Cyklistka Spěšná je juniorskou evropskou šampionkou v short tracku

Skvělý úspěch na úvod Mistrovství Evropy v portugalské Anadii předvedla juniorka Simona Spěšná, která vybojovala v short tracku zlatou medaili. Spěšná se od poloviny závodu držela na čele závodu v šestičlenné skupině. Do závěrečného kola již najížděla společně se dvěma švýcarskými závodnicemi, které se jí podařilo předjet v poslední závěrečné pasáži.

 

„Já moc nevěděla, jak do závodu vstoupit, short track jsem ještě nikdy nejela. Bylo zde více favoritek, proto jsem se držela na druhé, třetí pozici a moc jsem neplýtvala silami. Bylo to hodně rychlé hned od začátku a nevěděla jsem, zda to tempo vydržím, ale vydržela jsem. V poslední zatáčce jsem vnitřkem podjela do té doby vedoucí Švýcarku a v cílové rovince již malý náskok uhájila,“ řekla Simona Spěšná.

 

Již před čtyřmi lety vyhrála mládežnické ME mezi staršími žákyněmi.

„Ale toto zlato je asi cennější. Ještě mě zde čeká v sobotu hlavní závod v cross country, trať se mi líbí a chtěla bych zabojovat o další medaili, nejlépe opět zlatou. Formu jsme dobře načasovali a na ten závod se moc těším,“ doplnila ještě Spěšná.

Z českých juniorů se ve dvaceti minutovém závodě nejlépe prosadil Václav Ježek na 29. místě. Zlato slavil Švýcar Yanick Binz.

V pátek jsou na programu evropského šampionátu dopolední štafety a odpoledne sprint eliminátor. V sobotu budou o medaile bojovat v cross country junioři a v neděli kategorie do třiadvaceti let.

Výsledky ME Short Track, Anadia:

 

Juniorky: Simona Spěšná (ČR) 19:42, 2. Lea Huber (Švýc.) +0:01, 3. Monique Halter (Švýc.) +0:01.

Junioři: 1. Yanick Binz (Švýc.) 20:51, 2. Loris Hätenschwiler (Švýc.) +0:03, 3. Leo Lounela (Švéd.) +0:05, … 29. Václav Ježek +1:10.

Zdroj: Český svaz cyklistiky

Foto: Viktor Zapletal