Parním vlakem na Rysí slavnosti

Vydejte se na Šumavu na Rysí slavnosti parním vlakem.

Termín:

6. – 7. července 2019

 

Trasa jízdy parního vlaku

Plzeň hl.n. – Železná Ruda Alžbětín

 



Jízdní řád

Rysí slavnosti plakát 2019

 

6.7.2019 Rysí slavnosti

Město Železná Ruda pořádá již podesáté Rysí slavnosti. Akce se koná u nádraží v Alžbětíně. Den se zajímavým programem pro malé i velké. Hudba, občerstvení, prodejní stánky..

7.7.2019 Česko bavorská neděle

Česko-bavorská neděle na hraničním nádraží Železná Ruda-Alžbětín je tradiční společenská akce na které vystoupí několik hudebních skupin a interpretů z obou stran hranic. Doprovodnou akcí je Bleší trh, který je vždy velkou atrakcí pro české návštěvníky a zúčastní se ho velké množství trhovců z Bavorska.

Více informací naleznete ZDE

Železná Ruda
Železná Ruda Autor: Lubor Ferenc – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org

Železná Ruda

(německy Markt Eisenstein) je město v Plzeňském kraji na česko-německé hraniciMěsto se nachází na hranici Národního parku Šumava a je to jedno z šumavských sportovních a turistických středisek cestovního ruchu. Nachází se v těsném sousedství  Bavorské Železné Rudy (německy Bayerisch Eisenstein). Svoje jméno Železná Ruda získala díky těžbě stejnojmenné suroviny v první polovině 16. století, díky které také byla založena na mnohem starší cestě přes Šumavu z Čech do Bavorska. V 17. století se ovšem průmysl města přeorientoval na sklářství. Německý název města pochází ze středověkého statutu obce, která byla městysem a měla tzv. právo trhu, proto tedy Markt v názvu.

V okolí se nachází např. Černé jezero a Čertovo jezero a hora Špičák. U hřbitova na jižním okraji města je chráněné stromořadí Alej u hřbitova.

Barokní kostel Panny Marie Pomocné z Hvězdy (s dvojitou kopulí), kaplička sv. Barbory, Křížová cesta s kaplí Svaté Anny atd. Místní muzeum sídlí v bývalém rodinném domě významné rodiny sklářů Abelů a disponuje celoroční výstavou vztahující se k historii města, která byla úzce spjata se sklářstvím.

Špičácký tunel byl do roku 2007 nejdelším železničním tunelem (1747 m) v Česku. Skrze vlakové nádraží v Alžbětíně prochází státní hranice.

Přímo v centru města se nachází bývalý lovecký zámeček postavený v roce 1690, původně jako letní sídlo hrabat Nothaftů. V této budově s číslem popisným 1 se v roce 1892 narodil významný český vědec, pedagog a spisovatel prof. Dr. Julius Miloš Komárek. V současné době se jedná o nejstarší zachovalou budovu v Železné Rudě a nachází se zde muzeum historických motocyklů s celou řadou unikátních motocyklů a expozice loutek.

Zdroj: Wikipedie