Parním vlakem na Chodské slavnosti

 Chodský drak pojede do Domažlic a z Domažlic do Furth im Wald

Vzhledem ke katastrofálnímu suchu a vysokému nebezpečí vzniku požárů nebude v dohledné době povolen provoz parních lokomotiv.
Z tohoto důvodu bude na Chodské slavnosti v čele Expresu Chodský drak nasazena historická motorová lokomotiva řady 751. (T 478.1)
 

Termín jízd

11. a 12. 8.2018

Chodské slavnosti v Domažlicích a oslavy Skolení draka ve Furth im Wald jsou  skvělým kulturním a gastronomickým zážitkem s bohatou historií. Parní vlaky spojující obě města jsou jejich tradičním  doplňkem. Poprvé vyjely u příležitosti zahájení muzejního provozu rychlíkové parní lokomotivy 475.111 „Šlechtična“  v péči plzeňského IMC již v roce 1996.

Jízdní řád parního expresu Chodský drak

2018_chodske_slavnosti 11 a 12. srpna 2018

Více informací naleznete ZDE

Program Chodských slavností

http://www.chodskeslavnosti.cz/cs/chodskeslavnosti2018-programchsl/

Oslavy Skolení draka Furth im Wald

více informací naleznete ZDE



Z historie Chodských slavností

Pouť byla původně církevní slavností. Od 19. století získala i zábavný charakter. Po mši svaté následovala taneční veselice, nechyběly kramářské boudy, vystoupení potulných herců, později i atrakce. Poutě patřily k nejvýznamnějším svátkům obce. V Domažlicích se postupem času stala nejvýznamnější pouť svatovavřinecká.Svatý Vavřinec, národní světec Španělska a ochránce před ohněm, byl ve 3. století zaživa opečen na železném roštu, když odmítl vydat církevní poklad. Kapli na památku tohoto světce slíbili domažličtí radní vystavět po úspěšném překonání rozsáhlého požáru města v červnu 1683. Kaple byla slavnostně vysvěcena 10. srpna 1685. V následujících letech však chátrala, až byla zcela uzavřena. Zrušení se v rámci josefinských reforem dočkal i barokní kostel, který na jejím místě vyrostl v 60. letech 18. století. Až do poloviny 19. století sloužil objekt jako stodola.Roku 1851 byl kostel na Veselé hoře znovu vysvěcen a od té doby se datuje i sláva původně předměstské pouti, která časem zastínila i zbývající dvě – svatojánskou a mariánskou.

V letech 1946-49 se ještě uskutečnily chodské pouti na svatém Vavřinečku, provázené bohatým folklórním programem. Po roce 1948 přestala být církevní forma slavnosti žádoucí, ačkoli pro svou zakořeněnost nemohla být zrušena. V následujících letech se tedy hledala její nová tvář – v srpnu 1951 se připomínalo výročí bitvy u Domažlic, v níž roku 1431 zvítězili husité nad křižáky. V dalších letech měla akce charakter dožínkových slavností. Většinu programu tvořily pořady estrádního typu, klesal zájem návštěvníků.

Počátkem 90. let se do oficiálního programu slavností vrátila tradiční svatovavřinecká pouť. V posledních letech je kladen stále větší důraz na folkloristické pořady. Chodské písničky, tance, lidová vyprávění i ukázky lidové tvořivosti lákají do Domažlic stále více návštěvníků.

Zdroj : http://www.chodskeslavnosti.cz/

Vlak na Chodské slavnosti potáhne historická motorová lokomotiva