Dakar 2023: 6. etapa 6. ledna – Na laně za kamionem v dešti 250 kilometrů

„Náročný, těžký asi nejtěžší Dakar, co je. Je zima, hodně prší. Je to nejdivočejší etapa. Mám radost, že zatím všichni jedeme a mě to moc baví. Celý den pršelo. Problém jsme měli ve druhé polovině trati, několikrát jsme museli zastavit a opravovat. Když jsme úplně zastavili, dostali jsme pomoc od jednoho závodního týmu s kamionem a jeli jsme na laně, na které jsme přes liják ani neviděli. Po 5 hodinách jsme dojeli do depa. Spali jsme asi 3 hodiny, říká Ollie Roučková.

Mechanici CZech Samurais:

„A máme je v bivaku. Samík od 250 km jel na laně za kamčákem v H0. Posádka je plná síly, a prý to bylo docela rodeo v 80 km za kamionem v hustém dešti. Naštěstí to vypadá jen na čerpadlo a nějaké drobnosti   . Posádky obou aut jdou na kutě, ráno stáváme ve 4.00 ráno.“

Obě posádky jsou v závodě

„Mechanici na Samíkovi mákli přes noc, vyčistili palivových systém, proběhla výměna čerpadla, ložisko kola a ve 2 ráno bylo hotovo. Velké poděkování patří právě klukům mechanikům,“ děkuje Ollie, která se svým vozem dnes ráno vyrazila vstříc další etapě.

Dnes se jede maraton

Nečekané volno mají v sobotu motocyklisté a čtyřkolky. Kvůli pátečnímu počasí a pozdnímu příjezdu mnoha účastníků do bivaku pořadatelé sobotní program pro tyto kategorii zrušili a závodníci se tak v během dopoledne začnou přesouvat po asfaltu přímo do bivaku. Ostatní čeká 333 kilometrů rychlostní zkoušky a celkem 861 km v takzvané maratonské etapě, která před nedělním pokračováním neumožňuje asistenci mechaniků.

Sedmým dílem pokračuje v sobotu dobrodružství jménem Rallye Dakar a na trase z hlavního města Rijádu do Al Dawadimi

Posádky Czech Samurais čeká „maratonská stage“ – má 758 km, z toho 4 erzety (tři časové a jednu navigační). „Jede se v poušti, spí se bez mechaniků, sami ve stanech. Vše vezeme s sebou, od pořadatele jsme dostali velkou tašku – jsou zde spacáky, převlečení, léky, kartáček na zuby…“ popisuje Ollie Roučková už za jízdy.

Foto: Petr Šedivý