Oslavy 150 let železnice na Krnovsku s jízdami parních vlaků

První říjnový víkend (1. a 2. 10. 2022) se konají oslavy 150 let tratě Olomouc – Krnov – Opava a 150 let společnosti Krnovské opravny a strojírny. Součástí oslav jsou jízdy historických vlaků a pestrý doprovodný program na nádraží v Krnově. Děti se mohou těšit na Vláček hráček.

Jízdy historickými vlaky

O víkendu 1. a 2. října 2022 se můžete svézt na trati Olomouc – Krnov – Opava zvláštními historickými vlaky. Na těchto vlacích se vystřídají parní lokomotiva Velký bejček (423.009) se soupravou vozů Ce, motorová lokomotiva Zamračená/Bardotka (749.250) se soupravou „Ypsilonů“ a také historické motorové vozy Hurvínek (M131.1) a Věžák (M120.417). Jízdní rád a ceník jízdného  je v přípravě.

Jízdní řády

Jízdní řády – Železnice na krnovsku

Doprovodný program

Na krnovském nádraží bude probíhat po oba víkendové dny doprovodný program.

  • Výstava kolejových vozidel (T679.1529, 735.007 ad.)
  • Modelová železnice
  • Expozice České pošty
  • Vláček hráček.

V sobotu 1. října bude také připravena ukázka hasičské techniky Správy železnic a ukázka vozidla pro údržbu tratí MUV.

Pokud se do Krnova vypravíte v sobotu 1. října, můžete si užít i doprovodný program města a oslavy 150 let společnosti Krnovské opravny a strojírny. V areálu KOSky se od 9 do 17:30 hod. koná den otevřených dveří s bohatým kulturním programem.

 

Den otevřených dveří v areálu Krnovských opraven a strojíren

Podnik založený už v roce 1872 můžete navštívit v rámci prohlídkových tras a sledovat ukázky opravy a výroby kolejových vozů, děti se mohou těšit na oblíbené atrakce. V 11 a 14 hod. zahraje Stanley´s Dixie Street Band a v 16 hod. Rock & Roll Band Marcela Woodmana.

 

První říjnový den dojde také k slavnostnímu navrácení parní lokomotivy BS 200 na podstavec u nádraží v Krnově (čas bude upřesněn).

 

Změny jízdního řádu, nasazení vozidel a programu akce vyhrazeny.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Železniční trať Olomouc – Opava východ

je jednokolejná trať, součást celostátní dráhy. Trať vede z Olomouce hlavního nádraží přes Valšov, Bruntál, Milotice nad Opavou a Krnov do Opavy. Na trati se nachází pět tunelů. Provoz na trati byl zahájen v roce 1872.

Zdroj: Wikipedie