Užijte si jaro a léto v Orlických horách

Orlické hory nabízejí zajímavé zážitky nejen v zimě ale také na jaře a v létě. Není to jen turistika v krásné přírodě, ale také spousta adrenalinových zážitků.

Orlické hory jsou vhodné pro rodiny s dětmi

Výhodou této destinace je, že není tak rušná jako vyhlášená horská střediska, a přesto nabízí srovnatelné alternativy pro trávení volného času ať už o dovolené nebo o víkendovém pobytu.

Kačenčina pohádková stezka
Kačenčina pohádková stezka

Kačenčina pohádková stezka

Pokud přijedete do Deštného v Orlických horách s dětmi, určitě se projděte po Kačenčině pohádkové stezce. Na osmnácti stanovištích potkáte princeznu Kačenku v různých podobách a situacích. Vždy zde můžete čekat nové informace a úkoly. Na většinu stanovišť se dostanete po zpevněné cestě, vyzkoušíte si své znalosti i šikovnost. Pokud projdete  stanoviště a nasbíráte potřebný počet razítek, čeká na vás i odměna. Zaregistrujte číslo svého pohledu na https://kacencinastezka.cz/#soutez a zúčastněte se tak slosování o zajímavé ceny.

 



 

Do Deštného za sportovními a adrenalinovými zážitky

Deštné v Orlických horách je ideálním místem pro sportovní a adrenalinové zážitky. Svahy, které v zimě slouží jako sjezdovka, můžete v létě sjíždět na terénní horské tříkolce. Adventure Deštné však od května do října nabízí mnoho dalších možností sportovního vyžití. Kromě již zmíněných terénních horských tříkolek si můžete užít adrenalinový sjezd s průvodcem v terénu na speciálně upravených koloběžkách z hřebenů po cyklostezkách. Jízdu na čtyřkolkách je možné vyzkoušet na malém či velkém okruhu v okolí Deštného i mimo silnice na nezpevněných cestách na místech povolených úřady a CHKO.

Pokud přijedete na víkend nebo na dovolenou a máte chuť si zasportovat, nemusíte mít k tomu vlastní vybavení. Půjčovna nabízí horská kola a horská elektrokola i kolečkové terénní lyže Nordic. Jízda na nich připomíná jízdu na běžkách. 


Doporučujeme Penzion  Kozí chlívek – ubytování


 

Návštěva lanového parku je jedinečným zážitkem pro malé i velké. Pro děti je zde  dispozici dětský okruh se 14 překážkami a pro větší děti juniorský okruh, na kterém je třeba zdolat 11 překážek. Ze seniorských okruhů si můžete zvolit rekreační, sportovní, náročný nebo šampion. A nepohybujete se jen ve výškách, zaskákat si přitom můžete i na velké trampolíně pod vysokými smrky.

Lanový park v Deštném v Orlických horách

Výčet aktivit, při kterých si můžete na zdravém horském vzduchu protáhnout tělo ještě není zdaleka úplný. Přímo v centru Deštného si vychutnáte sportovní zápolení při adventure golfu  na 18 jamkovém velmi členitém hřišti s jezírkem.Kromě golfu se zde nabízí možnost fotbal golfu.  V sousedství je víceúčelové hřiště vhodné pro volejbal, nohejbal, tenis, basketbal, fotbal, házenou i florbal.

Svoji zručnost si můžete ověřit na pumptrackové cyklodráze pro děti a pokročilé s terénními nerovnostmi, skoky a klopenými zatáčkami. Pokud se chcete naučit lézt na umělé lezecké stěně, najdete ji v areálu horské chaty Start.

Více informací naleznete ZDE

 



Booking.com

 

Atelier Zvonaře a Hrnčířky

A co nabízí Deštné za deštivého počasí?  Určitě doporučujeme navštívit Atelier zvonaře a hrnčířky. Před chaloupkou, ve které se nachází, vás upoutá zvonkohra. Poprvé zazněla  v roce 2012. Zvony pro tuto zvonkohru odlili otec se synem Jan a Jan Šedovi. Zvonkohra je osazena dvanácti zvony v rozsahu jedné oktávy a je dílem výhradně místních řemeslníků. Po odbití hodin hraje zvonkohra v každou celou hodinu od 9 do 18 hodin jednu skladbu. V atelieru zvonaře s hrnčířky  najdete obchůdek se zvonky, rolničkami  a keramikou. Při rolničkovém nebo keramickém workshopu se naučíte vyrobit si rolničku nebo vlastní keramiku. Pan Šeda dokáže přidat zajímavý výklad o zvonech. Historie jejich výroby v Evropě trvá více než 800 let. Více informací naleznete na www.atelierdestne.cz

Atelier Zvonaře a Hrnčířky

Muzeum zimních sportů, turistiky a řemesel a skláři

V blízkosti kostela sv. Maří Magdalény se nechází muzeum.  Možná jste viděli film Krakonoš a lyžníci a zde v muzeu si můžete prohlédnout na jakých prkýnkách první lyžníci jezdili.  Všechny muzejní exponáty pocházejí z darů místních obyvatel a občanů, žijících v Orlických horách. Vstupní expozice přibližuje dávnou historii obce. Malý Slavín představuje významné osobnosti, které se v místě či blízkém okolí narodily nebo zde působily. Expozice řemesel připomíná řezbáře, výrobce dřevěných krabiček z lubů, sítaře, hrnčíře, bednáře, uhlíře, kteří pálili dřevěné uhlí v milířích, barvíře látek, kameníky, kamnáře, výrobce šindelů, cihel z pilin a vápna i dalších.

V prvním patře je umístěna ve velkém sále rozsáhlá sbírka předmětů z historie zimních sportů. Zde si prohlédnete prastaré sněžnice, dlouhé a široké lyže s dlouhými špicemi, proutěným vázáním a jednou holí, lyžařskou výstroj, dopravní i sportovní sáně všech druhů. Dokládá také mnohaletou aktivní a prospěšnou preventivní i záchrannou činnosti Horské služby. Vyzdvihuje úspěšnou závodní i reprezentační činnost skuhrovských běžců, včetně Orlického maratónu, velké mezinárodní závody Ski Interkritérium Říčky, mistrovství světa žáků a žákyň ve sjezdu. Věnuje pozornost modernímu závodu motoskjeringu, závodu na skútrech, ale i psích spřežení. Expozice zahrnuje také ucelenou kolekci z historie a současnosti skibobového sportu. V zahradě muzea můžete  vidět ještě malou sklářskou pec na tavbu skla dřevem. Každoročně se v muzeu ve spolupráci s novoborskými sklářskými mistry koná v prvním srpnovém víkendu, v době kdy je měsíc v úplňku, experimentální tavba a tvarování skla.

Otevírací doba

Út – Ne 9.00 – 17.00 hod (poslední vstup v 16 hodin)

Smažírna pstruhů

V rybníčku v areálu chaty Start, na jedné ze zastávek Kačenčiny pohádkové stezky,  si můžete ulovit pstruha, kterého vám obsluha upraví k jídlu. Oblíbené sezónní jídlo si vychutnáte tak čerstvé, jak jen právě ulovená ryba může být.

 

Více informací naleznete ZDE