Novohradské hory vyprávějí

Otevření nově zrekonstruované kaple a vernisáž dvojjazyčné výstavy „Společné kořeny – společná budoucnost, Novohradské hory vyprávějí“ v Dlouhé Stropnici.

Nově zrekonstruovaná kaple Panny Marie Lurdské bude slavnostně otevřena v neděli 25. 8. 2019, ve 14:00 hod.

Slavnostního otevření se zúčastní představitelé sousedních obcí Horní Stropnice a rakouského Harbachu, místní obyvatelé, rodáci a řada čestných hostů.

V interiéru kaple, která je majetkem Obecního úřadu v Horní Stropnici, proběhne zároveň vernisáž trvalé expozice, zaměřené na přiblížení zásadních událostí života obcí hornostropnického regionu v letech 1900-1970 a významné osobnosti regionu.

Jedním z nejvýznamnějších rodáků je předválečný československý a poválečný západoněmecký politik a bojovník proti nacismu Wenzel Jaksch, na jehož životě návštěvníci uvidí složitost společenských proměn Novohradských hor a jejich obyvatel ve 20. století.

Stranou pozornosti nezůstanou ani významné kulturní památky a osudy Židů, kteří spolu s Čechy a Němci tvořili bohatou mozaiku společenského života v předválečném Československu.

Rekonstrukce objektu probíhala v letech 2018/19 a byla hrazena z programu Interreg Rakousko – Česká republika a obcí Horní Stropnice.