Bezdružické parní léto  2022 – zábava a nostalgie nejen na kolejích

Využijte příležitost svézt se o víkendu 16. a 17. července 2022 po jedné z nejkrásnějších lokálek na západě Čech zvláštním parním vlakem taženým lokomotivou Kafemlejnek. Na zastávkách tzv. Bezdružické lokálky bude připraven pestrý program.

Tzv. Bezdružická lokálka, tedy dráha mezi Pňovany a Bezdružicemi (dnes součástí tratě č. 177), patří k nejromantičtějším u nás. Každoročně jezdí po této železnici historické vlaky v rámci akce Bezdružické parní léto.

Jízdy parního vlaku na Bezdružické lokálce

Letos se můžete svézt mezi Bezdružicemi a Cebivem a Bezdružicemi a Kokašicemi historickým vlakem (s vozy Ci) taženým parní lokomotivou Kafemlejnek (310.072) o víkendu 16. a 17. července 2022.

Parní lokomotiva Kafemlejnek

Nebude chybět ani doprovodný program složený z divadelních, tanečních a hudebních vystoupení. Návštěvníci se mohou těšit na modelovou železnici nebo na svezení na historické drezíně.  V sobotu se navíc v Bezdružicích uskuteční Slanosti léta.

Několik desetiletí se zvažuje i prodloužení tratě a nejčastěji se zmiňuje její napojení na železniční stanici v Teplé. Právě v úseku Bezdružice – Teplá tak bude o víkendu jezdit historický autobus (linka 211). V neděli se uskuteční turistický pochod na podporu dostavby této tratě, startuje v 10 hodin na nádraží v Teplé. Chornický železniční klub zajistí během víkendu na všech zvláštních vlacích železniční personál v dobových uniformách a dodá také zcela nové pamětní razítko s motivem železniční zastávky Lomnička.

Historie Bezdružické lokálky

Poprvé se po trati z Pňovan do Bezdružic projely vlaky 3. června 1901. Získat souhlas s vybudováním lokální dráhy do Bezdružic stálo přitom hodně úsilí.

Hlavním odpůrcem trati se stal okresní rada ve Stříbře, svobodný pán von Strezowicz. Bál se, že mu železnice zkrátí zisky, protože do tohoto regionu zajišťoval dopravu a přepravu poštovních zásilek.

Nakonec pomohl zájem ministerstva války, které si ze strategických důvodů přálo, aby oblast Bezdružicka byla obslužná po kolejích. A proti tomu nezmohl nic ani samotný okresní rada.

Trať vychází ze stanice Pňovany na hlavním železničním tahu z Plzně do Chebu. Původně se stanice jmenovala Nový Dvůr a trať tedy Nový Dvůr – Bezdružice. Až v roce 1960 byla přejmenována podle tři kilometry vzdálené obce Pňovany.

Několik desetiletí se zvažuje prodloužení tratě. Nejčastěji se zmiňuje její napojení na železniční stanici v Teplé. Vzniklo by tak nejrychlejší vlakové spojení mezi krajskými městy – Plzní a Karlovými Vary.

Změna jízdního řádu, nasazení vozidel a programu akce je vyhrazena.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Foto: JB Cysnews

Kalendář parních vlaků 2022

Konstantinovy Lázně lákají k odpočinku i výletům do okolí