Velikonoce na Žitavské úzkokolejce



Pokud se svezete úzkorozchodnou železnicí z Oybinu nebo Jonsdorfu do Zittau, můžete potkat velikonočního zajíčka.

O Velikonoční neděli  1.4. 2018 se můžete těšit na skvělou projížďku parním vlakem. Vlak vyjíždí ze Zittau směrem na Oybin v 11.01. Na děti čeká malé překvapení. Z Oybinu do Zittau se vlak vrací v 16.05 hodin.

Více informací a jízdní řád naleznete ZDE

Žitavská úzkokolejka

Od roku 1890 začaly jezdit denně  vlaky mezi Zittau a oblíbenými turistickými středisky Jonsdorf a Oybin.

Plány této tratě v žitavských horách pocházejí z roku 1873. Jen o 15 let později byla založena Zittau-Oybin-Jonsdorfská železnice (ZOJE). Tato zkratka je také interpretována jako vlak bez jakéhokoliv spěchu!

Kvůli rostoucímu výletnímu provozu byla v roce 1913 trase mezi Zittau a lázeňským městem Oybin rozšířena na dvojkolejnou. O třicet let později začala demontáž této druhé koleje.

Až do osmdesátých let se kromě osobní dopravy rozvíjela i doprava nákladní.

Historické osobní vozy byly restaurovány a byly zařazeny do provozu v rámci zvláštních jízd.

Kalendář jízd naleznete zde : https://www.zittauer-schmalspurbahn.de/kalender/

Jonsdorf

Jonsdorf jsou vzdušné lázně. Jejich rozvoj začal v 19. století. Od roku 1890 je Jonsdorf konečnou stanicí Žitavské úzkorozchodné dráhy. Trať začíná v Žitavě, má dvě koncové větve, jedna končí zde a druhá v Oybinu.

Schmetterlingshaus Jonsdorf

V roce 2004 zde byl vybudován Motýlí dům (Schmetterlingshaus) s celoročním provozem. Má dvě části. V kupolovité hale s prosklenou střechou poletují stovky motýlů, o zbytky se starají volně pobíhající křepelky. V  jednopatrové vstupní budově je kromě recepce s česko-německým personálem a hracího dětského koutku řada informačních panelů , mořské akvárium, zasklené boxy s mnoha želvami, ještěry a opičkami. Otevřeno je denně od 10.00 do 18.00 hodin.

Schmetterlingshaus Jonsdorf

Oybin

Oybin je výletní městečko, kterému dominuje stolová hora se zříceninami stejnojmenného hradu a kláštera.

První zmínky o hradu jsou z počátku 13. století. Žitavsko dlouhá léta patřilo rodu Ronovců. V roce 1319 Jindřich z Lipé předal celé  území včetně hradu Ojvín  králi Janu Lucemburskému výměnou za území na Moravě. V 14. století nechal hrad výrazně přestavět jeho syn, král Karel IV. Hrad byl jeho oblíbeným sídlem. Rozhodnutím Karla IV. zde byl později vybudován klášter celestýnů. Hrad měl strategicky významnou polohu na obchodní stezce z Čech do Lužice. Ze staveb z doby Karla IV. se dochovala část císařské oratoře – kaple sv. Václava a chrám celestýnského konventu.

Zdroj: Wikipedie

hrad Oybin



Booking.com