Čtvrtek na Mistrovsví světa v atletice přinesl radost i zklamání pro příznivce našich atletů

Na MS v katarském Doha již uběhl týden soutěží a podíváme-li se na hodnocení národů, musí příznivci české atletiky zažívat bolestné okamžiky. Česká republika není vidět v žádném přehledu ani v medailovém ani v bodovém hodnocení atletů. Více o úspěchu či neúspěchu české reprezentace nemusíme psát. Již dnes je jasné, že tento šampionát bude velkým ústupem české atletiky z výsluní atletiky světové.

Tomáš Staněk – kvalifikace ve vrhu koulí

Vrhač pražské Dukly  Tomáš Staněk od neúspěšného vystoupení na pražském ME začal na sobě více a více pracovat a naučil se bojovat v kvalifikacích, a to i v době, kdy se pro něho po dvou pokusech nevyvíjela příznivě. Limit byl nastaven na hodnotu 20.90 m, což v současném světě ve vrhu koulí je celkem standardní výkon, a tak bylo jasné, zvláště když Tomáš závodil v první kvalifikační skupině, že bude nutné tento limit splnit. Samo o sobě již hovoří o výkonnosti vrhačů to, že šest z dvanácti finálových vrhačů překonalo v kvalifikaci 21 m. Budeme mu držet palce ve finálovém vystoupení. Medaile však visí vysoko. Finálový závod bude v sobotu 5.10.

foto : Iva Roháčková

Kateřina Cachová

Nesmíme zapomenout, že včerejší den se nejvíce na ploše stadionu ukázala na stadionu naše atletka Kateřina Cachová, která bojovala v sedmiboji. Závod dokončila na 17. místě, a tak to, co říkala v rozhovoru po ukončení prvního dne o letošní sezoně se naplnilo a dokončila víceboj s hodnotou 5120 bodů.

Kateřina Cachová, 7boj 100 m přek. MS 2019 (8)
Kateřina Cachová, sedmiboj 100 m přek. MS 2019 – foto : Iva Roháčková

 

Naši mílaři

Závod na 1 500 m měl z našeho pohledu obsazení ve včerejším dni obsazení v obou kategoriích. V mužích Filip Sasínek a Jakub Holuša zahájili rozběhy, v ženách Kristiina Mäki bojovala v semifinále. Nejdříve se na okruhu představil Filip Sasínek a v jeho rozběhu se snažil, aby byl co nejdříve špičce a mohl do semifinále postoupit na čas. To se mu bohužel nepovedlo a vypadl s nepostupovým časem.

Jakub Holuša se představil v dalším rozběhu. Jeho boj o postup byl však marný. Letošní sezona se mu nevyvedla a jak sám říkal při rozhovoru, nastoupil s tím, že se mohlo stát cokoliv a šťastná souhra náhod by jej dostala do semifinále. Samotná jeho výkonnost tomu letos neodpovídala.

Kristiina Mäki se objevila v semifinále běžela jako již v mnoha předchozích závodech letošního roku vysoce takticky a snažila se postoupit časem, a přestože její rozběh byl velmi pomalý, nedokázala se udržet v čelní skupině, protože bylo jasné, že při takto pomalu rozběhnutém závodě málo závodnic, které postoupí z tohoto rozběhu na čas. Bohužel, její záměr se nepodařilo realizovat a v semifinále MS vypadla. Musíme ocenit její velkou bojovnost a přístup ke všem závodům a její vyzrálost, která ji přivedla právě do semifinále MS a vyzdvihnout výkon z rozběhu, kde si vytvořila životní osobní maximum.

foto : Iva Roháčková

Mistrovství světa v atletice 2019 Doha – Startovní listiny českých atletů a výsledky

Česká atletika

Chci předem upozornit, že veškeré kritické hlasy nesměřují k atletům, jelikož ti podávají nejvyšší výkon vzhledem k podmínkám, které jim poskytuje Český atletický svaz, ale směřují k systému a podmínkám panujícím mnoho let ve vrcholové atletice. Je velice smutné sledovat přenosy z letošního MS a mnoho a mnoho času nevidět českého atleta. Jak je možné, že v době, kdy výškařské sektory v mužské i ženské kategorii byly vždy zastoupeny, a to v mužské kategorii po mnoho let Jaroslavem Bábou a v ženské kategorii v posledních letech Michaelou Hrubou, najednou zde nevidíme žádného českého výškaře. To za celou dlouhou kariéru Jaroslava Báby nemohl v jeho skupině vyrůst jeho následník. Kam se poděla výkonnost dalších našich talentovaných výškařů a výškařek. Vždyť největší úspěch Jaroslava Báby se váže na OH 2004 v Athénách. Zřejmě je toto ukázka špatně zvoleného systému výchovy nových talentů, potom se nemůžeme divit, že v dnešním, pátečním programu uvidíme pouze jedinou naši atletku, a to Zuzanu Hejnovou.

Pátek a česká neúčast

Můžeme si udělat malou vzpomínku na minulost a představit si dnešní den, který zahajuje semifinále na 1 500 m mužů. Zde jsme po dlouhou dobu měli vždy zastoupení, dnes zde neběží nikdo. Poté následuje výška muži – k domu jsme se vyjádřili již výše. Dále můžeme hledat 400 m muži finále, kde také v posledních letech figuroval např. Pavel Maslák a v dřívějších dobách jeho předchůdci. Dnes zde není zastoupen nikdo. To ani nezmiňuji rozběhy mužských a ženských sprinterských štafet. To, že nejsme schopni na MS postavit sprinterské štafety svědčí o úzké špičce, protože právě štafetové závody ukazují, jak široká základna je v dané zemi.

Nový šefterener Jan Netscher a trenérka Dana Jandová, foto : Iva Roháčková

Zřejmě bude třeba se nad celou situací zamyslet a udělat velké změny, protože nechceme na závěr MS z úst představitelů české atletiky slyšet, že jsme v olympijském cyklu a specifický termín podzimního MS neodpovídá výkonnosti české atletiky. Opak je pravdou. Toto MS je pravou ukázkou české atletiky posledních let. Je škoda, že Český atletický svaz přistoupil na změnu šéftrenéra před zahájením MS, protože nový šéftrenér za tento stav nemůže být odpovědný.