Mašinky a hračky ve Výtopně Jaroměř

O víkendu 3. a 4. srpna 2019 do Železničního muzea Výtopna Jaroměř přijede parní parková železnice. Letos se k ní přidají i další mašinky a hračky. Mimo jiné modelová železnice, Merkur železnice a parní stroj a kolejiště s dalšími výtvory a modely z LEGO kostek.

Zahradní a parková železnice ve Výtopně Jaroměř

Letos se k zahradní a parkové železnici, která se ve výtopně objevila i loni, a na které se opět budete moci svézt, přidá i venkovní kolejiště ve velikosti G s parní lokomotivou. V rotundě pak kromě stálé expozice lokomotiv najdete i menší mašinky a hračky. Nebude chybět provozní modelové kolejiště a kolejiště od firmy Merkur v měřítku 0. Kromě mašinek tu ale najdete i funkční modely parních strojů a hernu s traktory a autíčky od firmy Kovap. Dále dorazí fanoušci stavebnice LEGO z Kostky.org se svými výtvory z této stavebnice. Můžete se těšit na kolejiště, vlaky, vesmírnou základnu, auta (i ta z filmu Auta) a mnoho dalšího.

Pokud Vás zajímá, co konkrétně na akci uvidíte, sledujte FB stránku Výtopna Jaroměř. Změna programu vyhrazena.

Plakát

Železniční muzeum Výtopna Jaroměř

Železniční muzeum výtopna Jaroměř se nachází v bývalé výtopně parních lokomotiv v těsné blízkosti železniční stanice Jaroměř – směrem k Hradci Králové. Od nádraží se k nám dostanete po chodníku kolem expozice návěstidel. Směr do muzea je též vyznačen na turistickém rozcestníku před nádražím.

Navštivte muzeum na místě více jak 110 let staré výtopny parních lokomotiv. Vraťte se s námi do doby, kdy železnici vládla pára. Kromě parních a motorových lokomotiv zde naleznete i elektrickou akumulátorovou lokomotivu z roku 1916. Nedílnou součástí expozice jsou i osobní a nákladní železniční vozy. Dále zde uvidíte například kolejový jeřáb, podvalník k přepravě železničních vozů po silnici nebo expozici mechanických návěstidel. Kromě toho se dozvíte o každodenním životě ve výtopně a provozu parních lokomotiv a zjistíte i další tajemství že života a provozu železnic. Muzeum také pořádá během sezóny i řadu nostalgických jízd a dalších akcí.

 



Otevírací doba muzea

  • leden až duben      zavřeno, prohlídky lze objednat
  • květen a červen     soboty, neděle a svátky od 9 do 16 hodin
  • červenec a srpen   denně          od 9 do 16 hodin
  • září a říjen   soboty, neděle a svátky   od 9 do 16 hodin
  • listopad a prosinec          zavřeno, prohlídky lze objednat

Vstupné

  • Základní      80 Kč
  • Zlevněné (děti od 6 do 15 let, studenti do 26 let, důchodci, ZTP)        60 Kč
  • Poloviční (děti od 3 do 6 let)     40 Kč
  • Děti do 3 let          Zdarma
  • Rodinné vstupné (2 dospělí + až 3 děti do 15 let)   220 Kč

Návštěvníci si  mohou vybrat, zda si expozici prohlédnou sami či s průvodcem. Pro případ prohlídky bez průvodce jsou u významných exponátů připraveny tabulky se stručnými informacemi a technickými údaji.

Prohlídka s průvodcem zpravidla začíná při zájmu návštěvníků o výklad, není stanoven přesný čas prohlídky. Nově příchozí se mohou přidat k právě probíhajícímu výkladu, nebo vyčkat na další skupinu. Průvodce seznámí návštěvníky s jednotlivými částmi výtopny, provozem v ní a její historii. Též podá základní informace o exponátech muzea. Doba prohlídky se pohybuje v rozmezí 40 až 90 minut dle zájmu návštěvníků.

 

Více informací naleznete ZDE