a dalo by se říci i ohromil výkonem 21,62 cm. Velice mu tímto gratulujeme.!

Výsledky českých atletů v pátečním programu HME v Toruni

Bohužel tím úspěchy české atletiky končí. Můžeme samozřejmě považovat osmé místo Markéty Červenkové také za úspěch a pro ni osobně je to první velké finále, ale česká atletika s ohledem na její úspěšnou minulost je hodnocena medailovými a finálovými úspěchy, a to především v evropském kontextu halových závodů. Markéta Červenková, a sama to tak při rozhovoru s Žanetou Peřinovou sdělila, složila zkoušku na velkých mezinárodních závodech, protože zřejmě nebyla zvyklá na dva vrcholné závody ve dvou dnech. Nemohli jsme v přenosu vidět všechny pokusy, ale podle výsledků byla unavena. Pro ni byla kvalifikace velkým finálem. Zde si vytvořila osobní rekord a přesvědčila o své výkonnosti.

1 500 metrů

Další naší finálovou účastí bylo dvojnásobné finálové zastoupení v poslední disciplíně pátečního večera na 1 500 m. Ani zde bohužel naši atleti nepotvrdili svoji výkonnost v letošním roce a obsadili deváté, respektive jedenácté místo. Především u Filipa Sasínka nás to mrzí, protože na této trati a v této hale vytvořil nedávno český národní rekord a měl po dřívějších medailových úspěších velké ambice. Po závodě komentoval asi tak, že ho zablokovali po startu jeho soupeři, a tak v početném poli se již nedokázal probojovat na čelní pozice. Nedokážeme to zhodnotit, ale domníváme se že závod na 1 500 m je v hale dostatečně dlouhý na to, aby se dalo s pokaženým startem ještě něco udělat. Přesto považujeme finálovou účast za splnění mise, a to také u druhého běžce Jana Friše, který byl do finále dosazen až po protestu české výpravy.

400 metrů

Velkým zklamáním pro české příznivce atletiky musí být vypadnutí Pavla Masláka při jeho parádní disciplíně 400 m. Zřejmě neměl dostatečně natrénováno. Podobně dopadli všichni jeho kolegové, a to jak v ženské, tak mužské kategorii. Je zbytečné popisovat, jakým způsobem Lada Vondrová, Tereza Petržílková, Patrik Šorm nepostoupili, protože se nedostali do dalšího kola, a to je rozhodující.

800 metrů

V odpoledním závodě 800 m jsme se těšili na celkem očekávaný postup Filipa Šnejdra. Bohužel ani zde jsme se nedočkali úspěchu. Ani jeho kolega Tomáš Vystrk se neprobojoval do dalších bojů.

Probíhaly finálové disciplíny dálka mužů, kde se jistě v dalších mistrovstvích představí náš skvělý dálkař Radek Juška.

Závěrem:

Na páteční den si jistě česká atletika a její svazové vedení představovalo podstatně lepší výsledek a procentuálně zhodnoceno více než 80 % závodníků nepostoupilo. Bohužel se v posledních letech stává, že českou atletiku zachraňují jednotlivci, kteří tomuto sportu věnují maximum a masová základna nyní nevytváří velké konkurenční prostředí.

Nemůžeme vše svádět na současnou koronavirovou krizi, ale v návaznosti na neúspěšné vystoupení v Doha v roce 2019 se musíme stále více zamýšlet kam kráčí česká atletika.  Dříve trošku opomíjené úspěchy čtvrtkařské ženské štafety by se nám v současné době, a nejen tyto úspěchy velmi hodily. Ve své podstatě můžeme toto hodnocení pátečního dne už i považovat za skoro celkové hodnocení, jelikož v sobotním a nedělním programu kromě štafet mužů na 4x 400 m nevidíme medailové ambice. Ale nechme se překvapit a budeme věřit, že v brzké době se česká atletika vrátí na místa, kam vždy v dlouholeté historii patřila.

HME 2021 Toruň – výsledky českých atletů