Železniční muzeum v Lipsku připravilo pro příznivce železnice na rok 2020 zajímavý program

Eisenbahnmuseum „Bayerischer Bahnhof zu Leipzig“ e.V. (EMBB) – Železniční muzeum v Lipsku

Železniční muzeum v Lipsku

Sdružení založilo v roce 1989 jako „IG tradiční lokomotivní vlakové nádraží  v Lipsku“ několik zaměstnanců  železnice, zejména strojvůdci železničního depa Lipsko-Engelsdorf. V roce 1990 klub dostal své současné jméno. V červnu 1995 se sdružení přestěhovalo do bývalého železničního depa Lipsko-Plagwitz. Dnes je domovem kanceláře EMBB e.V. a kromě seminářů a nezbytných pomocných místností i stálé výstavy asociace o historii železnic. Nejatraktivnější částí je sbírky kolejových vozidel, která se skládá hlavně z vozidel ve vlastnictví sdružení. Kromě toho jsou zde vystavena vozidla a exponáty soukromých železničních nadšenců, jiných klubů a Deutsche Bahn AG – na občasnou nebo trvalou zápůjčku.

Pravidelné jízdy do zajímavých destinací v Sasku, Durynsku a Sasku-Anhaltsku jsou realizovány parní lokomotivou 52 8154 a autobusem.
Železniční dny v Lipsku se konají dvakrát ročně.  Všechna vystavovaná kolejová vozidla jsou neustále obměňována. Stejně tak je dvakrát ročně možnost absolvovat zkoušku čestného strojvůdce na tzv. Parních seminářích. Vozový park zahrnuje také parní lokomotivu 52 5448 (ta je vystavena na hlavním nádraží v Lipsku na nástupišti 24), 52 8098 (obě nejsou v provozu)., jídelní vůz Mitropa a expresní vlak Bmk.

Otevírací doba muzea:

Sobota 10-16 hod

Kalendář zvláštních jízd v roce 2020

Lyže a sjezdovky. Cesta parním vlakem do Oberwiesenthalu

Sobota 11. ledna 2020

Vydejte se do zasněžených Krušných hor. Když dojedete do Crzahlu, cesta pokračuje s Fichtelbergbahn do Oberwiesenthalu. Zde máte příležitost k zimnímu výletu, lyžování (alpské nebo běžecké lyžování) nebo se vydat na  sáňkařskou dráhu. Pokud si chcete odpočinout, vydejte se na zimní procházku do zasněženého Oberwiesenthalu. Jízda na Fichtelbergbahn je zahrnuta v jízdném.

Zvláštní jízda parním vlakem do Brockenu

Sobota 15. února 2020

Vydejte se do pohoří Harz a do jeho nejvyšší nadmořské výšky – Brocken. Úzkorozchodná železnice překonává v desítkách zatáček téměř 900 metrů v nadmořské výšce, až dorazí k cíli, stanice Brockenležící v nadmořské výšce 1 125 metrů. Každá cesta je těžkou prací pro parní lokomotivy o výkonu 700 koní – a velmi zvláštním zážitkem pro cestující. Jízda na Brockenbahn je zahrnuta v jízdném!

Lipské železniční dny

Sobota 28. března 2020; 10:00 do 18:00

Železniční muzeum v Lipsku  otevírá své brány návštěvníkům, přátelům a fanouškům na začátku sezóny. Oslavte s námi novou sezónu, seznamte se s  železničními vozidly. Parní lokomotiva – 52 8154 – projížďky v kabině strojvedoucího.

Vstupné: dospělí 5,00 EUR, děti od 6 do 14 let 2,00 EUR

Zvláštní výlet do železničního parku v Augsburgu

Sobota 25. dubna 2020

Železniční park Augsburg je fascinující technologická krajina z počátku 20. století. Zázračné je, že celý železniční sklad z doby Královských bavorských státních železnic se dodnes zachoval. V dnešním železničním parku vybudovaly Královské bavorské státní železnice od roku 1906 komplexní systém zásobování vodou s vědeckou podporou geologů, který je dodnes zachován. Patří mezi ně dvě hluboké studny s hloubkou až 176 metrů, uvedený „vodní dům“ se systémy úpravy vody a „vodní jeřáb“.

Točna je doslova pilířem železničního parku. Sloužila k otáčení lokomotiv v příslušném směru jízdy nebo k jejich distribuci do 29 stojanů vozidel v kruhové budově.
Vstupné a prohlídka jsou zahrnuty v jízdném.

Parní seminář pro pokročilé v depu Lipsko-Plagwitz

Pátek 8. května 2020

Vstupenky na tuto akci / zvláštní jízdu jsou bohužel vyprodány!

Tento seminář navazuje na seminář pro začátečníky. Absolvujete teoretickou část a poté provedete praktickou část s naší parní lokomotivou a připojeným nákladním vozem. Strava a ubytování jsou zahrnuty v ceně. Seminář začíná 8. května 2020 kolem 18:00 a končí 10. května 2020 kolem 16:00.

Počet účastníků je omezen na 10. Cena za účastníka je 420 €.

Leipzig – Halle muzejní noc

Sobota 9. května 2020, 18:00 do půlnoci

Železniční muzeum v Lipsku letos opět otevře brány do Lipské muzejní noci. Stejně jako v předchozích letech bude naše parní lokomotiva opět natopena a odborný personál Vám přiblíží technologii minulých časů.

Zvláštní jízda parním vlakem na Schwarzenberské železniční dny

Sobota 23. května 2020

Členové Asociace saských železničních přátel každoročně pořádají Schwarzenberské železniční dny ve svém muzeu . Pro všechny fanoušky železnice je připraven pestrý program. Nechte se překvapit.Zpáteční cesta nás vede přes Markersbach, Schlettau, Annaberg-Bucholz přes Zschopautal do Chemnitzu a dále do Altenburgu – Plagwitzu.

Vstup je zahrnut v jízdném!

Zvláštní  jízda parním vlakem do Oberweißbacher Bergbahn

Sobota 13. června 2020

Navštivte Oberweißbacher Berg- a Schwarzatalbahn. Je to nejstrmější lanovka na světě pro přepravu železničních vagónů standardního rozchodu. V Bergbahnlandu je však co objevovat: elektrifikovaná plochá dráha s autem Olita, Schwarzatalbahn přes divoký a romantický Schwarzatal, Fröbelwald a strojní zařízení v Lichtenhainu, nejvyšší stanice OBS.

Letní festival v muzeu

Sobota 22. srpna 2020

Letní párty spojuje přátele a rodiny. Přijměte pozvání na  letní párty plnou her, zábavy, projížďkami v kabině na dieselové lokomotivě .

Vstupné: dospělí 4,00 EUR, děti od 6 do 14 let 2,00 EUR

Zvláštní parní jízda na Meininger parní říjnové dny
Sobota 5. září 2020

Každoročně se první víkend v září železniční nadšenci vydávají do Meiningenu. Konají se dny parních lokomotiv. Vydejte se na tuto akci zvláštním vlakem.

Zvláštní parní jízda  do Lübbenau
Sobota 26. září 2020

Výlet lodí po biosférické rezervaci Spreewald je výletem po klikatých řekách. Můžete procházet tichými kanály (řekami) jedinečné laguny.
Užijte si přírody a klidu ve Spreewaldu. Během plavby se vypněte od každodenního života a městského hluku. Budete překvapeni, jak je to snadné.

Zvláštní parní jízda na lanovku Weißeritztal
Sobota, 20.říjjna 2020

Weißeritztalbahn je druhá nejstarší saská úzkokolejka a nejdelší veřejně provozovaná úzkokolejka v Německu. Trasa vede od Freital-Hainsberg u Drážďan údolím Rote Weißeritz do Dippoldiswalde od roku 1882 a do Kipsdorfu ve východních Krušných horách od roku 1883.

Lipské železniční dny
Sobota 24. října 2020

Železniční muzeum v Lipsku otevře na konci sezóny své brány návštěvníkům, přátelům a fanouškům. Oslavte novou sezónu, seznamte se se železničními vozidly. Parní lokomotiva – 52 8154 – na vás čeká s projížďkami v kabině. Bistro tým vám nabídne své kulinářské speciality.
Vstupné: dospělí 5,00 EUR, děti od 6 do 14 let 2,00 EUR

Plnou parou na perníkářský trh Pulsnitz
Sobota 7. listopadu 2020.

Vydejte se do Pulsnitzu. Perníkáři a řemeslníci a Lebkuchenfabrik GmbH – prezentují své zboží na náměstí. Trh je doplněn zajímavými tradičními řemeslnými výrobky.

Mikulášský vlak do Zeitze 3:00 odp.
Sobota 28. listopadu 2020

V letošním roce budeme během prvních dvou adventních víkendů doprovázet sv. Mikuláše zvláštním  parním vlakem. Výlet trvá asi 2 1/2 hodiny, a proto je zvláště vhodný pro naše malé hosty a lze jej skvěle kombinovat s návštěvou vánočního trhu.

Mikulášský vlak do Zeitz 10:00 a.m.

Neděle 29. listopadu 2020

V letošním roce budeme doprovázet sv. Mikuláše parním vlakem během prvních dvou adventních víkendů za doprovodu sv. Mikuláše. Výlet trvá asi 2 1/2 hodiny, a proto je zvláště vhodný pro naše malé hosty a lze jej skvěle kombinovat s návštěvou vánočního trhu.

Mikulášský vlak do Zeitze 3:00 odp.

Neděle 29. listopadu 2020

V letošním roce budeme doprovázet sv. Mikuláše parním vlakem během prvních dvou adventních víkendů za doprovodu sv. Mikuláše. Výlet trvá asi 2 1/2 hodiny, a proto je zvláště vhodný pro naše malé hosty a lze jej skvěle kombinovat s návštěvou vánočního trhu.

S lokomotivou 52 8154 na advent do Quedlinburgu

Sobota, 5. prosince 2020

V prosinci se Quedlinburg promění ve zvláštní předvánoční sen. V pozadí historického trhu uprostřed starých hrázděných domů je prostor pro všechny smyslové dojmy, které s Vánocemi spojujeme od dětství. Vánoční trh nabízí pestrou nabídku před velkým hrázděným pozadím na trhu.

Mikulášský vlak do Zeitz ve 14 hodin.

Neděle, 6. prosince 2020

V letošním roce budeme během prvních dvou adventních víkendů doprovázet sv. Mikuláše parním vlakem. Výlet trvá asi 2 1/2 hodiny, a proto je zvláště vhodný pro naše malé hosty a lze jej skvěle kombinovat s návštěvou vánočního trhu.

Zvláštní parní jízda na horský průvod ve Schwarzenbergu

Sobota 12.12.2020

Svezte se zvláštním parním vlakem na vánoční trh ve Schwarzenbergu. Vyberte si vánoční dárky z Krušných hor.

Novoroční speciální výlet do Drážďan

Čtvrtek 31. prosince 2020

Rozlučte se se starým rokem a přivítejte rok nový.

Vydejte se s námi do nového roku parním vlakem. Během krátké přestávky na náměstí Marienbrücke v Drážďanech se sklenkou šumivého vína zažijete ohňostroje nad Drážďany.

 

Více informací naleznete ZDE