Vlakem na pouť a gotický hrad čele s Bardotkou

V sobotu 18.08. pojede na zvláštním vlaku do Kácova (9085/9084) lokomotiva ř. 749. Lokomotiva 749.008 (Zamračená, Bardotka) letos slaví 51 let od uvedení do provozu.

Z tohoto důvodu je ode dneška změněn ceník – došlo ke snížení jízdného.Na zpáteční cestě odjede vlak Os 9084 dříve ze stanice Čerčany, a dojede do stanice Praha-Vršovice, cca 19:40 hod., tj. dojede do Prahy o jednu hodinu dříve, než bylo zamýšleno u parního vlaku.

Termín parní jízdy

18. srpna 2018

Program

  • V Sázavě klášter a sklářská huť František
  • Prohlídka hradu Český Šternberk (pro cestující z parního vlaku ve 14 hodin)
  • v Kácově tradiční pouť a Muzeum malé techniky – výstava 70 motocyklů české a slovenské výroby, krystalové přijímače, měřicí přístroje

 



Jízdní řád

Parním vlakem na pouť a gotický hrad 18.8.2018

Více informací naleznete na : www.cd.cz/nostalgie

 

Český Šternberk

Český Šternberk je gotický hrad přestavěný na zámek na levém břehu řeky Sázavy na území stejnojmenného městyse v okresu Benešov. Stojí na hřebeni v nadmořské výšce asi 350 m n. m. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR a od roku 2008 také jako národní kulturní památka ČR.

Na ostrém skalnatém břehu středního toku řeky Sázavy byl hrad postaven před více než 760 lety. Roku 1241 ho zde založil Zdeslav z Divišova. Název hradu je odvozen od erbu rodu Divišoviců – zlaté osmicípé hvězdy (německy: Stern: hvězda, Berg: hora).

V 15. století změnil hrad poprvé majitele, novým majitelem se stala větev Holických ze Šternberka. Roku 1467 byl hrad dobyt vojskem krále Jiřího z Poděbrad. Vinu nesl poručík Petra Holického, Zdeněk Konopišťský ze Šternberka, který byl členem Zelenohorské jednoty a účastnil se odboje proti Jiřímu z Poděbrad. Šternberkům byl hrad i s panstvím vrácen králem Vladislavem Jagelonským roku 1479.

Roku 1712 zemřel Jan Václav a po meči tak vymírá větev Holických ze Šternberka a hrad se dědictvím i prodejem dostal do rukou jiných majitelů než byli Šternberkové. Mezi nejvýznamnější představitele tohoto rodu patřil zejména Kašpar, hrabě ze Šternberka, který stál roku 1820 při vzniku Muzea Království českého, a později zajistil finance i úřední povolení pro časopis Českého muzea. V roce 1841 však byl hrad koupen Zdeňkem ze Šternberka a jeho rod ho vlastnil až do roku 1949, kdy byl hrad státem vyvlastněn. Tehdejšímu majiteli, Jiřímu Sternbergovi (1888–1965), se však podařilo stát se správcem hradu a působil tak ve funkci kastelána na svém bývalém hradě. Během jeho působení se mu podařilo sepsat inventář hradu a mnoho původních předmětů tak zachránit.

V restituci byl hrad roku 1992 vrácen potomkovi původních majitelů, Zdeňku Sternbergovi (* 15. srpen 1923 Praha). Prostory hradu jsou až na soukromé místnosti rodiny majitele veřejně přístupné po celou sezónu.

Zdroj: Wikipedie