Láska v době mobilní vládne světu !


Internet použije k seznámení skoro každý druhý

 

  • Téměř polovina mladých lidí už alespoň jednoho svého partnera poznala online
  • Třetina mladých se přes mobil rozešla, 6% se přes mobil naopak zasnoubilo
  • Čtvrtina zažila tzv. ghosting, tedy situaci, kdy partner ukončí vztah tím, že hraje „mrtvého brouka“

Mobilní telefony se v dnešní době staly něčím nepostradatelným v pracovním i osobním životě. V lecčems nám pomáhají, můžeme být téměř v neustálém kontaktu s naším okolím, jsme díky nim v obraze a naučily nás také efektivněji využívat čas. Jak ale ovlivňují partnerské vztahy a seznamování a jak se změnil styl komunikace oproti době, kdy ještě mobily nebyly každodenní součástí lidských životů? To zjišťoval zářijový průzkum pro společnost T-Mobile od agentury Ipsos, jehož se zúčastnilo 525 respondentů ve věkovém rozpětí 15-35 let[1] z celé České republiky. 

Internet použije k seznámení skoro každý druhý

Z výsledků průzkumu vyplývá, že téměř polovina mladých lidí alespoň jednou navázala partnerský vztah online. Zatímco středoškoláci někoho „sbalili“ online pouze v 35% případech, mezi mladými pracujícími má zkušenost se vztahem navázaným online každý druhý člověk. „Předkládané výsledky korespondují s mojí praxí, protože „středoškoláci” mají více volného času k přímým interakcím v rámci školy a mimoškolních aktivit a mladí pracující jsou pohlcení budováním kariéry, a tak své životní partnery více hledají na sociálních sítích“, říká vztahový terapeut Lucian Kantor. 

Nejprve si týdny psát, až poté se potkat

Průzkum dále ukázal, že při navazování vztahů drtivá většina lidí nejprve poznává svůj protějšek online. Buď si několik týdnů vyměňují zprávy (53%), nebo si alespoň několikrát napíší a delší dobu se domlouvají na společné schůzce (31%). Pouze 15% mladých chce nový objev nejprve osobně poznat a teprve poté si dopisovat. Skoro 70% mladých si myslí, že by následný online kontakt měl proběhnout do 24 hodin po první schůzce a podle dvou třetin lidí je jedno, zda kontakt po prvním rande naváže spíše muž nebo žena. 

Messenger, WhatsApp nebo hovor

Více než polovina párů také uvedla, že je na začátku vztahu v kontaktu se svým partnerem či partnerkou více než 10krát denně. Třetina teenagerů pak komunikuje se svým objevem více než 30krát denně, přičemž častěji to uvedly ženy. „Z výsledků také vyplynulo, že muži jsou ve vztazích zvyklí používat o něco více psanou komunikaci přes Messenger, zatímco ženy častěji pošlou SMS nebo zavolají,“ říká o průzkumu Martina Kemrová, manažerka firemní komunikace z T-Mobile Czech Republic, a dodává: „Zajímavé také je, že dnešní teenageři takřka výhradně (83%) používají k partnerské komunikaci Messenger a vůbec nevyužívají WhatsApp, naproti tomu mezi mladými pracujícími využívá messenger pouze třetina párů, zatímco zbytek používá rovnoměrně volání, SMS a WhatsApp,“ vysvětlila Kemrová. 

Každý čtvrtý už byl někdy „vymlčen“

Skrze psaní na Messengeru, volání nebo SMS si dnes lidé poprvé vyznávají lásku, flirtují nebo se rozcházejí. Pokud vztah vydrží déle než první rande, může snadno přerůst v něco vážnějšího. Necelá třetina mladých lidí dostala přes mobil návrh k vážnému chození, 6% mladých dostalo přes mobil žádost o ruku a 13% se přes mobil dozvědělo o tom, že čekají potomka. Přes mobil ale sdělujeme i nepříjemnější věci, jako je nevěra (14%) nebo rozchod (33%). Tuto zkušenost má 36% žen a 31% mužů. Více než čtvrtina lidí zažila tzv. ghosting, tedy situaci, kdy jim partner rozchod neoznámil, ale přestal bez vysvětlení reagovat na jejich zprávy i hovory a případně je zablokoval i na sociálních sítích. „Ghosting je novodobým fenoménem, ale je to jen jiná forma téhož. Dříve lidé v podobných situacích přecházeli na druhý chodník, nebo se nechávali zapírat rodinou či kamarády“, dodává na závěr Lucian Kantor.

Tázaní byli rozděleni do tří kategorií dle věku: 15-19 let, 20-26 let a 27-35 let.

Zdroj informací : T-Mobile.cz