Trať s parním provozem Lößnitzgrundbahn naleznete poblíž Drážďan




V okolí Drážďan je  několik tratí s parním provozem. Lößnitzgrundbahn se nachází přímo v severozápadní části hlavního města Saska.

Lößnitzgrundbahn „bimmelbahn“ začíná ve městě Karla Maye Radebeulu.  Ze zastávky úzkorozchodky Radebeul Ost vlak pomalu projíždí městem a přijíždí do první zastávky Weißes Roß, kde se kříží tramvajové tratě „Kultourlinie 4“ z Drážďan, přes Radebeul a Coswig až do Weinböhlu.  Zde se naskýtá překrásný výhled na vinice Radebeul „Hoflößnitz“.
Po opuštění stanice  vláček pomalu vjíždí do malebného Lößnitzgrundu. Stejnojmenná zastávka může být také výchozím bodem pro okružní procházky vinicemi Radebeul.

Další zastávka:  Friedewald. Odtamtud již lokomotiva začíná silněji odfukovat, trať zvolna opouští Lößnitzgrund aby dojela do stanice Friedewald Bad, kde je jeden z mála přejezdů. Nyní projíždíte nad rybníky Dippelsdorfer. Přes hráz o délce 210 m vede trať přímo do Moritzburgského lesa.

O chvíli později vlak dojede do nádraží Moritzburg. Je výchozím bodem mnoha kulturních cílů. K návštěvě zve hrad Fasanenschlösschen a zámek Moritzburg. V zimě se zámek Moritzburg promění v zámek z klasické pohádky „Tři oříšky pro Popelku“.

Možná vás překvapí, že v Sassku naleznete maják.  Vyplatí se odbočit z přechodu Cunnertswalde k velkému rybníku, kde uvidíte tuto pozoruhodnost.

Více informací naleznete na : www.schloss-moritzburg.de

Následuje venkovská krajina mezi vesnicemi Bärnsdorf a Berbisdorf. Tyto stanice jsou vhodným výchozím bodem pro cykloturistiku a turistické výlety.
Dosáhli jsme cíle a dojeli do stanice Radeburg, která se jednou za rok stává centrem rušného  dění v Sasku. Již pátým rokem se zde  každou neděli před Růžovým pondělkem koná největší karnevalový průvod v Sasku. Lößnitzgrundbahn  v tento den vypravuje několik zvláštních vlaků do místa, kde  akce probíhá.

Více informací a termíny akcí v roce 2018 naleznete na :  http://www.loessnitzgrundbahn.de

Na úzkorozchodné parní železnici Lößnitzgrundbahn můžete využít kartu Dresden-Regio-Card.

 

 

Parní vlak „Weiß und Heiß

Pára stoupá z parní lokomotivy i ze svařeného vína. Slavné svařené víno „Weiß und Heiß“ ze zámku Wackerbarth podmaní svou vůní cestující během jízdy  Glühwein.  První recept na ochucené víno již zaznamenal Raugraf Wackerbarth v roce 1843 ve své sbírce receptů. První parní vlak na Lößnitzgrundbahn vyjel  až asi o 40 let později.

V rámci akce „Weiß und Heiß vás náš zkušený průvodce provede historií saského svařeného vína a navodí příjemnou atmosféru. Během jízdy parním vlakem  možná přidá také nějakou anekdotou o Radebeulu, Moritzburgu a samozřejmě přijde řeč i na na parní železnici.

 

Služby:

Cesta s Lößnitzgrundbahn z Radebeulu do Moritzburgu a zpět

zkušený průvodce

2 šálky svařeného vína pro dospělé nebo 2 šálky dětského punče pro děti

1 opečená klobása

Historie a příběhy o svařeném vínu z hradu Wackerbarth,  Radebeul a Moritzburg

Dostanete vlastní pohárek na svařené víno

Cena:

Dospělý: EUR 31

Dítě : 31 EUR

Termíny:

31.12.2017 vždy v 17,26 hodin ze stanice Radebeul East

Termín 31.12. je již plně obsazen

 

Další termíny akce v roce 2018:  03.02., 08.12. a 31.12.2018  vždy v  17.26 hodin ze stanice Bahnhof Radebeul Ost

Výlet si můžete rezervovat  online, nebo se požádejte o rezervaci zákaznický servis Moritzburg Telefon 035207 8929-0, Fax 035207 8929-1, E-Mail info@loessnitzgrundbahn.de

Minimální počet účastníků: 25 dospělých. Maximální počet účastníků je 40 osob

Železniční muzeum Eisenbahn Museum Dresden-Altstadt připravuje na sezonu 2018 řadu akcí