Krkonošemi na sněžnicích Harrachov – Labská bouda – Horní Mísečky – 19 km

Princip pohybu chůze na sněžnicích byl odpozorován v přírodě. Štíhlý rys se na svých širokých tlapách pohybuje na sněhu lehce, a tak si lidé „tlapy“ vyrobili také. Sněžnice mají pod špičkou a patou boty hroty, které se zakusují do sněhu a zabraňují uklouznutí. Chůze na nich není složitá, jen je třeba zvyknout si na širší a delší krok. Jste na nich rychlejší než běžný chodec.

A tak si je na horách zapůjčte a vydejte se na procházku zasněženou krajinou. Prosíme, berte ale ohled na lyžaře na běžkách a neničte svými sněžnicemi upravené běžecké stopy. Sněžnice vám zapůjčí v půjčovnách lyžařského vybavení.

Odchod z Harrachova po Krkonošské magistrále směrem k Mumlavské boudě. U Mumlavské boudy se zastavte u osm metrů vysokého Mumlavského vodopádu, který v zimě mění své okolí v malé ledové království. Odtud začínáte putování po červeně značené lyžařské běžecké trase do hor. Po 5 km mírného stoupání podél Mumlavského potoka se objeví Krakonošova snídaně. Poté začíná prudší stoupání k Vosecké boudě. Odtud si vychutnáte nádherné rozhledy na zasněžené horské panorama. Od Vosecké boudy se můžeme podívat k nedalekému Tvarožníku či o něco vzdálenějším Sněžným jámám. Krkonošská magistrála pokračuje přes Navorskou louku na Labskou louku. V tomto místě doporučujeme odbočit vlevo k prameni Labe, který je od této hlavní trasy vzdálen pouhého půl kilometru. Po návratu zpět na rozcestí na Labské louce odbočíte vlevo k Labské boudě, nebo pokračujete rovně na Horní Mísečky. Cestou lze obdivovat „řopíky“, patřící do někdejšího z části dochovaného Československého pohraničního pevnostního systému, pokud nebudou schované pod sněhem. Na Zlatém návrší u Vrbatovy boudy si prohlédnete kamennou mohylu Hanče a Vrbaty vybudovanou na paměť tragické smrti kamarádů při lyžařském závodě na 50 km. Odtud pokračujete po Krkonošské magistrále sestupem dolu po Masarykově silnici na Horní Mísečky.

Harrachov (686 m n. m.) – Labská bouda (1340 m n. m.) – Horní Mísečky (1000 m n. m.) – 19 km